Kik nyertek?

2024.08.17. 20:00

Huszonhat borból választották ki Miskolc Polgármesterének Borait

A beküldött borokat három kategóriában értékelte a zsűri.

Édes Richárd

A borversenyt még augusztus 9-én tartották, de ma, augusztus 17-én hozták nyilvánosságra ünnepélyesen,hogy kik lettek a nyertesek

Fotó: Vajda János

Avasi borospincék nyitott hétvégéjének fontos rendezvénye volt, hogy kihirdették a Polgármester Bora választás végeredményét. Dr. Tamási András, a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület elnöke, a borverseny szakmai szervezője beszélt nekünk a nagy bormustráról.  A zsűri elnöke Hunyadi Judit, Miskolc és környéke hegybírója volt. Dr. Tamási András a borszakmai szervezést vezette, és segített a zsűritagok összeállításában. A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület elnöke nem vett részt a zsűrizési folyamatban, azonban megosztotta velünk tapasztalatait a borok zsűrizéséről. 

Tízen zsűriztek

Összesen 10 bírálóból állt a zsűri, akik két öt fős csoportra oszlottak az értékelési folyamat során. Volt köztük hegybíró, borszakíró, pezsgőgyártulajdonos, a Miskolczi Borbarátok Egyesületének két tagja is. Közel három órát vett igénybe, hogy végigkóstolják a borokat, és minden kategóriában megtalálják a legjobbat. 

Ilyenkor mindig nagy kérdés, hogy mennyire nehezen tudnak döntést hozni a győztes borokat illetően a zsűri tagjai. 

A legmagasabb pontszámú nyert

Nem voltak könnyű helyzetben, hiszen 26 bortételt neveztek a versenyre (éppen annyit, mint egy évvel ezelőtt). Főleg a fehérborok voltak túlsúlyban, emellett voltak vörösborok és desszertborok is a mezőnyben. Utóbbi esetben érkeztek jó borok, de a zsűri nem talált olyan kimagasló minőségű desszertbort, hogy az Miskolc Polgármesterének Bora lehessen. Mindig a legmagasabb pontszámmal rendelkező bor vált az adott kategória győztesévé

 - avatott be minket a borok seregszemléjébe dr. Tamási András. 

Öblögetés és sajt

A borversenyek zsűrizésének „mítoszához” tartozik, hogy a zsűritagok nagy mennyiségű kóstolásnál kiköpik a borokat, és sajtot is majszolnak közben. Dr. Tamási Andrást is megkérdeztem, ez hogyan történt Miskolc Polgármesterének Bora versenyén.

Ez nagyon egyéni a zsűritagoknál, azonban a borok esetében nem volt túl nagy a vizsgált mintaszám. Ilyenkor a zsűritag alapvetően kóstol, öblöget, majd kiköpi a bort, de egy kis kortyot ilyenkor is le szabad nyelni. Voltak visszakóstolások is, amikor óhatatlanul mentek a kortyok a gyomorba. Amikor lement egy kategória, akkor többen visszakóstoltak egy tételt, és ilyenkor előfordul, hogy a kör borait már lenyelik a zsűritagok

 - számolt be tapasztalatairól dr. Tamási András. 

Dr. Tamási András. Fotó: Édes Richárd

Olyan zsűritag is volt, aki sajtot, esetleg kiflit evett kóstolás közben. Ez azért jó, mert ha van egy hibás bortétel, utána azt a szájból el lehet tüntetni, mert ezek az ételek vagy egy pohár víz semlegesítik a szájban lévő ízeket.

A borversenyre kizárólag a Bükki Borvidéken működő hegyközségek közigazgatási területén készült borokkal lehetett nevezni. A nevezett mintának meg kellett felelnie az OBV részvételi szabályzatában foglaltaknak, a versenyt még augusztus 9-én tartották, erről portálunk is beszámolt, az eredményt ma hozták nyilvánosságra  a kétnpos rendezvény első napján. 

A győztes borok:

Száraz fehérbor kategóriában-KT Kézműves Pince-2018-as Zenit Blanc

Vörösbor kategóriában- Csáter Apó Pincéje-Cabernet Franc 2021

Natúr bor kategóriában-Vadnai CSAKAZÉRTIS Borúraderű 2023-Sauvignon Blanc

Emellett voltak olyan borok is, amelyek külön kategóriaként polgármesteri elismerő oklevelet kaptak. Ezzel a szervezők a feltörekvő bükki pincészeteket igyekeztek motiválni.

Vörösbor kategóriában a győztes Sivák László 2018-as kékfrankos blau burgere, fehérbor kategóriában Hunyadi Judit 2023-as sárgamuskotálya, a Bűvölet lett. 

A díjkiasztó után a SL@AM-BE-SZÉL Produkciós Iroda csapata szórakoztatta a vendégeket egy prózai műsorral, majd a Classic Brass Band varázsolt remek hangulatot a vendégeknek a Présházban. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában