Borsod-Abaúj-Zemplén

2024.08.23. 14:37

Sokszázmilliós pert vesztett a központi kórház

Évekig tartó pereskedés után került pont az ügy végére.

Boon.hu

Pert vesztett a vármegyei kórház

Fotó: BOON

Jelentős összeget (a hírek szerint közel egymilliárd forintot) és annak hat évnyi kamatait kell kifizetnie kártérítésként a Medcenter Kft. számára a Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei Központi Kórháznak és oktatókórháznak a Debreceni Ítélőtábla jogerős döntése alapján. Az ügy előzményeivel részletesen foglalkozott a boon.hu. E szerint a felek 2006-ban kötöttek onkológiai betegellátásra vonatkozó, 15 évre szóló szolgáltatási szerződést. A társaság azt vállalta, hogy két új lineáris gyorsítót és egy CT-t telepít, azokat üzemelteti és karbantartja. 

Az ominózus szerződést a Medcenter 2018. április 12. napjával felmondta. Akkor dr. Gubacsi László, a Medcenter Kft. ügyvezető igazgatója a következőt nyilatkozta az Észak-Magyarországnak és portálunknak:

 Az intézet szakmaisága és az intézetben zajló ellátás orvosszakmai része nem változott. Fizikailag ugyanazokat a gépeket és épületeket használja a kórház, melyek egyébként a Medcenter tulajdonában állnak. A probléma az, hogy 2017. december 13-tól a kórház nem fizeti a számláinkat, ezért április 12-én a szerződést felmondtuk. Százhúsz napunk volt arra, hogy felelős, szerződött partnerekként a betegellátás érdekében megállapodjunk. Azonban ez nem sikerült.

Elszámolási vita 

A szerződés megszüntetése kapcsán a felek között tehát elszámolási vita keletkezett, melynek rendezésére irányuló tárgyalások nem vezettek eredményre. A vitatott szolgáltatói követelést a kórház ügyvédi letétbe helyezte a bírósági döntés megszületéséig.

 A jogi vita lezárulásáig az onkológiai betegellátás feltételei a kórházban továbbra is teljes mértékben biztosítottak, a betegellátás folyamatos

 - közölte az akkori kórházvezetés. A Medcenter mindezeket követően 2019-ben fordult bírósághoz, ez a per zárult le jogerősen 2024. nyarán. A vármegyei kórház akkori főigazgatója a per kezdete után 2019-ben a következőket nyilatkozta: 

A betegellátás biztonságossága és folyamatossága magas szakmai színvonalon biztosított. 2018 áprilisától a betegellátásban technológiai külső közreműködő nem vesz részt. A Sugárterápiás Centrumban a betegellátás jelenleg 3 lineáris gyorsító és egy CT-szimulátor által biztosított, amelyek közül egy készülék jelenleg javítás alatt áll. A sugárterápián hosszított műszakokat üzemeltetünk.

Úgy tudjuk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház vezetése a jogerős döntést követően a végrehajtás felfüggesztését kérte a Kúriától, arra hivatkozva, hogy az összeg elvesztése problémákat okozhatna a működésben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában