Rejtély

2024.08.06. 16:41

Szenzáció: Előkerült a miskolci húszemeletes. De hol volt majd' egy hónapon át?

Az avasi kilátó párkányán 2024. július 10-én látták utoljára Miskolc ikonikus épületét, a húszemeletest ábrázoló miniszobrot. A makettet augusztus 6-án bevitték a miskolci polgármesteri hivatalba.

Szaniszló Bálint

Két csavar. Ennyi maradt a húszemeletes miniszobrából

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Rejtélyes dolog történt a tavaly felújított avasi kilátó kilátó teraszán. Mint a boon.hu annak idején beszámolt róla, a megújult avasi kilátó új látványossága a kilátórész párkányán elhelyezett tizenhárom miniszobor. 

Ez a helyzet jellemzi jelenleg az Avas kilátó környékét
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A bronzból készült makettek a város olyan érdekes, híres épületeit ábrázolják, mint a Diósgyőri vár, a miskolctapolcai barlangfürdő, a Miskolci Nemzeti Színház, vagy a belvárosi templomok. A miniszobrocskák alkotója Országh Gábor iparművész, akit a miskolci önkormányzat bízott meg a munkával.

Hűlt helye a húszemeletesnek 

Az avasi kilátó miniszobrainak egyike a város szocreál épülete, a Szentpéteri kapuban található húszemeletes bérház, amely ugyan jelenleg erősen megviselt állapotban és üresen áll, de kétségtelenül a város egyik ikonikus épülete a maga szocreál módján. 

A húszemeletes mini másának hetek óta csak a hűlt helyét találják az arra járók, a miniszobornak ugyanis nyoma veszett, helyén csak két kiálló csavarvég árválkodik és némi ragasztómaradék.

Július 10-én látta utoljára 

A rejtély nyomán elindulva jutottunk el ahhoz a miskolci polgárhoz, aki büntetőjogi felelőssége tudatában a következőt írta üzenetében: „Az eltűnt 20 emeletes makettjével kapcsolatban keresem meg önt. Július 10-én reggel, valamivel  8 óra után jártam a kilátóban. Akkor láttam, hogy a szóban forgó dísz ott van, de nincs rögzített állapotban. Sem a ragasztás, sem csavarok nem tartották. Ekkor lementem, és a kilátó előtt dolgozó csapat vezetőjének szóltam. Az egyik munkással visszamentünk a teraszra érte. Kértem, hogy juttassák el valakihez, aki illetékes. Többet nem tudok a sorsáról."

A húszemeletes miniszobor hűlt helye mellé egy Lego-tornyocskát helyezett el egy ismereten
Forrás: Facebook

Augusztus 6-án bevitték a polgármesteri hivatalba 

Mindezekhez képest a miskolci városháza sajtó osztálya egy sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amely a következőket tartalmazza: „Az avasi kilátó párkányáról július végén tűnt el a miskolci húszemeletes bérházról mintázott miniszobor, egyike az ottani tizenhárom darab bronzból készült alkotásnak, melyeket egy miskolci iparművész, Országh Gábor alkotott. Kiderült, hogy a makettet egy hölgy odaadta a kilátó körül dolgozó munkásoknak, akik a szobrot a mai napon eljuttatták Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalába. Ezt követően egyeztetés kezdődött a kilátó kivitelezőjével és a szoborhoz kötődő alkotóval annak érdekében, hogy a makettet minél hamarabb visszahelyezzék, és az újból látható legyen a kilátó párkányán."

Mi történt majd' egy hónapig?  

Örömteli, hogy megvan az avasi kilátó párkányáról eltűnt, a húszemeletest ábrázoló miniszobor. Számomra azonban továbbra is kérdés, mi történt a július 10-e és augusztus 6-a közötti időszakban? A különböző állítások ellentmondásosak. A július 10-ei megtaláló állítja, hogy átadta a munkásoknak a szobrot. A szobor hogy került a közleményben említett hölgyhöz? Ő mikor adta át azt a munkásoknak? Reméljük, ezekre a kérdésekre is lesz válasz hamarosan. És reméljük, hamarosan újra a párkányon díszeleg majd a húszemeletes makettje. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában