Segítettek

2024.08.07. 14:36

Vérüket adták a Szinvaparkban (Fotókkal, videóval)

A Szinvapark Bevásárlóközpont emeletén minden hónapban van lehetőségünk véradásra. Molnár Marietta véradásszervező koordinátor kérdésünkre elmondta, hogy mindig, különösen a nyári időszakban fontos, hogy ha egészségi állapotunk engedi, vért adjunk.

Galambos Eszter

Vérvételen

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Minden hónapban nagyon fontos, hogy az emberek vért adjanak, mondta Molnár Marietta, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei véradásszervező koordinátora. A nyári időszakot azért emelné ki, mert ilyenkor kicsit nehezebben tudják megszólítani a véradókat. Ennek az az oka, hogy ez a szabadságolások és nyári szünet időszaka, és ilyenkor nehezebben mozgathatóak az emberek.

Sok kitelepülést szerveznek

Az év többi részén jellemző, hogy nagyobb cégekhez és kisebb munkahelyekhez is helybe mennek, kitelepülnek, de a nyári időszakban ez nehezebben összeegyeztethető. A Szinvapark felső emeletén azonban minden hónapban egy vagy akár két alkalommal, a délelőtti vagy a délutáni órákban, lehetőség van véradásra. A Magyar Vöröskereszt nagyon régóta jó kapcsolatot ápol a bevásárlóközpont vezetőségével, és nagyon hálásak azért, hogy mindig biztosítanak számukra megfelelő helyet. A véradásszervező koordinátor hozzátette, hogy a Miskolci Polgármesteri Hivatal házasságkötő termének a földszinti váróterme még egy ilyen helyszín, ahova bárkit szeretettel várnak. A véradások lehetőségéről a Magyar Vöröskereszt honlapján vagy közösségi oldalain lehet értesülni. A rendszeres véradókat pedig a call-centeres kollégák tájékoztatják.

Enni is szabad, inni pedig sokat kell

Ez nem vérvétel, hanem véradás tehát az étkezés nagyon fontos, erre a kivizsgáló orvos rá is szokott kérdezni. Négy és fél deciliter vért vesznek le minden alkalommal, ez bizony nem kevés. A folyadékbevitel is nagyon lényeges, ezért aki tudja, hogy véradást tervez, az már napokkal előtte is igyon többet, sőt a véradás közben is lehet kortyolgatni. Nagyon fontos a pihenés is, tehát ha túl vagyunk a dolgon, akkor azon a napon edzéseket vagy egyéb megterhelő tevékenységet ne tervezzünk.

A huszonegyedik véradásánál jár

Hét éve rendszeresen ad vért Papp Katalin, amiben egy személyes érintettség is benne volt a kezdetekkor, hiszen egy közvetlen kollégájának lett szüksége vérre. A legnagyobb élmény, ami végül meghatározta az elköteleződést, az első sms, ami azt jelezte, hogy valakinek segített a leadott vére. Katalin immár a huszonegyedik váradásán lesz túl, de mikor megérkezik az üzenet újra és újra elfogja az a jó érzés, hogy segíthetett, és ez az, ami semmihez sem hasonlítható.

 

Mi kell a véradáshoz?

Ha valaki szeretne vért adni, annál mindenképpen legyen személyi igazolvány vagy valamilyen fényképes igazolvány: jogosítvány, útlevél, lakcím és TAJ kártya. Először egy regisztráció következik, itt egy névre szóló dokumentumot kap mindenki, amiben az általános egészségi állapotára vonatkozó kérdésekre kell válaszolnia, igennel vagy nemmel. A lap kitöltése után az ujjbegy megszúrásával történik egy hemoglobinszint vizsgálat, majd orvosi kivizsgálás során vérnyomásmérés és az általános egészségügyi állapot felmérése következik. Abban az esetben, ha az orvos mindent rendben talált a véradónál, akkor megkapja a vérvételi zsákot és ezek után feküdhet fel a páciens a vérvételi ágyra. Az egész művelet maximum egy órát vesz el az ember életéből, ennek legrövidebb része a véradás ami egy öt, nyolc perces folyamat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában