Vakszerencse

2024.08.13. 17:30

Így élte túl a villámcsapást Szerencsen a marhakörmölő - képekkel

Drótos Zoltán 58 éves mezőzombori férfi 27 éve nagyon ritka foglalkozást űz, marhakörmöléssel foglalkozik. A közelmúltban éppen Szerencsen dolgozott, amikor egy hirtelen jött vihart kísérő villám belecsapott munka közben. A férfi elmesélte, hogyan történt az eset és beszélt az igazán ritka munkájáról is.

Gárdonyi Edina

Marhakörmölés közben történt az eset Zoltánnal

Fotó: olvasó

Nagyjából egy hónappal ezelőtt a szerencsi gazdaság hatszázas állományán dolgozott két kísérőjével, amikor az ijesztő eset történt Zoltánnal. 

Zoltán megmutatta, hol, hogy történt a villámcsapás
Fotó: olvasó

Hallottam egy hatalmas nagy csattanást, azt éreztem, hogy a karom majd leszakad, a vállamnál egy láng volt. Az volt a szerencsém, hogy fogtam a kalodát, ami azonnal levezette a villámot. Az földelte le. Abban a másodpercben a földre mintha egy petárdát ledobtunk volna, a lábamnál is nagy hanggal felcsapott egy lángcsóva

 – idézte fel a férfi az esetet a boon.hu számára.

Áramütésnek hitte

Drótos Zoltán elmagyarázta, hogy a marhákkal egy vaskaloda, vasfolyósó mellett dolgozott, és fogta a vasat, amikor várta a következő tehenet. Az első pillanatban így azt gondolta, hogy áramütést szenvedett. Pont ezért az első reakciója az volt, hogy elengedte a kalodát.

Két ember volt velem a helyszínen – akik körmöltek velem – ők mondták, hogy nem az áram ütött meg, hiszen ők a másik oldalról látták, hogy villám ütött a vascsőbe és végigszaladt a folyosón a láng, ami rajtam keresztül ment le

 – mesélte el, hogy társai mit láttak a néhány másodperc alatt.

Sérülés és következmények nélkül megúszta 

A karomban a fájdalmat még egy rövid ideig éreztem, bementünk az irodába, ahol a telepvezető egy okos órával EKG-t készített, hogy nem okozott-e különösebb problémát az eset.

Mivel rendben volt, nem akart orvoshoz menni, természetesen figyelte magát, ha probléma jelentkezett volna, megy. Szerencsésnek tartja magát, hogy semmilyen következménye nem maradt az esetnek.

Na de mit csinál egy marhakörmölő?

Megkértük a különleges foglalkozást űző Zoltánt, hogy meséljen a munkájáról olvasóink számára.

Magyarországon jellemzően 500-1000 közötti marhaállományok vannak. Amit csináltam, az egy 800-as telep volt, jelenleg Tiszaalpáron vagyok, ami egy 600-as állománnyal rendelkező telep. Az egész országban dolgozom az embereimmel.

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség félévente a tehenek körmölésére, azt nyilatkozta, hogy az állattartásban rengeteg újítás történt az elmúlt évtizedekben. Olyan takarmányokat kapnak, melyek tele vannak fehérjével és koncentrátumokkal, amik a lábvégeken csapódnak ki. Nagyon gyorsan nő a köröm a takarmányozás miatt.

Nincs ahol kopjon az állatok körme

A fentiek mellett az állattartás körülményei is megváltoztak. Régen szabadban, csordában voltak a tehenek, ma pedig már zárt istállókban vannak, robot feji őket, a nagy részük ki sem megy az istállóból, gumiszalagokon, gumiágyakon fekszenek és ezek miatt nem kopik a körmük. A megváltozott körülmények miatt folyamatosan járja az ország marhatelepeit. Kérdésünkre, hogy mennyien foglalkozhatnak marhakörmöléssel, elmondta, hogy rajta kívül hat-hét brigád van az országban.

Nem csak körmöl, felcser is az állatok mellett

Hozzátette, hogy mezőgazdasági iskolában tanult, így a marhakörmölés mellett ha szükséges protéziseket, műtalpakat ragaszt, bandázsol, oltja a tehenet.

A patából annyi mindent meg lehet állapítani: a színéből, az állagából lehet következtetni takarmányozási, emésztőrendszeri problémákra. Az acidózis, a ketózis, a rossz almozás is kiderül számára marhakörmölés közben a hosszú évtizedek gyakorlata után

 – zárta szavait a marhakörmölő.

Magyarországon elsősorban májustól augusztus végéig számíthatunk villámlással járó viharokra. Hazánkban évente 20-40 embert ér villámcsapás, ezek többsége szabadterületen következik be. A villám a legkisebb ellenállású utat keresi, ezért az élő szervezetek magas víztartalmuk, alacsony villamos ellenállásuk miatt potenciális veszélynek vannak kitéve. Az emberi testet érő közvetlen villámcsapás élettani hatása a nagyfeszültség okozta sérülésekhez hasonlít. A villámáram a belépési és a kilépési ponton égési sérüléseket okozhat, az ereken és a perifériás idegrendszeren átáramolva pedig tönkreteheti a mozgást irányító és az érzeteket továbbító idegkötegeket. Emiatt még a kisebb villámcsapás által okozott áramütés is azonnali szívleálláshoz, halálhoz vezethet. Abban az esetben van esély a túlélésre, ha az áram a testfelszínen folyt keresztül, de ilyenkor is felléphet bénulás, amnézia, görcsök, égés vagy szívkárosodás – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában