Múltidéző

2024.09.14. 11:48

,,A rövidlátó és a nagyothalló párbaja" (Herman Ottó párbajai, 2. rész)

Reiman Zoltán sorozatának főszerelője ez alkalommal a természettudós, Herman Ottó.

Herman Ottó portréja

Herman párbajait vesszük sorra ebben a kétrészes összeállításban. Az első rész két párbajról mesélt, most, a második részben két esetről készítettem beszámolót, a Hoitsy - Almássy - Herman és a Herman - Wahrmann párbajok történetét olvashatják. 

A Hoitsy - Almássy - Herman incidens

1883. december 15.

Nem teljesen független a következő párbaj története az első részben említett Herman - Szemnecz - Clair becsületsértési ügytől. Clair Vilmos és Szemnecz Emil ugyanis a Függetlenség nevű újság munkatársai voltak. Ezúttal a problémát az okozta, hogy a Függetlenségnél komoly gyűjtést szerveztek a bukovinai csángó magyar kisebbség hazatelepítésére. Az újság kiadó hivatalának vezetője, Verhovay Lajos ezekkel a pénzekkel nem tudott elszámolni. A gyanú szerint testvére, Verhovay Gyula is belekeveredett az ügybe. Országosan is óriási volt a botrány, hiszen ez szent ügy volt akkoriban. Az újságot bojkottálták az egész országban. Némileg váratlanul egy képviselő - akit Almássy Sándornak hívtak - védelmére kelt Verhovayéknak, és Hoitsy Pál, illetve Herman Ottó ellen intézett kirohanást a képviselőházban. Hoitsy és Herman egyébként a botrányba keveredett lap alapításánál jelen voltak, főmunkatársként dolgoztak náluk. A rágalmazásból természetesen szintén óriási vita, adok-kapok kerekedett. A vita vége az lett, hogy Hoitsy Pál párbajra hívta Almássy Sándort, aki szintén arra hívta Herman Ottót. Hoitsy és Almássy 1883. december 14-én vívott párbajt, amely Almássy kisebb sérülésével végződött, a felek végül kibékültek. Almássy és Herman párbajára 1883. december 15-én került sor Csepelen. Gróf Batthyány Elemér és báró Orczy Elek voltak a kihívó segédei, Bartha Miklós és Polónyi Géza pedig a tudós képviselőé. A feltételeket már ismerjük az első párbaj után. Három gólyóváltás 25 méterről, 5-5 méter avance lehetőséggel.

Orvosokul dr. Farkas László és dr. Jany szerepeltek. A fegyverek teljesen új pisztolyok voltak, a segédek tegnap vették Kimer helybeli fegyverkészítőtől, a fegyvergyáros jelenlétében meg is töltötték, dobozba tették és lepecsételték. A felek reggel 10 órakor mentek ki a Csepel szigetre, hol a szentmihályi határban, egy tisztáson állapodtak meg. A távolságot Bartha Miklós mérte ki s jelölte meg botokkal a helyeket, ahol a feleknek állniok kellett. A felállítás után Herman és Almássy azonnal megtették az öt-öt lépés avanceot s igy csak 15 lépésnyire állottak egymástól. A másodperceket mindhárom golyóváltásnál Polónyi olvasta. A lövéseknél mindannyiszor először Almássy lőtt s utána Herman. Almássy első golyója Herman lába mellett zúgott el, mig a másik majdnem érintette vállát. Herman az első golyóváltásnál erősen megcélozta Almássyt s közvetlen annak lába felső része mellett ment a golyó; másodszor szintén közel ment, de az utolsót már alig célozva lőtte ki, a pisztolyt egyszerűen kisütötte. Az ellenfelek egyike sem sebesült meg. A párbaj után nem békültek ki. A segédek az ügyet lovagias úton befejezettnek jelentették ki.

(Pesti Hírlap - 1883. december 16.)

A Herman - Wahrmann párbaj

Ez az a párbaj, melynek létrejöttét nagyon sokan kétségbe vonják és az egészet kitalációnak tartják, pedig az eset megtörtént.

Tudós a fogházban

Herman Ottót, a nagy ornitológust, Wahrmann Mórral vívott híres párbaja miatt háromnapi államfogházra ítélték.

Be is vonult az öregúr szabályszerűen Vácra, a számára különleges figyelemmel berendezett „cellába", amelyben a kényelmes bútorokon kívül még ornitológiai kézikönyvtár is volt. A fogházőr bevezette a tudóst a szobába és tisztelettel jelentette, hogy kénytelen rázárni az ajtót.

Herman Ottó kissé aggodalmasan nézett föl és az ő szelíd, tudós mosolyával azt mondta:

— Bizony, csak zárja be jól, mert sok a rossz ember odakint!

(Új idők - 1936, 42. évfolyam, 28-53.)

Most már nem állapítható meg, hogy melyik országgyűlési képviselő ciklusában történt meg, a következő viszont igen: Herman Ottó rendkívül érzékeny szangvinikus természetű ember volt. Úgy látszik süketsége járult hozzá ingerlékenységéhez. Egy alkalommal hogyhogy nem, a parlament folyosóján összeperdült Warhman Mórral, aki abban az időben nagy pénzügyi kapacitással rendelkezett. Ennek lovagias ügy, párbaj lett a vége. A párbaj a cinkotai erdőben zajlott le. Wahrman tizenkét dioptriás szemüvegén alig látott pár méterre, Herman Ottó pedig süket volt. A feleket ötven méterre állították fel egymástól. A segédek pedig jelt adtak a lövésre. Herman Ottó mordálya elsült és lyukat fúrt a levegőbe. Majd Wahrman lövésére került a sor, ő is elsütötte a pisztolyát, szintén lyukat fúrva a levegőbe.

(Dobrossy István olvasta fel ezt az idézetet a Lézerpont szerdák keretében a Szellem miskolci nagyjai című előadása során)

Korabeli grafika a történtekről

A párbaj véget ért, a felek viszont valószínűleg utána sem lettek jó viszonyba. A miskolci boon.hu oldala pontosan ilyen régi történetekkel foglalkozik, de megerősíteni ők sem tudják az esetet.

A párbaj történetét korabeli híradásokkal megerősíteni nem tudjuk, valószínűleg csupán egy mulatságos és nem tényeken alapuló anekdota, amelyet Sombory András volt Kolozs megyei főszolgabíró híresztelt, szemtanúk elmondására hivatkozva, s ez alapján került lejegyzésre 1913-ban. A történet később színesebbé vált, s immár arról szólt, hogy Wahrman elsütötte pisztolyát, de a dörrenést sem hallotta meg Herman Ottó, s ekkor tette fel kérdését.

(boon.hu - Mulatságos párbajt vívott a rövidlátó és a siket képviselő)

Források:

Új idők - 1936, 42. évfolyam, 28-53.

boomie.hu - Mulatságos párbajt vívott a rövidlátó és a siket képviselő

miskolciszemelvenyek.blog.hu - Tíz történelmi érdekesség Miskolcról (2. rész)

Reiman Zoltán: 100 történelmi érdekesség Miskolcról

Pesti Hírlap - 1883. szeptember 19., 1883. december 16., 1884. február 28., 1884. április 10., 1884. április 11.

Budapesti Hírlap - 1883. február 10., 1883. december 16., 1884. február 28., 1884. április 3., 1888. november 18.

Üstökös - 1883. február 25.

Politikai Újdonságok - 1884., 30. évfolyam, 15. szám

Magyar Nemzet - 1985. március 6.

Világ - 1924. március 16., 1925. július 26.

Fővárosi Lapok - 1884. április 11.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában