Nem fogunk neki örülni

2024.09.05. 07:00

Kellemetlen rovarok zavarhatják meg az őszt

A forró, száraz nyári időjárás ideális körülményeket teremtett a darazsak számára, ezért most sokkal több fészek alakul ki, és a rovarok is aktívabbak.

Boon.hu

Kaszab Attila, egészségügyi kártevőirtó darázsirtás közben, ő a Dunántúlon dolgozik

Fotó: MW, Unger Tamás

Az idei nyár extrém meleg időjárása kedvezett a darazsak elszaporodásának Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, ahol a lakosság már jelentős növekedést tapasztalt a rovarok számában. Egy helyi darázsírtó szakember, Gerőcs Viktor megerősítette meg a boon.hu-nak, hogy az idei évben sokkal több darázsfészekkel találkoznak, mint a korábbi években.

Elszaporodtak

„Idén nyáron szinte minden nap hívnak bennünket darázsirtásra” – mondta Gerőcs Viktor. 

A forró, száraz időjárás ideális körülményeket teremtett a darazsak számára, ezért most sokkal több fészek alakul ki, és a rovarok is aktívabbak

 – hangsúlyozta. Rámutatott: az előző évekhez képest jelentős növekedés figyelhető meg a darázsállományban, ami nemcsak a rovarok csípései miatt jelent problémát, hanem azért is, mert a darazsak gyakran fészkelnek emberek által használt területeken, például házak tetőszerkezetében, teraszokon, vagy akár játszóterek közelében. Ez fokozott veszélyt jelent a családok és különösen a gyerekek számára.

A legjobb, amit tehetünk, hogy figyelünk a környezetünkre, és ha darázsfészekre gyanakszunk, azonnal szakemberhez fordulunk

 – javasolta. 

Nem nyúljunk hozzá

A szakember szerint az egyik legfontosabb tanács, hogy ne próbáljuk meg magunk eltüntetni a darázsfészkeket, mivel a darazsak támadása súlyos következményekkel járhat. Ehelyett bízzuk a feladatot tapasztalt szakemberekre, akik megfelelő védőfelszerelésben és eszközökkel dolgoznak. A vármegyei hatóságok is fokozott figyelmet fordítanak a problémára, és folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a megelőzési lehetőségekről, valamint arról, hogy hova forduljanak, ha darázsproblémát észlelnek. 

A nyár végéig valószínűleg tovább nő a darazsak száma, ezért a megelőzés és a gyors reagálás kulcsfontosságú a veszély minimalizálásában.

Wasp's,Nest,Full,Of,Wasps,,Close,Up,Shot,,No,People.
Egy nagyméretű darázsfészek
Fotó: Octavian Lazar / Forrás: shutterstock

Veszélyes csípések

A darazsak természetes viselkedésükből adódóan akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat, vagy ha valaki túl közel kerül a fészkükhöz. A darázscsípés azonnali fájdalmat okoz, amelyet égő, szúró érzés kísér. A csípés helye gyorsan megduzzadhat, kipirosodhat, és viszkethet. Ezek az enyhe tünetek általában néhány órán belül enyhülnek, de a helyi reakció akár napokig is fennmaradhat. Komolyabb problémát jelenthet, ha valaki allergiás a darázsméregre. Az allergiás reakciók súlyossága változó lehet: az enyhe tünetektől kezdve, mint a csalánkiütés és a duzzanat, egészen az anafilaxiás sokkig terjedhet, amely életveszélyes állapot. Az anafilaxiás sokk tünetei közé tartozik a légszomj, szédülés, hányinger, gyors szívverés és a vérnyomás hirtelen esése. Ha ilyen tüneteket észlelünk, azonnal orvosi segítséget kell hívni, és ha van kéznél, adrenalin-injekciót kell alkalmazni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában