Szeptemberi kánikula

2024.09.03. 07:00

30 fokos tantermek: van, ahol rövidített órákat tartanak a hőség miatt

Hőségriadóval indult tanév, a termekben sokszor a harminc fokot is meghaladta a hőmérséklet. Szeptember 5-ig biztosan hőségriasztást rendeltek el az ország egész területére, tehát nem lesz jobb a helyzet a következő napokban. Van olyan miskolci és vidéki intézmény, ahol a hőségriadó idejére rövidített tanítási órákat rendelt el az igazgató.

Gárdonyi Edina

Nehéz koncentrálni hőség idején

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján augusztus 24-én 00.00 órától kiadott hőségriasztást szeptember 05. 24.00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben. 

Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberre is kitartott a hőség. Fontos, hogy továbbra is kellő figyelmet fordítsunk a tartós meleg elleni óvintézkedésekre.

Az iskolakezdés mindig mozgalmas időszak, mind a szülők, mind a gyermekek számára. A kánikulában figyeljünk arra, hogy a diákoknak is a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványi anyag- és vitaminbevitelre van szükségük. Mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak. A melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. Válasszunk számukra könnyű, világos színű, laza ruhadarabokat, amelyek lehetővé teszik a bőr szellőzését – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében.

Van olyan intézmény, ahol léptek

Megkerestünk több miskolci intézményt, hogy a hőségriadó miatt lépnek-e valamit, hogy a tanulók és a pedagógusok a fenti hatásoknak ne legyenek kitéve. Egy általános iskola és két gimnázium válasza az volt, hogy nem, bíznak benne, hogy enyhül a forróság. A Miskolci Herman Ottó Gimnázium ezen a héten rövidített órákat tart:

A mai értekezleten döntöttük el, hogy ezen a héten – a vonatkozó jogszabálynak megfelelően – rövidített órákat tartunk. A déli fekvésű tantermeinkben 30 fok körüli hőmérséklet van, nem tudjuk a gyerekeket ilyen hőségben tovább itt tartani. Még így is belefutunk a déli, kora délutáni órákba

 – tájékoztatta a boon.hu-t Madarász Péter, a gimnázium igazgatója.

A kereszthuzat sem segít

Már az első óra előtt, fél nyolckor meleg volt a teremben ami ezután csak rosszabb lett. Hiába nyitottuk ki az ablakokat és az ajtót, a kereszthuzat sem segített. Ma, az első napon csak délig voltunk, nem tudom milyen lesz délutánig a több, mint harminc fokos teremben ülni. Figyelni is nehezebb, mindenki szenved, szerintem a tanáraink is 

– mondta el az első, forró iskolai nap tapasztalatait Szabó Sára 11. évfolyamos tanuló.

Vidéken is van, ahol kímélik a tanulókat

Olvasónk jelezte, hogy a Mályi Móra Ferenc Általános Iskola is rövidített órákat fog tartani, amíg kitart a pokoli hőség. Az egyik Miskolc belvárosában található általános iskola annyi engedményt tett, hogy a napközi nem kötelező, kettőkor elvihetik a gyermekeket a szülők.

„A másodfokú hőségriasztásra, valamint a délutáni épületbejárás alkalmával tapasztalt tantermi hőmérsékleteket figyelembe véve, főigazgatói jogkörömnél fogva 2024. 09 03. naptól, visszavonásig, rövidített tanórák megtartását és óraközi szüneteket rendelek el! A tanítási órák és egyéb délutáni foglalkozások hosszát 35 percben, a tanórák közötti szünetek időtartamát egységesen 10 percben határozom meg. A tanulók és valamennyi alkalmazott folyadékpótlását megoldjuk. A rendkívüli II. fokú hőségriasztás jelenleg csütörtök éjfélig érvényes" – olvasható a bőcsi Koncz János Általános Iskola tájékoztatása.

Várjuk olvasóink tapasztalatait, jelzéseit az iskolakezdés nehézségeiről.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában