Új az italcsomagolás-visszaváltási rendszer

2024.09.06. 07:00

Hazaviszik, visszaváltják vagy kidobják a flakont a diákok?

Kiderítettük, mit kezdenek a diákok a visszaváltható flakonokkal.

Gárdonyi Edina

Üvegvisszaváltás egy automatánál. No de mi a helyzet az iskolákban?

Fotó: MW

Idén új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezettek be Magyarországon, minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lett, amelyért a MoHu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. a felelős. A rendszer júniusban, kisebb-nagyobb problémákkal élesedett. A boon.hu több cikkben is foglalkozott a témával. Beszámoltunk arról, hogy sok helyen nem tudják visszaváltani a vásárlók az ötven forintos PET-palackokat, valamint arról is, hogy ezeken a helyeken már olyanok is megjelentek, akik olcsóbban felvásárolják a flakonokat. Az első iskolai hét vége felé arra voltunk kíváncsiak, hogy a diákok mit csinálnak az ötven forintos műanyagokkal.

Van, aki kidobja

A fiam másfél literes innivalót vesz magának és nem tudom meggyőzni arról, hogy ne dobja ki a flakont

 – mondta el a boon.hu-nak Oláh Tímea. Hasonlóan tesz Molnár Ágota, egy nyolcosztályos gimnázium diákja is, aki elmondta, hogy sokszor ő is csak a kukába dobja a flakont. Bár tudja, hogy vissza is válthatná, ha tele van a táskája, inkább lemond az ötven forintról.

A kulacs nagyon népszerű lett

Udvari Krisztina gyermekei kulacsot használnak. Ő most keres egyliteres, BPA mentes műanyag kulacsokat: 

Üveg kulacsokat használnak, de a fél literes is nehéz, ezeket szeretném lecserélni egyliteres műanyag kulacsokra

 – mondta el Krisztina. Szabó Sára üveg kulacsot használ, ha néha ivólevet inna, hazaviszi a flakont. 

Sok kicsi sokra megy, nem dobom ki, ha flakonos innivalót veszek. Az iskolában van automata, amiben olyan fémdobozos üdítők vannak, amiket ki lehet dobni, azt többen használják

– tette hozzá a 11. évfolyamos lány. Elmondta továbbá, hogy sok osztálytársa szintén kulacsozik, de ők sem mindig azt töltik újra, van, hogy az iskolabüfé kínálatából választanak.

A takarítók nem dobják ki 

Rengeteg műanyag flakon marad a gyerekek után

 – nyilatkozta portálunknak Zsuzsa, aki harminc éve takarít az egyik miskolci gimnáziumban. Elmondása szerint a padokban, és a szemetesekben is sok – jellemzően fél literes, de előfordul másfél literes – flakon van. 

Néhány éve minden folyosón és minden osztályterem bejáratánál – egy pályázatnak köszönhetően – szelektív szemétgyűjtőket raktunk ki. A gyerekekben megmaradt a rutin, hogy ezekbe dobják az üres műanyagokat. Az elején gondolkoztunk, hogy mi legyen ezekkel, azt találtuk ki – többen vagyunk takarítók itt – hogy közösen visszavisszük és kávét, szörpöt, teát, hasonló dolgot veszünk az árából magunknak

– osztotta meg azt, hogy mi lesz a sorsa az ép, de iskolában maradt flakonoknak.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában