Gondok

2024.08.26. 20:02

Megjelentek Borsodban a Pet-palack hiénák

A MOHU szerint a kezdeti nehézségeket leküzdötték, a vásárlók azonban máshogy látják a visszaváltás ügyét.

Megjelentek a Pet-palack hiénák

Fotó: Flajsz Peter

Az új PET-palack visszaváltási rendszer bevezetése Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében nem várt elégedetlenséget váltott ki a lakosság körében. 

 

Az országosan bevezetett, környezetvédelmi célokat szolgáló rendszer azzal az ígérettel indult, hogy hatékonyabban ösztönözze a műanyag hulladék újrahasznosítását, azonban a helyiek tapasztalatai és véleményei szerint a gyakorlatban ez a rendszer számos problémát és bosszúságot okoz.

 

Még mindig kevés a Repont

Az egyik legfőbb kifogás a visszaváltási pontok hiányos lefedettsége. A kisebb településeken élőknek gyakran több kilométert kell utazniuk, hogy eljussanak egy olyan helyre, ahol leadhatják a palackokat. 

Nem értem, miért nem lehetett több helyen visszaváltó automatákat elhelyezni

 – panaszkodott egy miskolci lakos a boon.hu-nak. Rámutatott: szerinte ez csak nemcsak kényelmetlenséget, hanem elégedetlenséget okoz. 

Megjelentek a PET-guberálók 

A boon.hu-nak több lakos is jelezte, hogy a rendszer bevezetése óta szabályosan megjelentek a „PET-palack hiénák”. A társasházak szemétgyűjtőit eddig sem kímélték a guberálók, de most felborítják a szelektívgyűjtőket, hogy az 50 forintos betétdíjas palackokat találjanak. Az esetről készült fotó futótűzként járta be a netet. 

 

Akadozó visszaváltás

A visszaváltás folyamata sem minden esetben zökkenőmentes. Több borsodi vásárló is arról számolt be a közösségi médiában, hogy az automaták gyakran meghibásodnak, vagy egyszerűen nem fogadják el a palackokat, ami frusztrációt okoz. 

Múlt héten háromszor próbáltam visszaváltani a palackokat, de az automata mindig hibát jelzett. Végül feladtam, és hazavittem a palackokat

– fakadt ki egy Kazincbarcikán élő férfi egy közösségi média posztban. Sokszor az automaták azért nem működnek, mert megtelnek és nem ürítik ki. A rendszert üzemeltető MOHU elismerték, hogy vannak kezdeti nehézségek, de hangsúlyozták, hogy dolgoznak a problémák megoldásán. A visszaváltó automaták karbantartására és bővítésére vonatkozó terveket már kidolgozták, és ígérik, hogy a következő hónapokban javulni fog a szolgáltatás minősége. Emellett arra kérik a lakosságot, hogy türelmesek legyenek, és továbbra is támogassák a rendszert a környezetvédelem érdekében. Az elégedetlenség ellenére többen is elismerik, hogy a rendszer hosszú távon hasznos lehet, ha sikerül kiküszöbölni a hibákat. 

Portálunknak egy vásárló pozitívan nyilatkozott a rendszerről: 

Jó ötlet ez, de még van mit csiszolni rajta. Ha minden gördülékenyen működik majd, akkor talán mindenki jobban elfogadja

 – fogalmazott.

Naponta 6 millió palack 

Az elmúlt napokban Magyarországon naponta 6 millió palackot, üveget, és dobozt váltottak vissza a vásárlók. Ez Magyarország egyik legnagyobb szemléletváltása. Pár hét alatt 150 millió darabra nőtt a visszaváltások száma Magyarországon, vagyis ennyi palack, üveg és doboz hulladéka kerül immár megfelelő helyre, és lesz újrahasznosítva. Ellentétben több nemzetközi példával, Magyarországon a legnagyobb boltok kivételével nem kötelező a visszaváltás biztosítása, hanem önkéntesen csatlakozhatnak az üzletek a MOHU REpont rendszeréhez - olvasható az üzemeltető közleményében. 

Körforgásban a betétdíj

Arról is írnak, hogy a befizetett 50 forint tulajdonképpen körbemegy a rendszeren, senkinél nem jelent hasznot. Legelőször a gyártó fizeti be a MOHU-nak, majd ezt a gyártó visszakapja a terméket átvevő kereskedőtől, vagyis a bolttól. A bolt a vásárlótól kapja vissza, aki megveszi az italt, a vásárló pedig visszaváltáskor juthat újra hozzá az 50 Ft-hoz. A visszaváltási díj egy motivációs tényező a vásárlónak, hogy vigye vissza a palackot. A vissza nem váltott palackok után maradt 50 forintokból származó teljes összeget pedig a hazai szabályozás alapján a MOHU-nak kötelező visszafordítania a naponta már most is 5-6 millió palackot, üveget és dobozt kezelő visszaváltási rendszer üzemeltetésébe. Ezt kizárólag a rendszer üzemeltetésére, és fejlesztésére fordíthatja a cég. Erre a MOHU még ÁFÁ-t is fizet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában