boon.hu video

2024.09.02. 14:00

Először lépett be ma az első bébe Patrik (fotókkal, videóval)

Sokan kezdik ma az első osztályt, többek között Kárpáti Patrik is, aki a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulója lett. A szőke csillogó szemű kisfiút elkísértük első iskolanapjára.

Galambos Eszter

Kárpáti Patrik ma reggel óta első osztályos kisdiák a Vörösmarty általános iskolában

Fotó: Vajda János

Anyukája kezét fogva érkezik az iskola bejáratához, mosollyal az arcán, ámde izgalommal a szemében a hétéves Kárpáti Patrik.

„Haja, haja, hé! Megnyílott az ELSŐ BÉ! Vackor hátán iskolatáska, apró lépteit szaporázza, szeme előtt nagy fehér tábla: KÖKÖRCSIN UTCA– olvassa Vackor.– Eredj, fiam, az iskolába.”

Jut eszembe rögtön a méltán híres Vackor mackó, akinek első csetléseit, botlásait követhetjük nyomon Kormos István mesekönyvében.

Izgalom gyermeknek és szülőnek egyaránt

Patrik anyukája dr. Murai Kinga sem izgul azonban kevésbé, bár már rutinos szülőként a középső fiát kísérgeti a jól ismert intézmény falai között.

„A legnagyobb fiam most lesz negyedikes, ugyanebben az iskolában. Tudatos döntés volt, hogy Patrikot is idehozzuk. Ennek egyrészt logisztikai okai vannak, mert három gyermeket a városban nagyon nehéz lenne eljuttatni a különböző intézményekbe, így a kislányunk is az iskola melletti Szent Rita Tagóvodába jár, nagycsoportos. Másrészt egy katolikus intézményt szerettünk volna a gyermekeknek, ami a nagyfiúnál már bevált. Nagyon meg vagyunk elégedve az iskolával. Az osztályfőnököt is ismerjük már, mert nyílt napon átjött az óvodába bemutatkozni. Patrik már nagyon várta, hogy kezdődjön az iskola, az elmúlt napokban ezt többször elmondta, ugyanakkor vegyült bele egy kis félelem is, a nagymamának elárulta, hogy kicsit tart tőle” - mondja el kérdésünkre az anyuka.

Egy kicsit izgultam mikor jöttem, de nagyon vártam. A legjobban azt várom, hogy menjünk mindig az udvarra, ahol fogócskázni fogok. A játékot várom, a tanulást még nem annyira

 – teszi hozzá anyukája szavaihoz Patrik

 

A tanítók és a szülők is segítenek

Az aulában gyülekeznek kicsit álmosan de izgatottan a kis elsősök, majd a tanító nénik vezetésével mindenki a saját tantermébe vonul. A barátságos, vidám termekben mindenki elfoglalhatja saját helyét, és a szülők segítségével előkerülnek az iskolatáskák, könyvek, füzetek. Csontos-Szádeczki Mariann tanítónő, az 1.b osztályfőnöke minden kérdést megválaszol, készségesen segít a még kissé bizonytalanul csetlő-botló szülőknek és tanulóknak egyaránt.

1991-ben kezdtem a pályát itt, a Vörösmarty iskolában, ez az első munkahelyem. Több mint tíz osztályom volt ezen idő alatt. Elsősöket tanítani azért egy nagyon jó érzés, mert a kezdetektől megismerjük a gyermeket, látjuk a fejlődését, tanúi leszünk, hogy egy piciben hogyan bontakozik ki az értelem, majd negyedik osztály év végén elengedjük a kezüket

– fogalmaz a tanítónő. Elmondja még, neki nagy szerencséje van most, mert az iskolának van egy tagóvodája, és nagyon sokan ebből a csoportból jöttek, ez nagy könnyebbség az átállás szempontjából, mert a szülők és a gyermekek is ismerik már egymást. Az intézmény sem új számukra, mert angol foglalkozásokra jártak ide még ovis korukban, magyarázza.

Hogyan telik az első nap? 

Az első nap egy iskolában minden gyerek életében különleges és meghatározó élmény lehet, hogy Patrikra mi vár még a mai napon, ezt is megtudhatjuk a tanítónőtől.

„A mai nap úgy telik az intézményben, hogy a reggeli gyülekező után, az elsősöket fogadjuk a színházteremben, ahol csak az elsősök és a szüleik vesznek részt. Itt van egy kis műsor, majd fogadalomtétel és ünnepélyes keretek közötti nyakkendőfelkötés. Majd kicsit megpihenünk a tanteremben, és felkészülünk arra, hogy átmenjünk a Mindszenti templomba, ahol egy tanévnyitó szentmisén veszünk részt, ahol már az egész iskola ott van, ez a program körülbelül egy óra. Amikor visszajövünk, megismerkedünk a tanító nénikkel, bejárjuk az iskolát, próbálunk egy kicsit kötetlenül beszélgetni. A szülőket pedig én úgy készítem fel, hogy már az iskolakezdés előtti szülői értekezleten elmondom, hogy legyenek türelmesek a gyermekeikkel, próbáljanak átállni, a szabályokat és határidőket be kell tartani, hiszen ez idézőjelesen egy munkahely, a tanuló számára.”


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában