CineFest-záró

2024.09.14. 20:11

Véget ért a filmünnep Miskolcon, íme a díjazottak (fotókkal)

Szombaton átadták a jubileumi, 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A fesztiválon a norvég Szerethető három díjat nyert, de elismerték a magyar Január 2. és az amerikai Dìdi című filmeket is. A közönségdíjas az ugyancsak norvég Sarkvidéki konvoj lett.

Gárdonyi Edina

Lilja Ingolfsdottir norvég rendező Szerethető című filmje három díjat is nyert a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

Fotó: Mogyorósíi Zsolt Pipó

Huszadik alkalommal ünnepelte Miskolc a filmeket és újra a világ nagy fesztiváljainak legfrissebb alkotásait és a legújabb magyar mozikat hoztuk el a közönségnek

 – kezdte köszöntőjét Bíró Tibor fesztiváligazgató. Külön öröm számára, hogy az idei év kapcsolódó programjai között a török és a kínai filmművészet legfrissebb alkotásaiból is önálló válogatásokat mutattak be. 26 ország alkotásaiból lehetett választani 126 előadáson.

Megvan a 21. időpontja

Miskolc kulturális életében fesztiválunk a helyére került, az induláskor kitűzött célunkat elértük Magyarország legnagyobb filmfesztiváljává váltunk

– emelte ki Bíró Tibor. Miután köszönetet mondott a támogatóknak, a fesztiváligazgató bejelentette a 21. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál időpontját:

2025. szeptember 5–13. között újra Miskolcon lesz a világ filmművészete.

Minden eddigi rekordot megdöntött a fesztivál

Madaras Péter programigazgató a fesztivál történetében először állt színpadra, hogy megköszönje a legnagyobb támogatóknak, a közönségnek a fesztivál sikerét. Minden eddigi rekordot megdöntöttek, 11 ezren váltottak jegyet a vetítésekre. A kísérőprogramokkal együtt 16 ezer látogató vett részt a jubileumi CineFesten.

Miskolc a mozgókép fővárosa volt kilenc napon át

A mozi az egyik legtökéletesebb nyelv arra hogy a társadalom problémáiról beszéljünk, de a mozinak nem kell mindig mély, filozofikus üzeneteket hordoznia, néha jó egy habkönnyű film is. A mozi menekülés a hétköznapok szürke valóságából egy képzeletbeli világba, a mozi csoda, ahol bármi megtörténhet, a mozi varázslat, ahol az álmok valóra válnak, a mozi filmszalagra ültet. A CineFest pedig olyan fesztivál, amely már két évtizede elhozza a mozi csodáit Miskolcra 

 – méltatta a mozit és fesztivált Veres Pál, Miskolc polgármestere, aki így zárta szavait:

A CineFest csapata már húsz éve fáradhatatlanul dolgozik a fesztiválért, és nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi kulturális élet térképére is feltették Miskolcot. Miskolc a mozgókép fővárosa lett kilenc napra Magyarországon és kicsit Európában is.

A CineFest Életmű díjasa

A filmfesztivál életműdíját a méltatás szerint a szakma legnagyobb kísérletezője, a nyolcvan éves Kardos Sándor kapta, aki korábban a Kossuth- és a Balázs Béla-díjat, valamint háromszor a filmkritikusok, kétszer a Filmszemle díját is elnyerte, 1989-ben pedig az Eldorádó című filmért Európai Filmdíjra jelölték. Több mint harminc játékfilmet fényképezett, rendezőként pedig a világon először készített célfotókamerával játékfilmet.

Kardos Sándornak Bíró Tibor és Veres Pál adták át az életműdíjat
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Engem mindig meglep, hogy életművem van, nekem ilyen ember Mozart és Michelangelo. Van egy város, van egy csapat akik ezt a fesztivált megalkották, és ha ezek az emberek azt mondják, hogy néha örömet tudtam okozni a munkámmal, az igazi érték 

 – mondta meghatódva Kardos Sándor köszönő beszédében.

Norvég rendező triplázott

Lilja Ingolfsdottir norvég rendező Szerethető című filmje három díjat is nyert a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, köztük az esemény fődíját, a Pressburger Imre-díjat is. A zsűri indoklásában kiemelte, azért ítélték a norvég alkotásnak a díjat, mert az nemcsak egy problémát, egy drámai helyzetet ábrázol, hanem az abból való kiutat is képes megmutatni az embereknek. 

Lilja Ingolfsdottir norvég rendezőnek Madaras Péter gratulál
Fotó: Mogyorósíi Zsolt Pipó

A rendező személyesen vette át a díjakat, és elmondta, hogy a film a legmélyebb érzéseiből fakadt, nagyon hálás a zsűrinek és a fesztiválnak.

Nem csak filmeket díjaztak

Tavaly alapították a Dr. Halmay Béla-díjat, a miskolci kultúra lokálpatriótáinak, melyet idén Balogh József, a fesztivál egyik fő támogatója, a Mercedes-Benz Miskolc alapítója, ügyvezetője vehetett át. Köszönőbeszédében kiemelte, hogy öröm számára egy ilyen esemény részesének lenni:

Nyolc éve, mikor Miskolcra érkeztem és láttam, hogy egy ilyen színvonalú rendezvény otthona a város, mint a CineFest, álmodni sem mertem, hogy a részesei lehetünk. Egy álom vált valóra azzal, hogy már egy éve befogadott a CineFest, és köszönöm, hogy kecskemétiként befogadott Miskolc

Díjazottak:

Pressburger Imre díj – A fesztivál fődíja a legjobb filmnek:

Szerethető - Lilja Ingolfsdottir

Zukor Adolf díj – A fesztivál Nagydíja:

Dìdi  - Sean Wang

East of Europe díj:

78 nap - Emilija Gašić

Dargay Attila díj – A magyar animáció ifjú tehetsége:

Bartis Bálint

CineNeWave díj:

Apád - Kühnel Szabó Anita

CineDocs díj:

Riefenstahl - Andres Veiel

A CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja:

Szerethető - Lilja Ingolfsdottir

A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a legjobb nemzetközi filmnek:

Január 2. - Szilágyi Zsófia

A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a legjobb kisfilmnek:

Pun Intended - Jack Turtis

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja:

Szerethető - Lilja Ingolfsdottir

Közönségdíj az internetes szavazás alapján:

Sarkvidéki konvoj - Henrik Martin Dahlsbakken

Dr. Halmay Béla-díj – A miskolci kultúra lokálpatriótáinak:

Balogh József

A „Veszélyek az on-line médiában!” diákfilm pályázat díjazottjai:

1. Merülés - Juhász Barnabás,

2. „Linkelés” - Bibercz Eliza Ramóna,

3. Rájössz… - Rengel Tamás

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában