boon.hu video

2024.09.13. 14:05

Mert szeretem a rossz időt: bolgár romantika a CineFesten (fotókkal, videóval)

A Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjas alkotása, a Mert szeretem a rossz időt a CineFest East of Europe programjának egyik versenyfilmje. A magyarországi premier az alkotók közvetlenségének köszönhetően igazán különleges élményt nyújtott csütörtök este.

Gárdonyi Edina

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A filmet a bulgáriai bemutató után Miskolcon láthatta először a közönség.

A bolgár bemutató után ti vagytok az elsők, akik láthatjátok a filmet, nagyon izgatott vagyok

 – mondta el a vetítés előtt Yana Lekarska, a rendező. Hozzátette, hogy reméli, mindenki talál benne valamit a saját életére vonatkozóan, amit elvisz magával.

Két szomszédos villa. Két ember 20 év után először találkozik. Miközben közös gyerekkori emlékeikben kutakodnak, olyan titkokra bukkannak, amelyek mindent megváltoztathatnak, és talán mégiscsak megszerettetik velük a rossz időt.

A múlt mindent meghatároz

Yana Lekarska rendező és Mladen Minev operatőr a film után közönségtalálkozón osztották meg gondolataikat a közönséggel az első nagyjátékfilmjükről. Yana 2018-ban végzett Dél-Koreában filmrendezőként, és azóta dolgozott ezen a projekten. A rendező szerint a film központi témája a múlttal való kapcsolat, és az, hogy ez hogyan befolyásolja a jelent. 

A múltunkat fel kell használni a jövőnk építésére

 – mondta. Hangsúlyozta, hogy a film bolgár kulturális elemekre épít. A főszereplők nevei is ezt tükrözik, mivel klasszikus bolgár neveket választott.

Hétköznapi emberek nyújtanak reményt

A történet középpontjában hétköznapi emberek állnak, akikkel a nézők könnyen azonosulhatnak. Yana szerint fontos volt, hogy a szereplők jó családi háttérrel rendelkező átlagemberek legyenek, akiknek az életében ugyanúgy vannak nehézségek, mint bárki másnak. A rendező kiemelte, hogy a film célja nemcsak egy szerelem történetének bemutatása, hanem az is, hogy rámutasson: 

Ha feltárjuk a múltat és megtaláljuk önmagunkat, a nehézségeken is túl tudunk jutni.

A nagy visszatérés

A rendező nem tartott hagyományos szereplőválogatást, helyette filmeket nézett és színházi előadásokra járt, hogy megtalálja a megfelelő színészeket. Eleni Dekidis – aki a filmben önmagát alakítja – Bulgáriában ismert színész, aki tizenöt éve sem színpadon, sem filmben nem szerepelt, ez volt a nagy visszatérése.

Családias hangulatban telt a forgatás

A forgatás nehézségeiről Mladen Minev operatőr mesélt. Elmondta, hogy a legnagyobb kihívást a rossz idő jelentette, hiszen mindössze tizennyolc napjuk volt a film elkészítésére, így a tempó rendkívül feszes volt, nem állhattak le. Egy emlékezetes jelenetet is felidézett, amikor a stáb tagjai – a szereplők és a sminkes is – vödrökkel hordták a vizet, hogy elérjék a kívánt hatást. 

Ez érzékelteti legjobban, mennyire könnyen ment a közös munka

 – tette hozzá. A legközelebbi barátaik is velük voltak, ami igazán családias hangulatot teremtett a forgatáson.

Reménytelenül romantikus

A film mondanivalója szorosan kapcsolódik a rendező életéhez is. Yana Lekarska újságíróként dolgozott, majd édesapja halála után döntött úgy, hogy követi gyerekkori álmát, és filmrendező lesz.
A film végén a nézők szabadon eldönthetik, hogy a főszereplők története hogyan zárul. Yana ezzel kapcsolatban elmondta: 

Reménytelenül romantikus vagyok és szeretem a boldog lezárásokat. De a film lényege nem az, hogy összejön-e a két főhős, hanem hogy Irina megtanulta önmagát szeretni.

A hivatalos közönségtalálkozó után a két alkotó még sokáig beszélgetett a közönséggel, közvetlenségük mindenkit elvarázsolt.

További videós tartalmainkért keresse fel YouTube csatornánkat itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában