Koronavírus

2 órája

Jó ha megjegyezzük: XEC lett az új Covid-variáns

Szeptemberben meglendült a közösségi élet, hiszen elkezdődött az iskolai tanév, újra nagyüzemmel működnek az óvodák és a bölcsődék. Mint ahogy ebben az időszakban lenni szokott, látványosan megemelkedett a vírusfertőzések száma és egy új típusú Covid is az ajtónkon kopogtat.

Boon.hu

Ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy megfertőződtünk-e, egy teszt segíthet

Fotó: Szendi Péter

Szinte már megszoktuk, hogy Covid-variánsok jönnek-mennek az életünkben, hol súlyos, akár életveszélyes, hol könnyebb megbetegedéseket okozva az arra fogékonyabbakban. Magyarországon is látványosan terjed az új Covid-variáns az úgynevezett XEC, ami kifejezetten európai variáns. A nemzetközi és a magyar sajtóban a napokban megjelent cikkek sokasága bizonyítja, hogy érdemes figyelmet szentelni ennek a betegségnek.

Náthásnak érezhetjük magunkat

Az új, XEC nevű Covid-változat egyre gyorsabban terjed Európában, és a szakértők szerint hamarosan domináns törzzsé válhat egy új járványhullámban. Az omikron variáns egyik alvonalának alfajaként azonosított XEC-et először és ez év nyarán, júniusban észlelték Berlinben. Gyakorlatilag a nátha klasszikus tüneteit érezhetik azok, akik elkapják: köhögés, tüsszögés, orrfolyás, torokfájás, nehezített légzés, és fáradtság. A korábbi jellegzetesség az íz- és szaglásvesztés, ami a kezdeti variánsoknál tapasztalható volt, most nem jellemző.

Miskolcon stagnálás van

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján jelenleg a 37. heti szennyvízvizsgálat eredmények alapján tájékozódhatunk. Itt azt is megtudhatjuk, hogy a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja országos szinten stagnál. A vizsgált városok több mint felénél, tizenhárom helyszínen stagnálás jellemző, Miskolcon is. Emelkedés tapasztalható Budapest Észak-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, valamint Debrecenben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Veszprémben és Zalaegerszegen. Csökkenés sehol sem látható.

Járvány mikor várható?

Minden héten olvashatunk arról, hogy bizonyos területeken a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja emelkedik, stagnál vagy csökken a szennyvízben. Szerettük volna megtudni, hogy ez pontosan mit jelent, milyen módszerekkel lehet a változásokat vizsgálni. Ha elkezd emelkedni akkor mennyi idő után várható, hogy a vírus is nagy arányban kezd el terjedni. Kérdéseinkre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Kommunikációs Igazgatósága válaszolt, melyet ebben a cikkünkben írtunk meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában