Miskolc

2 órája

A tömegbe lőttek a Zsolcai kapuban

Miskolcon rengeteg áldozatot követeltek az októberi forradalom eseményei, és a várost alaposan megviselte a szovjet megszállás november 4-én. Az 1956-os forradalom hősei Miskolcon a munkások, az egyetemisták, az irodalom körök tagjai voltak.

Édes Richárd

1956 október 23-án Miskolcon is utcára vonultak az emberek

Dr. Fazekas Csaba egyetemi docenst, a Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatóját kérdeztünk az 1956-os forradalom miskolci eseményeiről.

1956-os forradalom, miskolc, 1956, forradalom
Ötödéves egyetemisták is felvonultak Miskolcon az 1956-os forradalom idején 
Forrás: Napi Történelmi Forrás

Miskolc már 23-a előtt bekapcsolódott az 1956-os forradalom eseményeibe 

1956 nyarán és őszén az ország Budapestre figyelt, az ottani események határozták meg a vidéki történések irányait. 

„Ugyanakkor elmondható, hogy az ország több városához hasonlóan Miskolcon is forradalmi helyzet alakult ki. Nem arról volt szó, hogy egyszerűen másolták vagy csupán csak szolgai módon követték volna a fővárosból érkező híreket. Miskolc már bekapcsolódott a forradalomba október 23-án, sőt, az azt megelőző napokban is” – beszélt dr. Fazekas Csaba arról, milyen volt a forradalom Miskolcon. 

A munkások, az egyetemisták és az irodalmi körök egyaránt radikális változást követeltek 

Az októberi forradalmat kiváltó társadalmi és politikai tényezők a borsodi megyeszékhelyen is meghatározóvá,  a forradalom előkészítőivé váltak. 

„1956 az egész ország forradalma volt. Október 23-án mintegy varázsütésre nemcsak Budapest, hanem minden nagyobb település egyszerre lépett a radikális változást követelők útjára. Gondoljunk csak Miskolc városára, ahol „kicsiben” adottak voltak ugyanazok a tényezők, amelyek az ország egészét erre az útra vezették”- mutatott rá a történelemformáló okokra dr. Fazekas Csaba. 

Miskolc városában jelentős számú munkásság élt és dolgozott, akik súlyosan csalódtak a kommunisták ígéreteiben. Ők változásokat, jobb munkafeltételeket, igazságot és állami erőszaktól mentes hatalomgyakorlást követeltek. A Nehézipari Műszaki Egyetem diáksága, vagy az irodalmi reformkörök ugyanúgy a forradalom szellemi előkészítői és megvalósítói voltak, mint a budapesti értelmiségiek. Itt olvashatunk arról, milyen sok miskolci egyetemista vett részt az 1956-os forradalomban. 

Még Nagy Imre országos szerepéhez hasonlóan reformkommunisták is voltak, elsősorban Földvári Rudolf megyei első titkár. A nagy rendezőnek, a történelemnek köszönhetően szinte egyidejűleg zajlottak a miskolci és a budapesti forradalom eseményei.

Sok miskolci áldozata volt a forradalomnak

Az egyetemi docens szerint az áldozatok száma összetett. Ennek tekinthetjük a tüntető tömegbe leadott október 26-i sortűz 16 vétlen áldozatát, de a szovjet bevonulás és a megtorlás következtében életüket vesztett személyeket is. Dr. Fazekas Csaba kiemelte: az 1956-os hősök heterogén csoportot alkotnak, hiszen a munkástanácsok, a diákparlament megannyi személyiségét lehetne említeni:

„Összességében úgy gondolom, hogy eltérő mértékben, de mindenki hőse volt a forradalomnak, aki a szovjet típusú diktatúra helyett egy szabad és független országban akart élni, s 1956 októberében ezt kifejezésre is juttatta.”

A tömegbe lőttek a rendőrkapitányság előtt a Zsolcai kapuban

A feszült légkörben október 26-án a reggeli órákban elterjedt a hír, miszerint a városi rendőrkapitányságon, illetve az ÁVH megyei parancsnokságán az éjszaka letartóztatott személyeket tartanak fogva. 

„Hiába próbálták bizonygatni, hogy ilyenek ekkor már nem voltak, a rövid idő alatt több ezresre duzzadt tömegből felszínre törtek az indulatok, nem hittek az egyenruhásoknak. Sőt, a Diákparlament küldötteinek sem. Hisztérikus légkör alakult ki, és tévesen tűzparancsnak vélt figyelmeztető lövések nyomán a rendőrök és az ÁVH-sok sortüzet zúdítottak a tüntetőkre” – beszélt a megrázó történelmi eseményekről dr. Fazekas Csaba. 

Korábban itt írtunk arról, hogyan látta a sortüzet egy miskolci szemtanú. 

Súlyos következményei lettek a forradalomnak

November 4-én Miskolc is elszenvedte a szovjet inváziót, majd a megtorlás itt is súlyos áldozatokat követelt. A város társadalmi összetételéből logikusan következett, hogy a megyei munkástanács itt is sokáig politikai utóvédharcot folytatott a forradalom vívmányainak megőrzésére. 

„A berendezkedő Kádár-rendszerben nemcsak az országos, hanem a helyi forradalmi eseményekről is hallgatni kellett egészen 1989-ig. Azóta az újra megismert események jogosan képezik szerves részét helyi identitásunknak” – világított rá 1956 októberének következményeire dr. Fazekas Csaba.

Ilyen volt pár éve egy forradalmi séta Miskolcon:


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában