boon.hu video

2 órája

Barlangfürdő: már a szennyezett vizet szivattyúzzák - képek, videó

"A vízvizsgálatot követően elkezdhettük a fürdőcsarnok medencéjéből kiszivattyúzni a vizet" - tette közzé Facebook-oldalán a Miskolci Fürdők Kft. A leégett Barlangfürdő újra nyitása még hosszú hónapokig elhúzódhat.

Szaniszló Bálint

Takarítanak a leégett Barlangfürdőben

Fotó: Vajda János

Lassan eltelik egy hónap ahhoz képest, hogy szeptember 6-án este kigyulladt a Miskolctapolca Barlangfürdő Aquaterápia részlege. Ahogy a boon.hu is beszámolt róla, a lángok tovább terjedtek a fürdőépület tetőzetére és nagyon komoly károkat okoztak. A tűzoltók megfeszített munkával másnap hajnalra fojtották el a lángokat. 

barlangfürdő
Megkezdődött a Barlangfürdő medencéjéből az oltás során beszennyeződött víz kiszivattyúzása
Forrás: Miskolci Fürdők

A Barlangfürdőben sok milliárd forintos károk keletkeztek, amelynek költségeit Miskolc városa saját erőből nem képes előteremteni. Tóth-Szántai József, a város október 1-jén hivatalba lépett polgármestere a kormányhoz fordult segítségért. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a miskolci városvezetővel folytatott tárgyalások nyomán jelentette be, hogy a kormány minden segítséget megad a Miskolctapolca Barlangfürdő leégett részének újjáépítéséhez, hogy az Európa hírű fürdő minél hamarabb újra nyithasson. Létrejön egy bizottság is a feladatok, rendelkezésre álló források összehangolása érdekében.

Súlyos károk a Barlangfürdő medencéiben is 

A lángok elfojtása és az utómunkálatokat követően kezdődhetett meg a tűzvizsgálói munka. Már a tűz másnapján olyan információhoz jutott a boon.hu, hogy a katasztrófavédelem tűzvizsgálójának elsődleges tájékoztatása szerint a Barlangfürdőben pusztított tűz oka elektromos zárlat, mely egy teraszon lévő kültéri lámpánál keletkezett.  

A részletes tűzvizsgálatot és a kárfelmérést végző szakember szeptember 10-én érkezett a fővárosból, az általa készítendő szakvélemény birtokában lehet dönteni a továbbiakról. Az bizonyos, hogy az első és legfontosabb feladat az állagmegóvás. A tetőszerkezet égett le, tehát egy olyan ideiglenes megoldást kell találni, amely megvédi a fedél nélkül maradt épületet az időjárás viszontagságaitól.

Megkezdődhetett a takarítás  

Végre kollégáink is megkezdhették a tűzeset okozta kár nyomainak elhárítását, ami nem kis feladat lesz számukra - tette közzé szeptember közepén közösségi oldalán a Miskolci Fürdők Kft. - Az elmúlt napok megpróbáltatásai után külön köszönet minden kollégánknak, akik a nehézségek ellenére is teljes odaadással vesznek részt a helyreállítási munkálatokban.  

Mindezt azt jelenti, hogy a tűz okainak megállapítása és a kárfelmérés után megindulhatott a takarítás és kármentesítés. 

A takarítás aztán szeptember utolsó napjaiban folytatódhatott.  

Tiszta vízzel fel kell tölteni

Ugyancsak a Miskolci Fürdők Kft. közösségi oldalán olvashattuk a következő információt: "A vízvizsgálatot követően, a mai napon (szeptember 30-án) elkezdhettük a fürdőcsarnok medencéjéből kiszivattyúzni a vizet. Ezt követően állhatnak neki kollégáink a medencetér takarításának, amihez segítséget is kapunk. Nem kis feladat lesz így sem, hiszen minden tűz és oltás okozta törmeléket és szennyeződést el kell távolítani a teljes medencetérből. A barlang megóvása érdekében fontos, hogy minél hamarabb újra fel tudjuk tölteni vízzel az öregbarlang medencéjét." 

További videós tartalmainkért keresse fel YouTube csatornánkat itt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában