Tudta?

2 órája

Fogyás, remegés, izzadás – minden tizedik magyar szenved a pajzsmirigy betegségtől

Réka állapota hirtelen romlott, Katalinnál pedig véletlenül derült ki, olyan enyhe tünetei voltak, hogy azokat csak utólag azonosította be. A magyar lakosság 10-15 százalékát érinti valamilyen pajzsmirigy betegség, legyen szó alul- vagy túlműködésről, vagy autoimmun eredetű problémáról.

Gárdonyi Edina

Pajzsmirigy-vizsgálat

Fotó: BOON

Magyarországon a pajzsmirigy-alulműködés az egyik leggyakoribb hormonális betegség, amely nőknél nyolcszor gyakoribb, mint férfiaknál. Mindezek ellenére az érintettek közül csak minden második kerül diagnosztizálásra – olvasható az Affidea Magyarország közleményében. 

pajzsmirigy
A pajzsmirigy betegség kezelhető
Fotó: BOON

Miért fontos a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy hormonokat termel, és gyakorlatilag nincs olyan szerv, amelyet ezek a hormonok ne befolyásolnának. Hiányuk vagy túltengésük súlyos problémákhoz vezethet. A pajzsmirigybetegek száma jelentősen megnőtt. Hazánkban a pajzsmirigy-alulműködés a leggyakoribb hormonális probléma, de az esetek többségében a tünetek enyhék, így a betegséget nem diagnosztizálják időben.

A pajzsmirigy betegségek típusai és tünetei

A pajzsmirigy-alulműködés leggyakoribb tünetei a fáradtság, hízás, álmosság, székrekedés, depresszió, valamint a hideg intolerancia. A túlműködés ezzel szemben éppen az ellenkezőjét váltja ki: túl sok hormont termel, ami szapora szívverést, idegességet, hasmenést, fogyást és fokozott izzadást okoz. Egy másik gyakori betegség a strúma, ami a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti.

Az autoimmun eredetű Hashimoto-kór is egyre elterjedtebb. Ebben az esetben a szervezet immunrendszere megtámadja a pajzsmirigyet, alulműködést idézve elő.

Harminc kilót fogyott, remegett, izzadt

Soltész Bodnár Réka története akkor kezdődött, amikor egyéves kisfia születése után váratlanul jelentős súlyvesztést tapasztalt. 

Életmódbeli változtatás nélkül harminc kilót fogytam néhány hónap alatt

– mesélte. Ezt olyan tünetek kísérték, mint az erős szívdobogás, hajhullás, izzadás és kézremegés. Négy hónapnyi kivizsgálás után derült ki, hogy Basedow-kórban szenved, ami egy autoimmun pajzsmirigy betegség. Bár azóta is kezelik, a gyógyszerezés még nem tökéletes, most visszatértek az erősebb tünetei: 

Nemrég le kellett vágnom a hajam, mert újra hullani kezdett, és visszatért a kézremegésem is.

Milyen tényezők befolyásolják a pajzsmirigy működését?

A pajzsmirigy betegségeinek kialakulását számos tényező befolyásolja. A kiegyensúlyozott étrend, a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése, valamint a szelén, cink és B-vitaminban gazdag ételek fogyasztása segíthet elkerülni a problémákat. Ha autoimmun gyulladás áll fenn, akkor a glutén- és laktóz-csökkentett étrend csökkentheti a gyulladás mértékét. Ezenkívül a pihentető alvás, a stressz kerülése, a dohányzás elhagyása és a rendszeres testmozgás javíthat a pajzsmirigy működésén.

Véletlenül derült ki a betegsége

Zékány Katalin egy apró dudort vett észre a nyakán, amivel azonnal orvoshoz fordult. Kiderült, hogy strúmával küzd, de szerencsére nem okozott komoly problémát: 

Évente járok kontrollra, és a betegségem stagnál. 

A kezdeti időszakban azonban több figyelmeztető jelet is tapasztalt: 

A hajam hullott, szemöldököm elvékonyodott, és gyakran rekedt voltam, de soha nem gondoltam, hogy ezek mögött betegség áll.

Bár súlyproblémákkal továbbra is küzd, állapota gyógyszerekkel kezelhető, és odafigyel a mindennapokban is: 

Tudatosan étkezem, hogy állapotom stabil maradjon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában