Útitársakat keresnek

3 órája

Elektromos autóval a Szaharán át

Újabb kilométereket tesz meg Nyers Tamás teslanauta, szebbnél szebb városokon és tájakon utazik keresztül elektromos autójával, ahol akár újabb barátságok is várják Párizsban, Marokkóban és a Kaukázuson túli területeken. Mindezt három útitársával teszi meg.

Szőke Ariadné

Nyers Tamás elektromos autóval megy el messzi tájakra Fotó: MW

Portálunk már számos alkalommal hírt adott Nyers Tamás teslanautáról, aki elektromos autóval hihetetlen hosszú utakat tesz meg, és számára az sem akadály, ha meg kell állnia éppen Grúziában vagy Afrikában töltetni az autót. Legújabb cikkünkben beszámolunk a most éppen aktuális újabb úti célokról, amelyek közt szerepel egy rövid párizsi út, kaukázusi területek és egy Párizs - Dakar út.

Elektromos autóval az Örményország, a Sevan tó partján Jereván felé 2022
Elektromos autóval Örményországban, a Sevan tó partján Jereván felé 2022-ben

„Valamennyi utazásom során csatlakoznak hozzám útitársak, általában 3-4 fővel szoktam megszervezi az utakat, viszonylag alacsony költségvetéssel. Számos Youtube-, Facebook-, Tiktok-videóm szól arról, hogy bemutatom, hogyan lehet messzire eljutni könnyedén elektromos autóval. A legtöbb országban ugyanis már rendelkezésre állnak az elektromos töltőállomások” - mondta Nyers Tamás. Kitért arra is többek közt, hogy ezek az utazások nem öncélúak, hanem általában jótékonysági célja is van, nagyon fontosnak tartja a segítő szándékot, mert igazán ez adja meg az utazásoknak a sava-borsát. „Említésre méltó a miskolci származású Nagy Bendegúz kerekesszékes világjáró, aki sajnos a tavalyi évben hunyt el, az ő emlékére egy kopjafát állítottunk idén Marokkóban, Zagora városában. Adományokat is szoktunk vinni Kazahsztánba, Jerevánba, Afrikába is, tehát mindig van valami nemesebb célja az útjainknak" – mondta Nyers Tamás a boon.hu-nak. 
 

Több útra is keres társat maga mellé


Az első kisebb utazás október 24-étől lesz Párizsba, Magyarországról indulnak, Nyers Tamás három útitársat visz magával. Mint megtudtuk, barátja, Vadász Zsolt már kint tartózkodik Franciaországban, és Verdunben csatlakozik majd hozzájuk. Ő Trabant-expedícióiról híres. Párizsban összesen öt napot fognak eltöltetni, hogy megnézzék a hagyományos turista látványosságokat.

A november elején induló utazás célja Grúzia és Örményország, ez egy kéthetes program lesz. Az elektromos autóval összesen 8-10 ezer kilométert kell majd megtenni. „Ehhez az utamhoz még keresek egy társat magam mellé. Ezen a területen nemcsak elektromos autót fogok vezetni, hanem túrabakancsot is húzok, és hegyvidékes terepen kisebb túrákat iktatunk be, de a kulturális izgalmak sem maradnak el, szebbnél szebb kolostorokba látogatunk majd" – mondta. 

 

Eddig még mindig megoldotta a feltöltést

 

Az elektromos autóval az útvonal a szokásos Szerbia, Bulgária és Törökország - ezen keresztül jutnak el Örményországba, az alábbi városok érintésével: Batumi, Kutaisi, Gore, Sevan és Jerevan. „Örményország egyik legnagyobb tava a Szeván-tó, ide fogunk ellátogatni. A Kaukázuson-túli területek megtekintése mindig is nagy álmom volt, és örülök, hogy most ez megvalósul” - mondta Nyers Tamás. Kitért arra is, hogy van egy praktikus applikáció, amelynek segítségével nagyon könnyen megtudom, hol lehet tölteni az elektromos autót. Minden országban rendelkezésre állnak töltőállomások. Mesélt arról is, hogy az ő autójával 300-400 kilométert lehet megtenni egy töltés után, az újabbak azonban már 600 kilométert is képesek megtenni egy töltéssel.


A harmadik úti cél, ami következő év januárjában lesz, Párizstól Dakarig megy majd. Erre is keres még egy útitársat. „Spanyolország déli területén, a Gibraltár-szorosnál lévő Algeciras városánál kelünk át komppal Marokkóba. Ezt követően a nagyobb városokat fogjuk bejárni az elektromos autóval, mint például Fez, Tanger, Casablanca, Marrakesh, valamint ellátogatunk az Atlasz-hegység lábánál található Atlasz filmstúdióba is. Majd Agadír és a Szahara irányában haladunk Mauritánián keresztül egészen Senegálba Dakar városáig" – vázolta fel az útvonalat. Természetesen most is nemes céllal indulnak, az Afrika Másként Alapítvánnyal dolgoznak együtt szorosan. Ennek okán most éppen Dakar városában egy helyi óvodát segítenek, fejlesztő játékokkal.

„Elmondható, hogy valamennyi országban segítőkészek a helyiek, így rengeteg barátságot kötöttem, ezáltal kitárul a világ az ember számára. Mindezt úgy teszem, hogy igyekszem másoknak is segíteni, kitűzni mindig valami nemes célt, amiért utazhatok az elektromos autómmal” – mondta Nyers Tamás teslanauta. 

Afrika, Marokkó Casablanca-ban az azonos című filmből ismert Rick kávézója (eredetije) előtt 2023 október
Elektromos autó- Afrika, Marokkó Casablanca-ban az azonos című filmből ismert Rick
kávézója (eredetije) előtt 2023 október

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában