Megelőzésre

2 órája

Elindult a Fenntartható árvízkockázat-kezelés a Bodrog és Tisza folyókon című projekt

A projekt általános célja a vizek kártételeivel szembeni ellenállóképesség javítása.

Boon.hu

Erdőket is telepítenek majd (képünk illusztráció) Fotó: Németh András Péter

Az Interreg VI-A Magyarország-Szlovákia Program keretein belül (www.interreghusk.eu) az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság mint Vezető Partner a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalattal és a Kassai Regionális Fejlesztési Ügynökséggel közös konzorciumban támogatást nyert a „Fenntartható árvízkockázat-kezelés a Bodrog és Tisza folyókon” című, röviden #FloodBOTI projekt megvalósítására. A projekt általános célja a vizek kártételeivel szembeni ellenállóképesség javítása, a klímaváltozás negatív hatásaihoz történő alkalmazkodás elősegítése a hullámterek, árterek, holtágak természetes állapotának helyreállításával, megőrzésével és hosszú távú fenntartásával.

Mivel a konzorciumi partnerek a határ mindkét oldalán hasonló kihívásokkal és problémákkal küzdenek, így szem előtt tartva a közös fejlesztés, közös végrehajtás, közös menedzsment és közös finanszírozás alapelveit, a projekt keretében hasonló műszaki megoldások, tevékenységek és beavatkozások tervezettek, amelyeknek eredményeként hasonló környezeti és természetvédelmi előnyök is várhatók. Ilyen előnyök a kiegyensúlyozottabb vízháztartás, valamint a fenntartható természetközeli állapotok megteremtése, hasznos vizek (kisebb árhullámok) fokozottabb visszatartása a hullámtereken, holtágakban, ezek kihangsúlyozására pedig oktatási és szemléletformálási tevékenységekkel a környezetünk védelmének erősítése. A projekt hivatalosan 2024. 07. 01-én indult el, a Támogatási Szerződés aláírása pedig 2024. 08. 21-én történt meg. A projektben részt vevő három partnerszervezet három fő projektelemet valósít meg, amelyek közül a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) a bodrogszögi csatorna megtisztítását, a Bodrogszög és Bodrogszerdahely közötti holtág szükséges vízpótlásának biztosítását, valamint a régi Bodrog holtágán 2 új zsilipes műtárgy építését tűzte ki céljául. A Kassai Regionális Fejlesztési Ügynökség (ARR KE) oktatási és szemléletformálási tevékenységekkel hívja fel a figyelmet a környezet- és természetvédelem, valamint árvizekkel érkező hulladékszennyezés és vízgazdálkodás aktuális problémáira. 

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) a Tisza dél-borsodi területének jobb partján, a Tiszadorogma és Ároktő közötti hullámtér helyreállítását végzi el az alábbi főbb tevékenységekkel: 3,7 ha-on töltés előtér helyreállítás; 60 ha-on legelő és kaszáló helyreállítása; 40 ha gyepesítés, füvesítés; 20 ha őshonos fafajokból álló véderőtelepítés; 10 ha területen az invazív, idegenhonos cserjék és fák kivágása; 10 ha-on vizes élőhelyek rekonstrukciója az egykori kubikgödrök és anyagnyerőhelyek területén. A projektrész megvalósításával egy mozaikos szerkezetű, fás legelőkkel, véderdőkkel, vizes élőhelyekkel tarkított, átjárható, jó műszaki és ökológiai állapotú hullámtér alakul ki, ahol az árvizek kisebb kockázattal vonulnak le, egyben nő a térség turisztikai vonzereje és versenyképessége is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában