Utánajártunk

7 órája

Eltűnt tinik nyomában – mi vezethet egy fiatal eltűnéséhez?

A közelmúltban egy bükkaranyosi fiatal eltűnése és tragédiája szinte az egész országot megmozgatta. Az eset ráirányította a figyelmet az eltűnt tinik helyzetére. Utánajártunk, milyen okok állhatnak leggyakrabban az eltűnések hátterében.

Gárdonyi Edina

Két kor határán (képünk illusztráció)

Fotó: Kiss János

Bükkaranyos neve nagyon sokszor szerepelt a hírekben az elmúlt két hónapban. Egy eltűnt fiatal, Balázs keresése nemcsak a helyi közösséget, hanem az egész országot megmozgatta. Az ő esete sajnos nem egyedi. A Rendőrség hivatalos oldalán található október 9-i adatok szerint az eltűnt tinik – vagyis 18 éven aluli személyek – száma közel másfélezer. Cikkünk első részében az eltűnések okait próbáljuk feltárni Simkó Imre rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője segítségével.

eltűnt tinik nyomában
Eltűnt tinik nyomában - Bükkaranyoson együtt keresték az eltűnt fiút 
Forrás: Facebook

Az eltűnt tinik általában gyermekotthonok lakói

Az eltűnések túlnyomó többsége a gyermekvédelmi intézményekből történő engedély nélküli eltávozások, szökések. Sok gyerek nagyon elhanyagoló környezetben élt a családjában, rend, szabályok, keretek nélkül. Nekik különösen nehéz az intézményi környezethez való alkalmazkodás

 – nyilatkozta Simkó Imre azzal kapcsolatban, hogy mi az eltűnések leggyakoribb oka. Nem elhanyagolható az a két százalék sem, amely családból történő szökésnek minősül. Ennek gyakori okai az új ismeretségek, rossz társaság vagy online ismerkedés során történő hamis csábítás.
Arra a kérdésre, hogy szerepet játszhatnak-e a közösségi média hatásai vagy az online kapcsolatok az eltűnésekben, a következőt válaszolta a rendőr alezredes: 

Az online terekben előfordul, hogy rosszindulatú felnőttek rendkívül kockázatos, gyakran életveszélyes megoldásokat kínálnak ezeknek a kötődések nélküli fiataloknak.

A szökések, eltűnések okai

A kiskorúak eltűnésében számos ok és külső tényező játszhat szerepet, amelyek személyes, családi, társadalmi vagy pszichológiai hátterűek lehetnek. 

A kiskorúak eltűnésében számos ok és külső tényező játszhat szerepet, amelyek személyes, családi, társadalmi vagy pszichológiai hátterűek lehetnek. Ezek az okok gyakran összetettek, és több tényező együttesen vezethet ahhoz, hogy egy gyermek eltűnik vagy elhagyja otthonát

 – ismertette az osztályvezető.
 

20241019_tinigalopp_ut (3)
A tinédzserek sokszor labilisek (képünk illusztráció) Fotó: Unger Tamás

Az eltűnésekben szerepet játszhatnak családi problémák, pszichológiai tényezők, kortárs nyomás és kapcsolatok hatása, iskolai problémák. Egy változó hangulatú kamasznál nehéz észrevenni a jeleket, de a következő esetekben érdemes kiemelt figyelmet fordítani a gyermekre és szakember segítségét kérni:

  • Bántalmazás: A gyermekek gyakran menekülnek el, ha fizikai, érzelmi vagy szexuális bántalmazást szenvednek el otthon, elviselhetetlenné téve számukra a családi környezetet.
  • Elhanyagolás: Az érzelmi vagy fizikai elhanyagolás is oka lehet, ha a gyermek úgy érzi, nem kap elég szeretetet, figyelmet vagy támogatást.
  • Válás, családi széthullás: A szülők válása vagy tartós konfliktusai nagy nyomást gyakorolhatnak rá, menekülési vágyat keltve.
  • Depresszió, szorongás: Mentális egészségi problémák, mint a depresszió vagy szorongás, elnyomhatják a gyermeket, szökéshez vezetve.
  • Alacsony önértékelés: Az önbizalom hiánya, önértékelési problémák és a társadalmi kirekesztettség érzése szintén szökéshez vezethet.
  • Lázadás: A serdülőkorral járó lázadás, szabadságvágy, és a tekintély elleni tiltakozás közrejátszhat abban, hogy elhagyja otthonát.
  • Rossz baráti környezet: A gyermekek szökését gyakran rossz befolyású barátok vagy szerelmi kapcsolatok motiválják, főleg ha bűncselekményekre vagy káros viselkedésre ösztönzik őket.
  • Túlzott szülői kontroll: A túlságosan szigorú, korlátozó szülők növelhetik a gyermek menekülési vágyát.
  • Szabadság utáni vágy: Serdülőkorban a gyermekek függetlenségre vágynak, ami szökéshez vezethet, hogy megszabaduljanak a korlátoktól.
  • Bántalmazás, zaklatás az iskolában: Az iskolai zaklatás, kiközösítés vagy más diákok általi bántalmazás szintén komoly tényező lehet.
  • Tanulmányi kudarcok: A tanulmányi nehézségek és az ebből adódó nyomás szökéshez vezethetnek, hogy a gyermek elkerülje a kudarcot és a csalódást.

Fontos, hogy a családok és a társadalom figyeljen ezekre a jelekre, és időben közbeavatkozzon, ha a gyerek veszélyben van. Az eltűnések megelőzése érdekében elengedhetetlen a kommunikáció, a támogatás, és szükség esetén szakmai segítség bevonása.

A fiatalkorúak könnyű célpontok

A bűnmegelőzési osztály vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az elkövetők manipulációval, ígéretekkel vagy fenyegetésekkel próbálják megszöktetni a gyerekeket. Fiatalkorúak esetében kiemelten fontos a megelőzés.
 

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy szexuális kizsákmányolással és emberkereskedelemmel kapcsolatban sajnos a kiskorúak gyakran válhatnak emberkereskedők vagy szexuális kizsákmányolók célpontjaivá.

Fiatalkorúak esetében kiemelten fontos a megelőzés. A fentiek tekintetében hatalmas büszkeség, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya saját fejlesztésű, állami nevelésbe vett gyermekekkel kapcsolatos problémákra reagáló, az állami nevelt fiatalok bűnmegelőzési célú szemléletformálására kidolgozott célzott intervenciókat tartalmazó edukációs programcsomagot hozott létre Tarisznya néven. A program alapvető célja a gyermekek szociális kompetenciáinak fejlesztése, normakövető attitűdjük kialakítása, a szökések számának csökkentése, a gyermekek közötti konfliktusok, továbbá az ebből adódó fegyelmi intézkedések számának csökkentése, a gyermekotthonos nevelők és az iskolai pedagógusok közötti együttműködési hajlam, kommunikáció javítása, pozitív példaadás, pályaorientáció és a bizalom erősítése a rendőrség iránt.

Cikkünk hamarosan megjelenő 2. részében eltűnés esetén gyakorlati teendőkről, a rendőrség feladatairól és a közösségi média kettős szerepéről is olvashatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában