Október 6.

2 órája

Gyásznapi Megemlékezések vármegyeszerte

A nagyvárosokban hagyomány, hogy megkoszorúzzák az emlékműveket az aradi vértanúk tiszteletére. Van, ahol már pénteken volt a megemlékezés.

Répássy Olívia

Országszerte tartanak megemlékezéseket Fotó: Szakony Attila

Így lesz ez idén is a vármegyeszékhelyen, ahol október 6-án, vasárnap, a nemzeti gyásznapon délelőtt tíz órakor kezdődik a megemlékezés a Földes Ferenc Gimnázium mögötti Batthyány utca elején. A programon dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója mond beszédet, a zenét a Himnusz és a Szózat éneklésével is a Forrás kamarakórus szolgáltatja. A Batthyány emléktáblánál lévő megemlékezés végén főhajtással és koszorúzással rója le tiszteletét Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és civil szervezetek.

aradi vértanúkra emlékeztek megemlékezés vármegyeszerte
Miskolcon a Batthyány-emléktáblánál helyezik el a megemlékezés virágait idén is, hogy október 6. és a kegyetlen megtorlás soha ne menjen a feledés homályába Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci Galéria Felvidék-házában olyan titkokról lebbenti fel a fátylat dr. Propper Valéria bölcsészdoktor előadásában, amikről keveset vagy egyáltalán nem olvastunk vagy hallottunk. A többi között arról is beszél majd, hogy a kivégzett, és az aradi vár árkában elföldelt Dessewffy Arisztid holttestét családja felkutatta, majd az éj leple alatt az árokból kiemelve, lábait levágva, egy bőröndben csempészte ki, hogy szülőhelyén, a felvidéki Margonyán méltóképpen eltemethessék. A vértanú tábornok teste 1850 óta családjának birtokán nyugszik. Az előadásnak a Rákóczi utca 2. szám ad otthont október 9-én, szerdán délután 5 órától.

Gyertyagyújtással is lesz megemlékezés

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Edelényben ugyancsak október 6-án, vasárnap délután 4 órától tartják meg az aradi vértanúk emléknapját – tudta meg a boon.hu. Emlékező beszédet mond Fazekas Péter önkormányzati képviselő, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgató helyettese. A megemlékezés után gyertyagyújtás is lesz a Forradalmak terén. A megemlékezésen közreműködik a fennállásának harmincötödik évfordulóját ünneplő, felvidéki KOR-ZÁR verséneklő együttes, ami a program után, fél 5-től koncertet ad a Hadobás Pál Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely intézményében.

Szerencsen már október 4-én, pénteken megtartották a megemlékezést, a városi önkormányzat és a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár tisztelettel hívta a lakosságot a közös megemlékezésre a Kossuth téri fejfákhoz, majd az Aradi utcai emléktáblához.

Nyékládházán is adtak műsort péntek reggel a Kossuth Lajos Általános Iskola 7. osztályos diákjai a Furmann Imre Művelődési Ház és Könyvtár előtti téren, az Aradi emlékhelyen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában