boon.hu video

2 órája

Katasztrófa a miskolci tejüzemben - képek, videó

Vészhelyzetek megoldását szimulálta a védelmi operatív törzs a külső védelmi gyakorlatban Miskolcon. A szimulált katasztrófa gyakorlat nyitó megbeszélését a MIÖR Operatív Műveleti Központban tartották. A gyakorlaton Tóth-Szántai József, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Hollósy András, Miskolc alpolgármestere is részt vett.

Édes Richárd

Katasztrófahelyzetet szimuláltak

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A katasztrófa elkerülésére szervezett védelmi gyakorlatot péntek reggel Tóth-Szántai József, a miskolci polgármester nyitotta meg.

katasztrófa, Miskolc, vészhelyzet, miskolci, vészhelyzet Miskolcon
Tóth-Szántai József polgármester nyitó beszéde a katasztrófa helyzetek megakadályozásáért szervezett védelmi gyakorlaton
Fotó: Mogyorósi Pipó Zsolt

Bármikor történhet katasztrófa Miskolcon

„Minden gyakorlat legfontosabb része, hogy ne kerüljön sor éles vészhelyzetre, egy probléma ne eredményezzen katasztrófahelyzetet. Mert 

Miskolcon is bármikor történhet olyan vészhelyzet, ami komoly kihívást jelenthet a szakembereknek

 - mondta a polgármester.

Nemrégiben megírtuk, hogy a tűzből mentettek embert Abaújszántón. Itt pedig olvashatjuk, hogy sajnos hazánkban sem ritkák a súlyos környezeti katasztrófák, legyen szó a ciánszennyezésről, a szigetszentmiklósi olajszennyezésről a Tiszán vagy az ajkai vörösiszap katasztrófáról. A szakemberek azért gyakoroltak, hogy ne alakuljon ki vészhelyzet Miskolcon. 

Tóth-Szántai József figyelmet, türelmet és a legkevesebb hibát kívánta a résztvevőknek a gyakorlathoz. 

Felkészülés az éles helyzetekre

„Évente tartunk részleges gyakorlatokat, három évente viszont komplexebb, összetettebb gyakorlatokat végzünk, ahogyan ez most pénteken is történt. Mert ezek a gyakorlatok teszik lehetővé, hogy éles szituációkban is helyt tudjunk állni” – beszélt a külső védelmi gyakorlatról Dócs Róbert, a Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője. 

A gyakorlat első részében a Jásztej miskolci telephelyén egy súlyos káreseményt szimuláltak, és ennek az elhárítása volt a gyakorlat. Majd a Kaffka Margit Általános Iskolában a gyermekek elzárkóztatási gyakorlatát végezték katasztrófahelyzetben. A Miskolc városában történő gyakorlatot konzultáció és értékelés zárta.

Ilyen katasztrófa alakulhat ki a tejüzemben

Az elszállításig hűtve tartják a friss tejtermékeket, ehhez ammóniát használnak, amit a kompresszorházi területen tárolnak. A tejipari gyakorlóhelyzet során egy kompresszorszivárgás észlelését modellezték. A gyakorlatban egyből jelezték a vészhelyzetet a műszaki vezetőnek, irányítási pontot jelöltek ki és megkezdődhetett a kárelhárítás. Ilyenkor azonnal értesíteni kell a katasztrófavédelmet és a mentőszolgálatot, ahogyan ez a gyakorlat során is történt.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában