Ünnep

7 órája

Lepcsánka és Vakaró Fesztivál Tiszakarádon - képek

Közösségépítő jelleggel rendezték meg a hagyományteremtőnek szánt eseményt.

Bódisz Attila

Vidámságban nem volt hiány Tiszakarádon

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Lepcsánka és Vakaró Fesztivált Tiszakarádon. Tompáné Hegedűs Jolán, a település nemrég hivatalba lépett polgármestere tudósítónknak elmondta: a választási kampányában is meghirdette, hogy megválasztása esetén megszervezi a két jellegzetes helyi ételt középpontba helyező eseményt. Ennek pedig nem más volt a célja, mint az, hogy építse a falu közösségét, közelebb hozza egymáshoz az embereket – fűzte hozzá.

Lepcsánka
Fotó: BSZA

A reszelt krumpliból néhány hozzávalóval készülő lepcsánkát többféle ízesítéssel, feltéttel készítették el a résztvevő csapatok, volt aki tejföllel, szalonna darabokkal kínálta. A vakaró pedig egy péksütemény féleség, korábban a falusiak a kenyérsütéskor visszamaradt tésztát gyúrták össze kisebb adagokká és úgy sütötték ki. A rendezvényt a helyi gyerekek műsora, valamint kulturális program kísérte. Az eseményen részt vett dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, aki munkatársunknak elmondta: „mindig jó dolog, amikor egy településen a régi hagyományokat elevenítik fel. Mindezt mai közösségteremtő szándékkal.

Sokakat vonzott Tiszakarádra a fesztivál
Fotó: BSZA

"Lám Tiszakarádon sikerült megmozgatni a családokat, hiszen a lepcsánka és a vakaró régen hozzátartozott a településen élők mindennapjaihoz. Ugyan a fiatalok már kevésbé hallottak ezekről a népi étkekről, de lám, még sem felejtették el a nagyitól tanult receptet. Hiszen a két hétköznapi ételt mind a hat csapat kiválóan tudta elkészíteni. Olyan alkalmat teremtett a "fesztivál" ami összehozta a karádiakat egy délután erejéig. Ez mindenképpen dicsérendő. Hagyományteremtő szándékkal indult a rendezvény. Reméljük lesz folytatása, majd más régen elfelejtett karádi ételek újra elkészítésével” – emelte ki a honatya, aki hozzátette: külön öröm számára, hogy a nemrég fiatalok részvételével megalakult helyi Fidesz csoport is csapatot alkotva részt vett az eseményen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában