Séta

3 órája

Rózsaszínbe borult a Miskolci Egyetem

„Lépjünk az emlőrák ellen” címmel rózsaszín sétát és szakmai programot szervezett a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara az intézmény campusán. A mellrák a nők körében az egyik leggyakrabban előforduló daganattípus, október hónapban világszerte erre hívják fel a figyelmet.

Gárdonyi Edina

A mellrák elleni küzdelemre és a korai felismerés fontosságára hívták fel a figyelmet a Miskolci Egyetemen.

Forrás: Miskolci Egyetem

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, szerte a világon, így hazánkban is egyre többen csatlakoznak olyan kezdeményezésekhez, amelyek erre a betegségre, annak korai felismerésére hívják fel a figyelmet. Az Egészségtudományi Kar által október 15-én, kedden szervezett esemény középpontjában is a megelőzés, a korai felismerés fontossága és a betegségben szenvedő nők támogatása állt.

mellrák, miskolci egyetem, rózsaszín, séta
A mellrák elleni küzdelem és a korai felismerés fontossága jegyében rózsaszín sétát szerveztek a Miskolci Egyetemen.
Fotó: Miskolci Egyetem

Rózsaszín séta a mellrák elleni küzdelem jegyében

A figyelemfelhívó délutánon dr. Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja, dr. Bűdi László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház mb. főigazgatója, valamint Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke is köszöntötte a résztvevőket. A rózsaszín szalag a reményt jelenti, és ezzel is szerették volna felhívni a figyelmet a betegségre, amely a leggyakrabban előforduló daganattípus a nők esetében, így minden sétán résztvevő kitűzte szolidaritása jeléül.

Nemcsak séta, szakmai előadások is várták a résztvevőket

A séta után rózsaszín sütemények mellett szakmai előadások is várták az érdeklődőket. Rozványi Balázs az egészséges életmódról tartott előadást, míg Ruby Mónika, az Onkológiai (P)rehabilitációs Team vezetője a daganatok megelőzéséről és a rehabilitáció jelentőségéről beszélt. Karsza Péterné Szalánczi Beáta, a Mellrákinfó Egyesület Borsodi Csoportjának önkéntese pedig a „Sine morbo” – betegség nélküli élet üzenetét hozta el a rendezvényre. Blaskóné Kozma Dóra mestertanár az érdeklődők számára bemutatta az emlő önvizsgálatának helyes módját, valamint részletes tájékoztatást nyújtott a prevenció fontosságáról.

Tájékoztató anyagot állítottak össze az alkalomra

A rendezvény fővédnökei Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, és dr. Bűdi László, a Vármegyei Központi Kórház mb. főigazgatója voltak. Az esemény sikeréhez a Magyar Rákellenes Liga, a Mellrákinfó Egyesület, a Miskolci Gráciák Egyesülete, valamint a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége (MVSZSZ) is hozzájárult. Az MVSZSZ tájékoztató szórólapokat készített, amelyek a mellrák megelőzéséről és vizsgálatáról nyújtanak hasznos információkat. A szóróanyagokat Bánhidi Ildikó, az Egészségtudományi Kar szakvédőnő hallgatója és lánya, Bánhidi Bora állították össze, a szóróanyag online is elérhető.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában