Nekik lesz szabadidejük

3 órája

Őszi szünet – kalandos programok gyerekekkel

Az őszi szünet előtt állva, sok családban szinte minden szülő azon töri a fejét, hogy tud-e kivenni szabadságot, hogy kellemesen eltöltsék a szabadidőt, vagy ezen időszak alatt a nagyszülők gondoskodását fogják évezni a gyerekek. Egyértelműen szükséges a gyerekek számára a pihenés az őszi szünetben, ám ezt mindenki másként teszi meg a lehetőségeihez képest.

Szőke Ariadné

A magyar oktatási rendszerben az iskolai tanév rendje határozza meg a szüneteket, többek közt az őszi szünetet is, ami idén október 26. és november 3. között lesz. Az óvodák ehhez alkalmazkodnak, így állandó felügyeletet biztosítanak a szünet alatt. A szülők dönthetnek arról, hogy viszik-e a gyermekeiket. Mind az iskolásoknak és az óvodásoknak is fárasztó az intézményben eltöltött időszak – az egész napos rendhez való alkalmazkodás, a társakhoz, tanárokhoz –, így minden gyermeknek szüksége van az őszi szünetben való pihenésre. Sok család nem tudja megoldani, hogy a tanév összes szünetében, például az őszi szünetben otthon legyenek a gyerekkel. Ettől függetlenül önmagában az otthon töltött idő is kikapcsolódás a gyermek számára. Amennyiben megoldható, inkább otthon vigyázzon rá valaki, vagy utazzon el a nagymamához, rokonokhoz, minthogy ügyeletben töltse a szünidőt. Azonban egyértelműen vannak olyan élethelyzetek, amikor nem megoldható ügyelet nélkül az őszi szünet. Az évközi szünetek, a tavaszi és az őszi szünet rendszerint csak egy hét. Értelemszerűen az lenne az ideális, ha ebben a rövid időben egyáltalán nem kellene otthon tanulni.

őszi szünet gyerekek kézműves foglalkozás
A gyerekeket el kell foglalni az őszi szünetben is
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Felügyelet az őszi szünetben, ahány család, annyi megoldás

A harminchét éves Sasváriné Papp Juditot kérdeztük, aki egy kétgyermekes anyuka, és egészségügyi területen dolgozik, férje pedig a vegyiparban, és gyakran tud otthon lenni home office-ban. Így be tud segíteni a gyerekekkel kapcsolatos feladatok ellátásába, többek közt az őszi szünetben is. „Szerencsésnek érzem magam, mert a férjem többször tud kivenni szabadságot, akár most is. Én két napot töltök a gyerekekkel, mert nem szeretném elszalasztani a közös élményszerzést még ha csak kis időre is. Ilyenkor az otthoni elfoglaltságok közül szívesen választjuk a közös őszi kreatív foglalkozásokat, mint például tökfaragás, színes ajándékok és őszi díszek készítése termésekből, amelyek asztali dekorációként is használhatók. Az édesapjukkal gyakran ellátogatnak a gyerekek a nagyszülőkhöz, Emődre - tette hozzá Sasváriné Papp Judit a boon.hu-nak. 

Van, aki nagyszülői segítséget vesz igénybe

Kovács Johanna 28 éves kereskedelmi dolgozó, egyedül neveli kisfiát, munkája mellett nyugdíjas szülei segítségével tudja megoldani gyermeke elhelyezését. „Szüleim hatalmas segítséget jelentenek a gyermekem felügyeletében. Egyedüli szülőként olykor a kisfiam óvodába vitele és onnan elhozatala is nehezen kivitelezhető. Ezért a mindennapok folyamatos előre szervezést, összehangolást igényelnek. Segítség nélkül sajnos mindez nem menne.” 

Kérésünkre elmondta a nyíregyházi származású Nagy Ilona és férje, Nagy Csaba, hogy náluk hogyan zajlik az egyhetes őszi szünet. „Gyakran látogatunk el kedvenc helyeinkre, szeretünk feltöltődni a szabadban a gyerekekkel. Többek közt a Mátrában található Oxygén Adrenalin Parkot keressük fel, ahol felhőtlen szórakozást nyújt a bobpálya kipróbálása, de a libegőn és a függőhídon is át szoktunk kelni. Gyakori program még nálunk - amely a fiúk kedvence - a nyíregyházi állatkert megtekintése. 

Őszi szünet a kazincbarcikai óvodában 

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák Székhely Óvodája vállal délutáni gyermekfelügyelet, amennyiben időben jelzi a szülő az igényét. Színes és érdekes foglalkozásokkal várják a kicsiket. Ezzel a lehetőséggel szokott élni Pálné Nagy Anita is, aki egyedül neveli kisfiát. „Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, mert Milán imádja az őszi szünetet, kreatív foglakozások keretén belül lehetőség van origami fa készítésére színes papírokból, valamint őszi tematikájú rajzok alkotására, melyeken őszi termések láthatóak, mint például, falevél, különböző bogyók. Az elkészült munkát mindennap hazahozza Milán és élménybeszámolót tart” - mondta az édesanya.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában