boon.hu video

8 órája

Termelői piac, színek és ízek kavalkádja - fotók, videó

Termelői piac nyílt az Erzsébet téren, a kitelepült őstermelők ínycsiklandó sajtokkal, kolbászokkal, valamint különleges mézekkel és szörpökkel várták az ide érkező vásárlókat. A kínálat óriási volt, így aki ellátogatott ide, nagy választékból tudott kóstolni és egyben hazavinni a termékekből.

Szőke Ariadné

Termelői vásár az Erzsébet téren

Fotó: Vajda János

A termelő piacon őstermelők a kihelyezett pultok mögött nagy választékkal fogadták az ide érkezőket. Elsőként arra lettem figyelmes, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből érkezett Kocsis Albertné pultja előtt sokan álltak. „Rengeteg visszatérő vendégem van, nagyon szeretik az egyedi készítésű lekvárjainkat, amelyek tartósítószert nem tartalmaznak és gyümölcscukor felhasználásával készülnek. Több településre is elvisszük a termékeinket, Miskolcon már a kezdetektől árulunk, mint Szatmár vármegye egyedüli képviselői” – mondta.

termelői piac Miskolc
Népszerű a termelői piac Miskolcon
Fotó: Vajda János

A másik nagyon közkedvelt helyszínek a különféle mézeket felvonultató sátrak voltak. Az őszi hidegben sokan vásárolnak innen. Erről többet tudtunk meg Sallai László őstermelőtől, aki immáron 20 éve méhészkedik és a kezdetektől árulja termékét a termelői vásáron.

„Nagyon szeretek Miskolcra jönni. Széles választékkal tudok szolgálni, melyek többségében Nyíradony és környékéről származnak. Kimondottan leginkább az akácmézet és repcemézet vásárolják, valamint ilyenkor ősszel nagy kereslet van a hársméz iránt. Különleges mézeket is szoktunk értékesíteni, mint a mandulás, a levendulás és a magvakat tartalmazó zöld színű méz” - nyilatkozta a boon.hu-nak.

A termelői piacon széles volt a választék 

A Borsodi Sajtműhely képviseletében Rácz Miklós saját készítésű, főleg kecsketejből készült sajtokat hozott a vásárra. Láthatóan hatalmas érdeklődés volt termékeire, elmondása szerint: „a vásárlók egyre különlegesebb ízvilágra kíváncsiak, ezért én is igyekszem kiszolgálni igényüket például chilis, snidlinges, hagymás alapú kecskesajtokkal és kaukázusi itallal. A kisgyerekes anyukák tudatosan keresik az egészséges, tartósítószermentes élelmiszereket, ezért elkezdtem krémsajtokat készíteni, amely kiváló étel lehet reggelire és vacsorára egyaránt.”

Vásárlói beszámolók

Kígyózó sorok álltak a különböző füstölt és hústermékeket felvonultató árusok előtt. Szilágyi László is itt vásárolt, aki elmondta: „A kosaramba többek közt fűszeres marhakolbászt választottam és erdélyi szalonnát, valamint még füstölt kecskesajtot. Családtagjaimat ezzel szeretném megvendégelni.”

Tóth Zoltán két kisfiával érkezett a termelői piacra. „Minden hónapban kijárunk a családommal. Számunkra nagyon fontos az egészséges és környezettudatos életmód. Ezért is érkeztem visszaváltható üveggel a pulthoz. Egyik kedvencünk a Hárs Udvar Manufaktúra Mintabolt és Szörpkert által forgalmazott házi készítésű levendula szörp. A fiúk gluténmentes gumicukrot és kézműves csokoládét kaptak meglepetésképpen.” 

Kovács Gáborné kisnyugdíjas elmondta, otthon éppen most készülnek hurkatöltéshez. „Emellé vásároltunk még erdélyi szalonnát, valamint füstölt tarját. Ősszel kifejezetten keresem a minél színesebb, ízletesebb zöldségeket és a már említett füstölt termékeket. Nagyon imádok sütni, mézes kalács sütéséhez a termelői piacon szerzek ötleteket, most éppen könyv formájú kalácsot szeretnék készíteni.” 

Szarka Barbara a férjével együtt érkezett az Erzsébet térre a termelői piacra. Elmondása szerint rendszeresen kilátogatnak ide, elsősorban a különleges ízeket keresik. „Most a chilis sajthoz és füstölt kolbászhoz volt kedvünk, de vettünk apró süteményt, illetve pékárut. Azért szeretünk kijárni ide, mert számunkra minden fontos terméket megtalálunk a zöldségektől egészen a húsokig.” 

Nézelődés közben felkeltette az érdeklődésemet Tomolya Péter pultja, ahol slambuc kóstolására volt lehetőség. „Az ebből befolyt jelképes összeget teljes egészében jótékony célra, kerekesszékes sportolók támogatására ajánljuk fel” – mondta el. A kiadós ősmagyar ételt csikósok fogyasztották az Alföldön és a Hortobágyon.

A termelői piacon a MOHU is jelen volt

A termelői piacon a MOHU Miskolc Kft. is képviseltette magát, akik a szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítható anyagok fontosságát hangsúlyozták, játékos kereteken belül, például kvíz formájában.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában