boon.hu video

2 órája

"1956-ban egy nemzet lett az áldozat…”

A hagyományokhoz híven Ózdon ezúttal is az Október 23. téren gyűltek össze mindazok, akik személyesen is szerettek volna visszaemlékezni az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.

Marosréti Ervin

1956-os megemlékezés Ózdon

Fotó: Marosréti Evin

Emlékezni és tiszteletet leróni mentek el az ünnepségre apáik és nagyapáik emléke előtt, akik 68 évvel ezelőtt felkeltek egy zsarnoki rendszer ellen, amely elvette tőlük még a gondolkodás szabadságát is. Ők voltak az elsők, akik nyíltan szembe fordultak a Kelet-Európát gúzsba kötő szovjet nagyhatalommal, akik az első sebet ütötték rajta. A megemlékezésen Ózd város polgármestere, Janiczak Dávid mondott ünnepi köszöntőt.

A megemlékezésen Ózd város polgármestere, Janiczak Dávid mondott ünnepi köszöntőt
Fotó: Marosréti Evin

Sorsfordító pillanat 

- Számtalanszor hallottuk, hogy a diákság utcára vonult, a diákság alatt többnyire az egyetemistákat értjük - fogalmazott Janiczak Dávid. - Valószínűleg az az egyetemista, aki 1956. október 23-án, kedden elindult, hogy beérjen az óráira, nem tudta, hogy a történelem részesévé, sőt alakítójává válik. Sodródott a tömeggel, a Petőfi szobornál fellelkesülten hallgatta Sinkovics Imre előadásában a Nemzeti dalt, ahol aztán társaival részt vehetett a szobor koszorúzásában. Láthatta, hogy a tömegnek igazából nincs vezetője, és tanúja lehetett annak is, hogy a sokaságból valaki kivágta egy nemzeti színű zászló közepéből a szovjet mintájú címert, amit hamarosan minden zászlóval megtettek. Éltethette a parlament ablakában megjelenő Nagy Imrét, aki reformokat ígért, és hazatérésre szólította fel az embereket. Valószínűleg ő is csalódott volt, és nem akart hazamenni, ő is szabadságot akart. Ez a nap már nem egy egyszerű nap volt az életéből, hanem egy sorsfordító pillanat.

Megőrizni, ápolni 

Janiczak Dávid kiemelte: történelmünk egész életünkön át elkísér minket. Az utókor feladata, hogy megőrizze és ápolja múltunk nagyjainak emlékét, hogy megemlékezzen a nagy történelmi személyiségekről. A mi dolgunk az, hogy megemlékezzünk azokról az emberekről is, akik nem kaptak helyet a történelemkönyvekben, de részt vettek az 1956-os eseményekben, felvállalva tettük minden következményét: a félelmet, a börtönt, a halálbüntetést. Ők azt kiáltották teli torokból azon a napon, hogy: Elég volt! Kezükbe vették az ország sorsát, ami példamutató tett volt az utódok számára.

- 1956. október 23-án csoda történt - folytatta Ózd polgármestere. - Akkor is, ha a reménykedés és felszabadultság 12 napja után a fegyveres erőszak legázolta a forradalmat. Nem a fiatalokon, a forradalomban részt vevőkön múlt, hogy ez akkor nem sikerülhetett. Mégis hatalmas részük volt abban, hogy ma, 2024-ben egy szabad, független Magyarországon élhetünk. Egy forradalom sikerességét nem abban kell mérnünk, hogy résztvevőinek sikerült-e kivívni a győzelmet. Egy forradalom akkor is nagy hatással bírhat, ha elbukik. Van, hogy akkor megy tévútra, amikor eléri a győzelmet, és az irányítás a forradalmárok kezéből a hivatásos politikusokéba megy át. 1956 jelentőségét abban látom, hogy annyi évtized keserű történelme után a nemzet megint kiegyenesíthette gerincét, ha csak egy pillanatra is. Az 1956-os forradalom és szabadságharc olyan történelmi esemény, amely több annál, mint egy fejezet a történelemkönyvben, vagy egy piros betűs ünnep a naptárban.

Ünnepi műsor, koszorúzás

Janiczak Dávid gondolatai után a történelmi egyházak képviselői könyörögtek, majd egy ózdi asszony, Bodnár Mária szemszögéből is megismerhették a résztvevők a 68 évvel ezelőtti eseményeket. Az ünnepi irodalmi műsort az ÓMI Zenés Színháza adta, a megemlékezés pedig koszorúzással zárult. Riz Gábor országgyűlési képviselő, az önkormányzat nevében pedig Janiczak Dávid polgármester és Zsuponyó Anett alpolgármester helyezte el a megemlékezés virágait. Ezután a városban működő pártok, civil szervezetek és magánszemélyek is lerótták kegyeletüket ‘56 hősei előtt.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában