boon.hu video

3 órája

Átadták a felsődobszai Mini Bölcsődét - képek, videó

Szerda délelőtt 1956-os megemlékezést tartottak Felsődobszán, egyúttal átadták a Mini Bölcsődét. 1956 emléke mellett a bölcsődei ellátás bővülése is szóba került a felsődobszai ünnepségen.

Édes Richárd

Együtt ünnepeltek a felsődobszai gyerekek

Fotó: Mogyorósi Pipó Zsolt

Az 1956 eseményeiről szóló rendezvényen és a bölcsőde átadó ünnepségén Sztojka Attila államtitkár és Luterán András polgármester mondott beszédet. 

1956, október 23, Nemzeti Kormány, Felsődobsza
Sztojka Attila társadalmi esélyekért és roma kapcsolatokért felelős államtitkár beszél 1956 eseményeiről Felsődobszán
Fotó: Mogyorósi Pipó Zsolt

„1956, a szabadság és a remény eszméjére emlékezünk Felsődobszán”

Ezekkel a szavakkal kezdte az 1956-os megemlékezést Luterán András polgármester. Kiemelte: 1956-tól távolodva egyre nagyobb pátosszal ruházzuk fel a hősöket, akik a közösség erejével kiálltak az igazság mellett:

Október 23 örökké élni fog a szabad nemzetek emlékezetében, mert ez a nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt.

Luterán András aláhúzta: a tüntetők közül sokan vidáman és nevetve vonultak, mert még nem is gondoltak arra, hogy hamarosan vérgőzös barikádokon védik majd a hazát. Ahogyan arra sem számítottak, hogy rövidesen menekülniük kell az országból, és sok-sok éven át jogfosztottan kell élniük. 

Migránsválság, bevándorlás: ezek a mai fenyegetések

Manapság nem a tankoktól és a koncepciós perektől kell félnünk. Sokkal nagyobb fenyegetést jelent az illegális bevándorlás vagy az, hogy a tagállamokban nincs megfelelő és egységes stratégiája a helyzet kezelésére. A migránsválság az Uerópai Unió és Magyarország legnagyobb kihívása 

– mondta Felsődobsza polgármestere. 

A magyar embereknek a polgármester szerint reményt ad 1956, mivel a kihívások ellenére minden korban tudtak elszántak és kitartóak lenni, tudtak küzdeni és bízni, hogy a nagyobb létbiztonságot teremtsenek az országban.

A polgármester megállapította: a felsődobszaiak számos esetben bebizonyíttották, hogy tudnak együtt dolgozni, jól érzik magukat együtt, tudnak értékeket létrehozni. 

Az ünnepi műsorban a helyi iskola diákjai mutatták e a forradalom és szabadságharc reményeit, felidézve 1956 szellemiségét. 

Sztojka Attila: a magyar egy szabadságharcos nép

A társadalmi esélyekért és roma kapcsolatokért felelős államtitkár is megemlékezett október 23 küzdelmeiről: 

1956 hősei a mi szabadságunkért álltak ki. 1956 október 23 a mai szabadságunk alapját jelentette. A hősök kiálltak a minket is kötelező alapértékekért, a szabadságért és a függetlenségért. Ők indították el azokat a folyamatokat, amiknek köszönhető a mai Magyarország. A magyar embereket a szabadság szeretete hajtja, nagyon sok csatát megvívtunk a nemzetünkért, sok esetben Európáért is.

Az államtitkár szerint 1956 reflektorfénybe állított egy történelmi tényt: akkor tud igazán gyengévé válni egy nemzet, ha enged a megosztottságnak:

„Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Felsődobszán egy olyan összefogás volt jellemző 1956-ban és a 2024-es választásokon is, ami garancia arra, hogy fenntarthassuk a függetlenségünket és szabadságunkat”. Sztojka Attila szerint a mai fiatalokkal is meg kell ismertetni, mekkora áldozatokat jelentett a szabadság a múltban. 

Ahogyan 1956-ban, az államtitkár szerint most sem várhatunk külföldről segítséget. Még akkor sem, ha egyes ellenzéki politikusok Brüsszelből várnak segítséget, mert ennek mindig van egy ellenszolgáltatása. Brüsszelnek pedig elvárásai lesznek a migráció, a gender terén, és háborús helyzetben is elvárásokat fogalmaznak meg Magyarországgal szemben. A nemzeti gondolkodású emberek azonban Sztojka Attila szerint tudják, hogy a függetlenségünk, a szabadságunk mindig a magyar emberek kitartásán és szorgalmán múlik. 

A felsődobszai bölcsőde egy kapocs a múlt és a jelen között

A Mini Bölcsőde révén biztossá vált a település legkisebb gyermekeinek napközbeni ellátása, támogatva a szülők munkába való visszatérését. A bölcsődével új munkahelyek jönnek létre a településen. 

A pályázatot Luterán András polgármester még előző ciklusa idején, 2019 július 31-én nyújtotta be, a Pénzügyminiszter 2020 tavaszán találta támogatásra érdemesnek. A polgármester elmondta: 2019-ben a bölcsőde pályázatának hírét többen kétkedve fogadták. Luterán András többször visszahallotta: lesz erre igény Felsődobszán?

Az Önkormányzatnak azonban kötelessége bölcsődét működtetni, ha az adott településen legalább öt gyermek esetében ellátás szükséges az adott településen. 

A bölcsőde megvalósítására elnyert támogatás összege közel 82 446 000 forint. 

„Munka, elkötelezettség, eredmények. Ezen az úton haladva a jövőben Felsődobszát élhetőbb településsé tesszük a jövő generáció számára” – mondta Luterán András polgármester. 

Sztojka Attila: „Minden megszületett gyermek a nemzet jövőjét jelenti a számunkra”

Az államtitkár szerint a Mini Bölcsőde rendszer létrehozásának az volt a célja, hogy a kistelepüléseken is lehetőséget biztosítsanak a 3 év alatti gyermeket nevelő családoknak és gyermekeiknek a felügyeletre és a korai fejlesztés megvalósítására. 

Így néz ki Felsődobsza bölcsődéje
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Sztojka hangsúlyozta: az elmúlt 10 évben 4.5-ször több bölcsődei ellátó intézmény jött létre, mint korábban. Manapság már minden harmadik teleülésen van bölcsőde, ez óriási növekedés 2010-hez képest:

A fejlesztés folytatódik, napjainkban több mint 1000 férőhely létrehozása történik. A rendszeren belül a Mini Bölcsődék száma 2017-től megtízszereződött: akkoriban még csak 50 mini bölcsőde működött, ma már 501-re bővült a kör, főként a kistelepüléseken, ahol legalább 7 fő gyermekfelügyeletét látják el.

Sztojka Attila elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a bölcsődei férőhelyek száma számottevően megnőtt, hiszen ötször több van férőhelyből, emellett további 550 férőhely lesz kialakítva ezen a területen az elkövetkezendő időszakban. A vármegyében 45 településen létezik már mini bölcsőde, és szerdán Felsődobszán is átadták az új létesítményt.

A településen 43 három év alatti gyermek él, rájuk fókuszál a mini bölcsődei ellátás. A Nemzeti Kormány családpolitikája az életszakaszokhoz, az élethelyzetekhez igazodó családpolitikát folytat.

„Minden életszakaszra és élethelyzetre van megoldásunk. Mivel minden megszületett gyermek a jövő nemzetét jelenti a számunkra. A nemzet megmaradásának ez a kulcsa, szolgálni a nemzet építését. Felsődobsza is látta ennek a szükségességét, és örülünk annak, hogy felvállalták ezt a szép feladatot a felsődobszai bölcsőde létrehozásával. Ezzel elősegítették a fiatalok gyermekvállalási hajlandóságát, és a kistelepülésen való boldogulásukat is. Mert a vidéki élet nem hátrányt jelent, hanem előnyt, és minél inkább élhető életet”-foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a társadalmi esélyekért és roma kapcsolatokért felelős államtitkár. 

Korábban itt írtunk arra, hogyan emlékezett 1956 októberi napjaira Koncz Zsófia Szerencsen.  

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában