Vita

2 órája

Balhé a Rockwell körül: lesz-e kedden szemeszternyitó?

A Miskolci Egyetem menza épületének teljes körű felújítása miatt kérdésessé vált, hol nyitja meg kapuit ideiglenesen az egyetemi szórakozóhely. A Rockwell Klub az október 11-ére hirdetett bulit technikai okokra hivatkozva elhalasztotta és másnap új helyszínen rendezte meg, de kiderült, hogy a háttérben az üzemeltetők és a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) közötti konfliktus húzódik meg.

Boon.hu

Zajlik a Rockwell felújítása a Miskolci Egyetemen

Fotó: Vajda János

Az egyetemi menza felújítása során az épületet a szerkezetéig visszabontották. A Rockwell üzemeltetői korábban jelezték, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítják a szórakozási lehetőséget, és Rockwell Galéria néven új, ideiglenes helyszínt alakítanak ki az A/1-es épületben. Az eredetileg péntekre tervezett afterpartit végül technikai okok miatt szombatra halasztották, és a Rockwell Galéria helyett a Miskolci Egyetem díszaulájában tartották meg. Erről a boon.hu is beszámolt, az egyetem hangsúlyozta, hogy egyszeri rendezvényről van szó, a középiskolások védelme érdekében.

rockwell
Zajlik a Rockwell felújítása a Miskolci Egyetemen
Fotó: Vajda János

Kérdéses a Rockwell bulik sorsa

A Rockwell vasárnapi közleménye szerint az új helyszínen már az utolsó simításokat végezték, amikor váratlan akadályba ütköztek:

A Hallgatói Önkormányzat egy hivatalos levélben közölte az Egyetemmel, hogy nem támogatják a rendezvények megrendezését ezen a helyszínen a következő egy évben

 – írta a klub. A helyzet tisztázására az üzemeltetők kapcsolatba léptek a HÖK képviselőivel, de két egyeztetés után állításuk szerint a HÖK álláspontja, hogy az elkövetkező évben egyáltalán nincs szükség hallgatói zenés-táncos rendezvényekre az Egyetemvárosban. Ezzel a szemeszternyitó és a további bulik sorsa is veszélybe került.

 

A HÖK támogatja az egyetemisták szórakozási lehetőségeit

A HÖK gyorsan reagált a Rockwell posztjára. Közleményükben hangsúlyozták, hogy a helyszínnel nem értenek egyet, de támogatják a hallgatói szórakozást: 

A Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata nyíltan vállalta véleményét, miszerint nem támogatja a Rockwell Galéria megvalósulását. Szükség van szórakozóhelyre és egyetemi bulikra, de nem minden áron! 

A HÖK szerint az egyeztetések azért voltak sikertelenek, mert nem kaptak javaslatokat alternatív helyszínekre. Azt is kifogásolták, hogy egy Facebook-posztból értesültek a Galéria használatáról. Amennyiben kizárólag a Miskolci Egyetem hallgatói számára tartanák fent két hetente a Rockwell Galériát, támogatnák az új helyszínt, de ezt a Rockwell elutasította. Aggodalmuk azzal kapcsolatos, hogy a klub nemcsak egyetemistákat vár szórakozni, hanem külsős személyeket is:

A 2024/2025-ös tanévre tervezett 24 rendezvényből csupán 9 lenne egyetemistáknak meghirdetve, míg a fennmaradó 15 zártkörű eseményként valósulna meg, főként középiskolások részvételével.


Megoszlanak a vélemények

A HÖK kiemelte, hogy a Galéria egy tanulmányi épület, ami fontos kutatások helyszíne:

Az A/1-es épületben folyamatosan méréseket végeznek, ezek eredményeit pedig torzíthatja a tartós hanghatás.

Közleményükben azt is említették, hogy a szakestélyeket is fenyegeti az új helyszínhasználat:

Kitartunk amellett, hogy fontos hallgatótársaink számára szórakozási lehetőséget biztosítani, azonban nem ezen az áron!

 – zárta közleményét a HÖK, tisztázva, hogy a hallgatók érdekeit védik, és nem céljuk az indulatkeltés.
A konfliktus kapcsán megoszlanak a vélemények. Egy hallgató szerint, aki a klub promótere is, fontos, hogy minél hamarabb megegyezzen a két oldal:

A legfontosabb feladata mindkét oldalnak az lenne, ha békés légkört teremtenének, és megadnák az egyetemistáknak és barátaiknak azt a lehetőséget, hogy jól érezzék magukat, ahogy az elmúlt sok-sok években is. A Rockwell egy olyan közösségi teret ad számunkra, ahova mindenki érzi, hogy tartozhat.

Többen úgy vélik, hogy az épület tanulmányi célokat szolgál, és nem alkalmas szórakozóhelynek:

A Galéria épülete tanulmányi épület, és hagyományosan ott tartunk szakestélyeket, amely a Miskolci Egyetem diákéletének kulcseleme.

Korábbi hallgatók is hozzászóltak a közleményekhez, többségükben a konfliktus nosztalgikus emlékeket idézett:

Az én időmben a HÖKösök is ott buliztak velünk. Életem legszebb évei voltak. Aki tanulni akar és végezni akar, az buli ide vagy oda, sikerül.

Amennyiben megoldás születik az egyetemistáknak hirdetett október 15-i Szemeszternyitóval kapcsolatban, cikkünket frissítjük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában