Teljes értékű tag

2 órája

A területvédelmi tartalékos állományba nők is bekerülhetnek

Máté Hajnalka tartalékos főhadnagy Miskolcon az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Majthényi Károly 10. Területvédelmi Zászlóaljnál szolgál. Területvédelmi tartalékos katona, édesanyja és édesapja is egész életében a Magyar Honvédséget szolgálta.

Galambos Eszter

Nők is lehetnek katonák, akár háromgyermekes családanyaként Fotó: boon

Idén júniusban indult a Szeretem, megvédem! elnevezésű területvédelmi tartalékos kampány, amelynek sikerét bizonyítja, hogy sok ezren érdeklődtek, több ezren jelentkeztek, mostanra pedig meghaladta a kétezret azok száma, akik szerződést kötöttek és csatlakoztak a Magyar Honvédséghez, és ezzel a tartalékosok közössége megerősödött - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

területvédelmi tartalékos
Korábban Szombathelyen tartalékos honvédek családi napját tartották meg, ahol szintén volt hölgy, mint amilyen Máté Hajnalka területvédelmi tartalékos Fotó: Szendi Péter

Területvédelmi tartalékos és három gyermekes családanya

Máté Hajnalka tartalékos főhadnagy újságírónk kérdéseire válaszolva engedett betekintést a Magyar Honvédségben szolgáló nők mindennapjaiba.

Mit jelent a Magyar Honvédség állományában tartalékosnak lenni?
A területvédelmi tartalékos szolgálati forma alapvetően a civil szférában dolgozók számára ideális lehetőség, mert a lakóhelyük közelében szolgálhatják a hazát. Ha a jelentkező megfelel a kritériumoknak, és alkalmasnak bizonyul az egészségügyi vizsgálaton, a következő lépés a szerződéskötés. Ezután a Katonai Alapkiképzési Program során elsajátítja a szükséges elméleti és gyakorlati alapismereteket. Tartalékosként az évi behívás során katonai alakulatánál teljesít szolgálatot, akár a civil képzettségét felhasználva. Ezenfelül, ha megfelel, vállalhat külföldi szolgálatot, vagy rendkívüli feladatokban is részt vehet, ilyen volt nemrég az árvíz elleni védekezés.

Mi volt az egyéni motivációja, hogy jelentkezzen a seregbe?
Katonacsaládban nőttem fel, édesanyám és édesapám is a Magyar Honvédségben szolgált egész életében. Engem és a nővéremet is ennek szellemében neveltek, és sok olyan értéket átadtak a gyermekkorunkban, amely később hasznunkra vált. A gimnáziumi évek végén is felmerült már bennem a katonaság gondolata, de felvettek az élelmiszermérnöki karra, így abban az irányban tanultam tovább. Már én is családanya vagyok, három gyermeket nevelünk a férjemmel. Büszke vagyok szüleimre és szeretném, ha férjem és gyermekeim rám lehetnének büszkék, ezért családom hagyományát folytatva csatlakoztam a Magyar Honvédséghez.

Milyen feladatokat lát el?
Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Majthényi Károly 10. Területvédelmi Zászlóaljnál segítem a logisztikai részleg munkáját. Együttműködve a kiképző század állományával logisztikai támogatást nyújtunk a képzések, gyakorlatok előkészítése és végrehajtása során.

Milyen nőként a Magyar Honvédségben szolgálni, van-e előnye, illetve hátránya?
Édesanyám példáján keresztül azt tapasztaltam már gyerekként is, hogy egy nő teljes körű és elismert tagja a seregnek. Ennek köszönhetően nem tartottam semmilyen megkülönböztetéstől, büszkén álltam be a Magyar Honvédség soraiba. A mindennapi szolgálatom és az eddigi kiképzés során azt tapasztaltam, hogy a honvédségben nem nők és férfiak, hanem katonák vagyunk. Nőként és anyaként pedig azt tapasztalom, hogy a családi élettel is összeegyeztethető ez a hivatás.

Milyen fizetések vannak, és mit lehet tudni az egyéb juttatásokról?
Tartalékosként a tényleges szolgálatteljesítés ideje alatt a rendfokozatnak megfelelő napi illetmény mellett jár egyszeri bruttó 150.000 Ft szerződéskötési díj, illetve a próbaidő letelte után havi 50.000 Ft rendelkezésre állási díj. Lehetőség van egyéb támogatásokban is részesülni, ilyen például az utazási költségtérítés.

Melyek a céljai hosszú távon a katonai pályán?
Mindenképp hosszú távon tervezem viselni az egyenruhát, szakmai szempontból is a legjobb döntésnek tartom, hogy katonai pályára léptem. Bár nem katonai szakon szereztem a diplomáimat, az egyetemen elsajátított tudást és képességeket kamatoztatni tudom a szolgálatom során. Erős bennem a hivatástudat, és magaménak érzem a honvédség által képviselt értékeket. Célom, hogy idővel szerződéses állományba lépve továbbra is hasznos tagja legyek a zászlóaljnak, és legjobb tudásom szerint szolgáljak a Magyar Honvédségnél.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában