boon.hu video

2 órája

Haditorna verseny: ennél látványosabbat ritkán láthat

A jó fizikai kondíció, kitartás, állóképesség és nem utolsósorban a gyors észjárás is számított október 7-én, hétfőn a középiskolások számára rendezett vetélkedőn. A Haditorna verseny idén is óriási érdeklődés mellett zajlott, hiszen huszonnyolc csapat mérhette össze tudását.

Galambos Eszter

Országos Haditorna Verseny Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei fordulója Fotó: Vajda János

Haditorna verseny, ahol egy pillanatig minden résztvevő átélheti, hogy milyen hős katonának lenni: terepen futni, kúszni, mászni, ugrani, lőni, gránátot dobni, fegyvert használni és katonatársuknak segítséget nyújtani, ha megsérült.

haditorna verseny
Országos Haditorna Verseny Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei fordulója Fotó: Vajda János 

Haditorna verseny nincs hölgyek nélkül

A program kezdetén sok izgatott fiatalt láthattunk, akik hol kevesebb, hol több tapasztalattal vágtak neki a megmérettetésnek. Mint minden évben idén is jelentkezhettek lányok a versenyre.

Szabó Katalin és Kunfalvi Tamara, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium tanulói első alkalommal jöttek el a haditorna verseny Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei fordulójába. A Honvéd Kadét Program  „Honvédelmi alapismeretek” című könyve sokat segített nekik a felkészülésben. Honvédelmi táborokban is megfordultak már, ahol sok gyakorlati tapasztalatot is szerezhettek. Tamara úgy gondolja, hogy egy ilyen versenyen nagyon fontos a csapatjáték és hogy lélekben mindenki jelen legyen és ne adja fel senki a versenyt.

„Az ész is nagyon sokat számít, mert vannak olyan feladatok, ahol gondolkodni kell, mielőtt mozognánk. Mátrixfutásnál például fontos átgondolni, hogy melyik pontot érintjük meg először, illetve stratégiát kell arra gyártani, hogy hogyan fogunk futni sorrendben” - tette hozzá a lány.

A csapatuk lányból és fiúból állt. Tamara és Katalin véleménye is az, hogy egy ilyen versenyhez a nők sokat hozzátehetnek, hiszen motiválók lehetnek a fiúknak, kitartásukkal, akaratukkal támogathatják őket.

Tapasztalt versenyzők is részt vettek

Harkály Gyula tizenhét éves tanuló, az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba jár. A Honvéd Kadét Program, amiben részt vesz iskolájuk, lehetőséget ad a felkészülésre az év folyamán. Harmadjára szerepel négy fős csapatával a haditorna versenyen, ahol mindig jó eredményeket ér el.

A Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola csapata, szintén többször szerepelt már a versenyen, bár a most felállított kilencedik évfolyamosokból álló, négy fős csapatnak ez az első megmérettetése.

„A gyerekek nagyon jó képességűek és nagyon jó mozgásúak, sportolnak mindannyian, ezért úgy döntöttünk, hogy részt veszünk ebben a programban. Nagyon jónak tartjuk az életre nevelés az erőnléti edzés és a hazaszeretetre nevelés szempontjából” - méltatta a rendezvényt Vécsi Edit Anna oktató.

Molnár Szabolcs csapatkapitánynak már van valamennyi tapasztalata, hiszen nem az iskolájával, de tavaly ott volt a Debrecenben rendezett fordulón. A csapatkapitány kérdésünkre elmondta, hogy legjobb tudásuk szerint próbáltak felkészülni, plusz edzéseket iktattak be. A legnehezebbnek a négyszáz méteres váltófutást gondolja. Az esélyek latolgatásánál bizakodó volt, úgy gondolta, csapata mindent meg fog tenni a jó helyezésért.

A Magyar Vöröskereszt is jelen volt

Molnár Marietta, a Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei koordinátora kérdésünkre elmondta, hogy szervezetük évről évre biztosítja az egyik állomást. Kétféle feladatot hoztak a csapatoknak, ebben volt egy egészségügyi totó, amire három perc állt rendelkezésre és egy szituációs gyakorlat, ami öt percet vett igénybe. Három típusú szituációval készültek, amelyekben különböző sérüléseket kellett ellátni a résztvevőknek: egy gyalogosgázolásnál kellett helyt állni, fejsérülést, duzzanatot kellett kezelni, majd egy lépcsőről leeső sérültet kellett ellátni.

Minden évben nagy siker

Ahogy korábbi cikkünkben, a boon.hu-n már megírtuk, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által meghirdetett Országos Haditorna Verseny minden évben nagy siker a 9-12. évfolyamos középiskolások körében. A vármegyei fordulót a miskolci Salakmotor Pályán tartották. Az eredményekről hamarosan beszámolunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában