Immár használható

2 órája

Bővült a térség kerékpárút-hálózata

Elkészült a Miskolc-Eger kerékpárút Bogács – Tard – Tibolddaróc szakasza. Az új kerékpárút az október 12-i átadása után már járható.

Bánné dr. Gál Boglárka, Tállai András, Csendesné Farkas Edit, Nagy Sándor és Kleszó Tibor ünnepélyes szalagátvágással adták át az új kerékpárutat.

Fotó: Csendes Szonja

A három települést – Bogács - Tard - Tibolddaróc – összekötő új kerékpárút az elnyert európai uniós forrásból, valamint a Magyar Kormány többlettámogatásából, összesen 838 millió forintból valósult meg. A három település belterületein belül felfestett, kijelölt kerékpársávokat alakítottak ki, Tibolddaróc és Tard között egy 4,2 kilométer hosszú, meglévő mezőgazdasági út felújításával, aszfaltozásával hozták létre a települések közötti kerékpárutat. Tard és Bogács között a meglévő önkormányzati utak mentén, azok újraaszfaltozásával alakították ki a nyomvonalat.

új kerékpárút
Az új kerékpárút három települést köt össze.
Fotó: Csendes Szonja

Az új kerékpárút három település turizmusát lendítheti fel

Az október 12-ei avató eseményen elsőként Csendesné Farkas Edit, Bogács polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

- Megépült a Bogácsot, Tardot, Tibolddarócot összekötő kerékpárút, amely nagyszerű dolog, hiszen mind a három település életében fontos helyet foglal el a turizmus, amelyre az új kerékpárút nagyon jó hatással lesz, tovább erősíti a térség idegenforgalmi vonzerejét: Tibolddarócon a borra épülő, Tardon a matyó hagyományokra, míg Bogácson a gyógyvízre épülő turizmus erősödik meg a beruházás révén – mondta el a településvezető, majd bemutatta a fejlesztés részleteit, zárásként pedig köszönetet mondott Tállai András miniszterhelyettesnek a támogatásért, a Magyar Kormánynak a többlettámogatásért.

A kerékpározás és az egészséges életmód ünnepe

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntőjét Sir Mark Camendish profi kerékpározó gondolataival kezdte, akit Londonban lovaggá avattak, és aki amellett, hogy a kerékpározás az élete, elkötelezett ezen sport népszerűsítése, az egészséges életmód és a mozgás iránt.

— Ki tudná jobban, hogy mit jelent ez a nap a sportolni szeretők számára, mint egy profi sportoló, egy világklasszis. A Tour de Hungary Borsod vármegyei szakaszának győztese pontosan tudja, milyen ezen a csodás vidéken kerékpározni. Ez a nap a sport, a kerékpározás és az egészséges életmód ünnepe. Ez a pillanat nemcsak arról szól, hogy összekötöttük Miskolcot Egerrel ezzel a kerékpárúttal, hanem sokkal többről. Ez egy infrastrukturális és turisztikai fejlesztés egyszerre, amely arról szól, hogy, akik itt kerékpároznak, vármegyénk változatos, értékekben gazdag vidékét is megismerhetik és vendégei lesznek a kerékpárral összekötött településeknek – mondta el a közgyűlés elnöke, aki gratulált a beruházáshoz, illetve azt kívánta, hogy akik itt élnek, jó egészségben és gyakran használják ezt biciklis létesítményt, hiszen a sportolás és az egészséges életmód a holnapért, a jövőért megtett lépés.

Többlettámogatása is szükség volt

Tállai András miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

- 2010-ben már volt erről a kerékpárútról egy tanulmány, majd összefogtak a települések polgármesterei az országgyűlési képviselővel, hogy pályázatot tudjanak beadni a fejlesztés megvalósítása érdekében, amely sikerrel járt, és 2018 márciusában aláírták a támogató szerződést. A folyamat nem volt egyszerű, a pályázati forrás mellett többlettámogatásra volt szükség, amelyet a magyar állam támogatott, de a projekt mellé állt a Révész Máriusz által vezetett aktív Magyarországért felelős államtitkárság is. Egy újabb nagy fejlesztést, egy újabb nagy értéket hoztunk létre Dél-Borsodban ezzel a beruházással. Bár még nem teljes az Eger és Miskolc közötti kerékpárút, de amint megvalósul, elérjük azt, hogy hazánk első, két megyei jogú várost összekötő kerékpárútja a Bükkalján fog áthaladni – mondta el Tállai András, aki a beruházás turisztikai hozamáról is beszélt.

A miniszterhelyettes zárásként elmondta, hogy korábban átadták a Kisgyőr-Miskolc közötti szakaszt, most a Bogács-Tibolddaróc közötti útvonalat, míg két hét múlva a Szomolya-Bogács közötti kerékpárutat is felavatják.

Birtokba vehették a kerékpárosok

Az ünnepi gondolatok után Tállai András, Bánné dr. Gál Boglárka és a három polgármester, Csendesné Farkas Edit (Bogács), Kleszó Tibor (Tard) és Nagy Sándor (Tibolddaróc) ünnepélyesen, szalagátvágással adták át az új kerékpárutat, melyet ezt követően birtokba vehettek a kerékpárosok.

Az átadót színesítette a Tardi Hagyományőrző Együttes dalcsokra, a Hórvögyi Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekarának előadása, valamint a természeti barangolásról, kerékpározásról szóló versek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában