boon.hu video

1 órája

A Rotary Club és a Jegesmedvék közösen a stroke megelőzéséért

Október 12-én, szombaton különleges eseménynek adott otthont Miskolc. A Rotary Club Miskolci Angyalok, együttműködve a Rotary Club Miskolc-Tapolca és a Rotary Club Miskolc szervezeteivel, stroke-megelőzési programot rendeztek a miskolci városháza aulájában.

Gárdonyi Edina

A stroke megelőzését célul kitűző délelőttöt a városházán tartották

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Rotary Magyarország M.O.S.T. kampányának és az Országos Stroke Prevenciós Délelőttnek köszönhetően közel húsz városban, köztük Miskolcon is stroke-megelőzési programokat tartottak a Szent-Györgyi Albert Rotary Club kezdeményezésére. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Magyar Stroke Társaság képviselői közösen igyekeztek felhívni az érdeklődők figyelmét a stroke, a „néma gyilkos” veszélyeire. Az esemény célja a stroke korai felismerésének fontosságára és a megelőzés lehetőségeire való figyelemfelhívás volt, amit zenés programok és a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapat közreműködése tett színesebbé.

Rotary Club
A Rotary Club rendezvényét sokan tartották hasznosnak Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Rotary Club a „néma gyilkos” ellen

A megnyitón Balogh Beáta, a Rotary Club Miskolci Angyalok elnöke köszöntőjében ismertette a Rotary Club szellemiségét:

A Rotary Club egy világszervezet, amely magas erkölcsi elvek alapján működik, és olyan tagokat gyűjt, akik különböző foglalkozásúak, de mindannyian humanitárius szolgálatot vállalnak.

Ez a rendezvény is így jöhetett létre, hiszen a Rotary Club Miskolci Angyalok a két másik miskolci Rotary szervezettel együttműködve állt a stroke prevenciós nap mellé. Fontosnak tartják, hogy a néma gyilkosnak nevezett betegségre felhívják a figyelmet, ezzel talán tragédiákat megelőzve.

Köszönet a gondoskodásért

A megnyitón Tóth-Szántai József, Miskolc polgármestere is szólt a jelenlévőkhöz: 

Akinek valaha volt kapcsolata olyan kedves rokonával, ismerősével, barátjával, akinek súlyos betegsége volt és ennek folyamatát végig kellett néznie, pontosan tudja, mennyire megváltozik a beteg és szerettei életének minősége. Sok betegséget megelőzhetünk azzal, ha rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra, erre szeretné felhívni a figyelmet ez a rendezvény.

Hangsúlyozta, hogy a gondoskodás során a mosoly is nagyon fontos, hiszen 

amikor elesett valaki, ne csak sírni lásson minket, hanem mosolyogni is, mert ez hozzájárulhat az ő gyógyulásához.

A polgármester végül felolvasott egy üzenetet, melyet egy stroke osztályon dolgozó ápolótól kapott, aki hálás a prevenciós napért.

Mi tartozunk köszönettel Mónikának és minden betegápolónak, hogy nap mint nap gondoskodnak az elesettekről

– zárta szavait hálával telve Tóth-Szántai József.
Veres Pál, Miskolc korábbi polgármestere Rotary Club tagként szintén részt vett az eseményen, és kiemelte a Rotary Club közösségi szerepét: 

Amikor Miskolcon újraalakult a Rotary Club, az alapítók között én is ott voltam. Fontosnak tartom, amit tesznek, hiszen a stroke megelőzése minden családot érinthet. Egy város ereje a közösség erejében rejlik ha a közösség jól működik, a város is fejlődni tud. A Rotary Club ilyen közösség

A prevenciós előadások mellett a mozgás és a zene is főszerepet kapott

A megnyitót követően szakmai előadások következtek. Dr. Valikovics Attila, a Miskolci Stroke Centrum vezetője és Varga Sarolta klinikai logopédus – aki Kulka János utókezelése kapcsán vált ismertté – az Országos Mentőszolgálat képviselőivel együtt hangsúlyozták, hogy a stroke korai felismerése és a gyors cselekvés életmentő lehet. Az előadások során bemutatták az Életmentő alkalmazás használatát, amely válsághelyzetben azonnal segítséget nyújt. A résztvevők a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének szűrővizsgálataiban is részt vehettek, míg a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapat sportolói egy sétára invitálták az érdeklődőket, ezzel is népszerűsítve az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás fontosságát a stroke megelőzésében. A nap folyamán újraélesztési bemutatót is tartottak, ahol az érdeklődők elsajátíthatták az alapvető életmentési technikákat. Az egészségügyi előadások és bemutatók mellett zenei programok is gondoskodtak a jó hangulatról: a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és a Rock’n Roll Forever Band fellépése mellett az Ildi Rider énekeseinek zárókoncertje tette teljessé az eseményt. Az ingyenes rendezvény alatt adománygyűjtést is szerveztek a Miskolci Stroke Centrum támogatására, ösztönözve a résztvevőket a stroke elleni küzdelem és az egészségügyi ellátás fejlesztésének támogatására.

A fiatalok bevonása kiemelten fontos az Angyaloknak

Balogh Beáta, a Rotary Club Miskolci Angyalok elnöke örömmel tapasztalta, hogy a városháza aulája teljesen megtelt a stroke prevenciós nap alkalmából, és nem csak az idősebb korosztály tartotta fontosnak a részvételt. A fiatalok bevonása kiemelten fontos volt számára, így született meg az ötlet, hogy a DVTK Jegesmedvék is csatlakozzanak a rendezvényhez. 

Egyre fiatalabbakat érintenek a stroke kockázati tényezői, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Ezért szeretném, ha minél több fiatal megismerné a tüneteket és a megelőzés fontosságát 

– mondta a boon.hu-nak. Az elnök beavatta portálunk olvasóit a Rotary Club Miskolci Angyalok terveibe is: 

A következő évben szeretnénk elindítani a Hősképzés programot a miskolci középiskolákban, hogy a diákok már fiatalon megtanulják az újraélesztést.

Azt is kiemelte, hogy a prevenciós délelőtt a megelőzésre, így a mozgás fontosságára is szerette volna felhívni a figyelmet: 

Szeretnénk kiemelni, hogy bár a stroke veszélyes betegség, megelőzhető. Ennek egyik módja a rendszeres testmozgás, ezért lesz séta és tai chi bemutató is, és bízunk benne, hogy a zenekarok is meg tudják majd mozgatni a közönséget

– nyilatkozta Balogh Beáta a megnyitó után.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában