boon.hu video

2 órája

„Elvesztettem a lábam, de nyertem egy új életet” – kerekesszékes rekord született Szikszón!

Október 12-én, szombaton Frigán István, szikszói kerekesszékes férfi fantasztikus teljesítményt nyújtott. Kerekesszékével 12 órán át, megállás nélkül hajtott végig körbe-körbe egy szakaszon, így új magyar rekord született.

Gárdonyi Edina

A rekord után Frigán István újabb kihívások elé néz

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Magyar rekord született szombaton, amikor Frigán István aktív utcai kerekesszékével 12 órán át, megállás nélkül haladt végig a szikszói Bethlen Gábor utcában, az iskola és egy gumijavító közötti szakaszon. A kihívás reggel nyolckor indult és este nyolckor ért véget.

Magyar rekord a példamutatás jegyében

Frigán István számára a sport több mint hobbi, az amputáció után az élete új célt nyert:

Elvesztettem a lábaim, de nyertem egy új életet

 – mondta el portálunknak. Az amputáció, amely érszűkület és tüdőembólia következménye volt, arra késztette, hogy aktívabb életet éljen. Az aktív utcai kerekesszéket hajtókarok segítségével irányítja, amely kifejezetten amputált lábúak számára készült, és lehetővé teszi számára a sportolást.

Példát akarok mutatni, mert itt Szikszón is sokan élnek úgy, hogy amputálták a lábukat, és a többségük elhagyja magát. Nem kell magunkat sajnálni, szép a világ

 – válaszolta arra a kérdésre, hogy mi inspirálta a rekordkísérletre.

Otthon is sajátos edzőprogramot követ:

Egy másfél méteres vastag akácrúdra van nekem felszerelve két teherautó első kerék, azzal súlyzózók.

Aktív tagja a DVTK kerekesszékes kézilabda- és kosárlabdacsapatának is, ahol heti rendszerességgel edz.

A rekord mögött álló kitartás

A 62 éves férfi négy hónapig készült erre a különleges kihívásra, edzésekkel és súlyzózással. 

Volt, aki nem hitt abban, hogy tizenkét órán keresztül bírni fogom, mert nem ismerik a kitartásomat

 – mondta, majd nevetve hozzátette:

Nem tudom, holnap hogy fogom a szához emelni a húslevest a kanállal.

A helyszínen Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke is jelen volt, aki elmondta: 

Ez a mai napon teljesen egyedülálló teljesítmény, hiszen ilyen még nem volt, hogy valaki folyamatos, megszakítás nélküli kerekesszékes haladás rekordját állította volna fel.

Az elnök a borsodi rekordokról is szót ejtett: 

Borsod vármegyéből szép számmal találkozunk különleges rekordokkal. A harsányi Maci mama például, nemcsak magyar rekorder, hanem világ- és Guinness rekorder is lett hatalmas macigyűjteményével. A szerencsi csokoládéfesztivál és a miskolci kocsonyafesztivállal kapcsolatban is számos rekord született.

A magyar rekord nem Guinness rekord

Az elnök hozzátette, hogy már több mint huszonöt éve foglalkozik magyarországi rendkívüli emberi teljesítmények nyilvántartásával és jegyzőkönyvezésével:

A közhiedelemmel ellentétben ennek semmi köze nincs a Guinness rekordokhoz, mint ahogy egyébként nagyon sok szomszédos országban is civil egyesületek szerveződtek arra, hogy a helyi közösségek vagy az adott ország rendkívüli teljesítményeit adatbázisba gyűjtsék. Néhány ügyvéd kollégával ezt csináljuk mi már nagyon hosszú ideje, és örömmel mondhatom, hogy több mint ezer rendkívüli teljesítményről sikerült már tudósítanunk.

Álma a balatoni kör

A sikeres rekord után Frigán István újabb kihívások elé néz. 

A következő célom a balatoni 244 kilométeres kerékpárút körbehajtása

– osztotta meg terveit a boon.hu-val. Az eseményen jelen voltak a családtagjai is, köztük az unokái, akik együtt futottak vele, hogy támogassák.

Az unokáim is futottak velem – nekik is szeretném megmutatni, hogy a sport milyen fontos, hiszen szorgalomra, kitartásra és fegyelemre nevel,

 – mondta büszkén, bár az amputáció előtt ő sem volt aktív sport területén, ahogyan fogalmaz, nem sportember, hanem munkásember volt, a kohászatban dolgozott. Amputálva is munkát vállalt, megváltozott munkaképességűeknek létrehozott munkahelyen dolgozik.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában