boon.hu video

2024.08.21. 15:00

Élőszavas mesélést és három próbát is rejtett a Mesetarisznya - fotók, videó

Folytatódott a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár Nyári szünidölő a Mesebirodalomban című gyermekeknek szóló programsorozata. Augusztus 21-én, szerdán Egyszer volt holnap volt - a Mesetarisznyában címmel mesematinéval várták a kis olvasókat.

Galambos Eszter

Dr. Miskolczi Barbara gyermekkönyvtáros tartotta a foglalkozást. Az élőszavas mesélés módszerét használta, amelyet ő honosított meg újra a gyermekkönyvtári részlegben. Elmondása szerint korábban volt a könyvtárban meseposztós mesélés, ami hasonló. Barbara úgy gondolta, hogy ezt érdemes lenne feléleszteni a Mesetarisznya foglalkozások keretein belül. Ilyenkor a mesét az előadó nem megtanulja, hanem a mese különböző változatait, különböző forrásokból elolvassa és így kialakul a fejében a történet váza, amit a saját szavaival tolmácsol. Ezen alkalommal a Tulipánból lett királyfi című népmesét adta elő és a „pompás napok” -módszert alkalmazta, amit egy mesemondó továbbképzésen tanult. Mivel a mai gyerekeknek fontos az interaktivitás, ezért mozgásokat csempészett a foglalkozásba és ezt a jelenlévők nagyon élvezték. 

Mivel a mesében szerepelt a „mindent megtaláló királylány”, ezért kitalált a gyerekeknek három „mindent megtaláló próbát”: egy plüssbaglyot kellett megtalálni, lábbal kellett megkeresni egy aranydiót egy műanyag golyókkal teli dobozból, majd ugyanezt a diót a poharak alatt. 

Gyakori látogatói a könyvtárnak 

A gyermekek láthatóan nagyon élvezték az interaktív játékokkal tarkított foglalkozást, akik nem kapcsolódtak be, azok is találhattak elfoglaltságot. 

Sákovitsné Cseresznye Gréta gyermekeivel, a hároméves Mátyással és az ötéves Attilával érkeztek a könyvtárba. Elsősorban kölcsönözni jöttek és a gyermekkönyvtári részlegben található játékkuckóban játszani. Összesen öt vagy hét könyvet szoktak kölcsönözni egyszerre, a fiúktól és édesanyjuktól megtudtuk, hogy még a képes könyveket részesítik előnyben. A kisebbik fiú elsősorban az Anna, Peti, Gergő sorozatért rajong, a nagyobbik pedig a Kuflik könyvekért. A Mesetarisznya program is nagyon tetszett nekik, bár nem kifejezetten emiatt érkeztek a könyvtárba. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában