Tárlat

2024.08.22. 09:00

Janikovszky Éva emlékkiállítás az NFÉ-ben

Janikovszky Éva Kossuth és József Attila - díjas író, szerkesztő életét, valamint művészetét bemutató vándortárlat az elmúlt bő egy évtizedben határon innen és túl több mint száz helyszínen járt. Ezekben a hónapokban pedig Ózdon, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban tekinthető meg a gyűjtemény.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A kiállításon az idegennyelvű könyveken, grafikákon kívül megtalálhatók az író kevésbé ismert fotói, írógépe, díjai, az időközben nyomtatásban is megjelent gyerekkori naplóinak részletei. A nevét viselő alapítvány által adható irodalmi díj, valamint a Bertalan és Barnabás című művéből készült bábelőadás kellékei és az Égigérő fű című filmmel és a Magyar Színház színpadi adaptációjával kapcsolatos makettek, jelmeztervek, fotók.

Filmet is vetítenek

A látogatók a kiállítás keretében a fent említett eszközökön, személyes tárgyakon túl, egy húszperces filmet is láthatnak, amely az író életével kapcsolatos fotókat, riport részleteket, illetve az MTV által ritkán sugárzott animációs filmrészleteket tartalmazzák.

Az egyéni érdeklődőkön túl azokat az óvodai és kisiskolás csoportokat várják kiállításra, akik szeretnének többet megtudni az írónőről, vagy az iskolai tananyag keretei között foglalkoznak műveivel, munkásságával, és ezért egy kicsit más, a könyvekben nem szereplő oldaláról is szeretnék megismerni őt. A tárlat a Móra Kiadó szervezésében, velük együttműködésben valósult meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában