boon.hu video

2024.09.06. 18:00

Béres János nevét vette fel a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola (fotókkal, videóval)

Ünnepélyes keretek között tartották meg szeptember 6-án az iskola névadó ünnepségét, ahol prominens személyiségek méltatták a kiváló szakembert és az iskola új névtábláját átvehette Mozerné Horga Stefánia, az iskola igazgatója Gál Jánostól, a Mezőkövesdi Tankerületi Központ igazgatójától.

Boon.hu

Béres János Alapfokú Művészeti Iskola lesz ezentúl a mezőkövesdi iskola neve

Fotó: Vajda János

Béres János Kossuth-díjas furulyaművész, zenepedagógus és népzenekutató, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zenetanár nevét vette fel ünnepélyes keretek között a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola.

Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd város polgármestere köszöntötte a meghívottakat. Beszédében kitért az iskola múltjára és arra is, hogy mennyire fontos lehet egy névadó személye.

Névadó ünnepségre szólt a meghívó, egy iskola új nevet vesz fel. Hatvan év alatt, hét neve volt ennek az iskolának, ez lesz a nyolcadik. Amikor névadóról beszélünk azt szoktuk mondani, hogy a név az ember tulajdonságát is megjeleníti. Új nevet kap az iskola, és én bízom benne, hogy ez a név most már végleges lesz. Végleges lesz, ahogy az iskola profilja is véglegessé válik. Mi nagyon szeretjük ezt az iskolát, nagyon szeretjük az iskola által szervezett rendezvényeket, nagyon szeretjük, hogy a gyermekeink nemcsak zenét, hanem művészetet is tanulnak. Ez az iskola ékköve Mezőkövesdnek és az egész régiónak.

Az új név elköteleződést is jelent

Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője Béres János munkásságát méltatta a következő szavakkal.

A mai naptól immár mindannyian büszkén tekintünk az intézmény névadójára, Béres Jánosra, aki tehetségével kivívta magának nemcsak a kortársak hanem többek között a mezőkövesdiek tiszteletét, mivel több évtizeden keresztül ápolta a matyó kultúrát és művelte a népzenét. A zeneiskola már 61 éve mondhatja el magáról, hogy több évtizedeken keresztül működő, hagyományokat hűen ápoló, kultúrájára büszke, eredményes múlttal rendelkező kulturális intézmény, ahol zenei nevelés mindenek felett áll. Az iskola immár három művészeti ágat kínál az ide jelentkező gyermekeknek, a zene mellett. A névadás egy új szakaszt nyit meg az intézmény életében, ami nem azt jelenti, hogy minden megváltozik, hanem azt jelenti, hogy a névadóhoz híven továbbviszik az elért eredményeket és értékeket, mert a névadó személye Béres János minden szempontból egyfajta elköteleződést is jelent.

Közös döntés született

Dr. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára visszaemlékezett arra, amikor tavaly ősz folyamán Béres János özvegyével egyeztettek az iskola névváltoztatással kapcsolatban. Addigra már a tantestület és a tankerület részéről is egyértelmű volt, hogy közösek a szándékok, és így a Belügyminisztérium megadta a szükséges támogatást, és ennek megfelelően erről a döntés is megszülethetett.

Külön öröm és lehetőség az, hogy itt egy olyan személy lehet a névadó, aki helyi kötődéssel, helyi gyökerekkel rendelkezik, és a tevékenysége szintén olyan elismerésekben részesült, ami jó alapot jelentett számunkra ahhoz, hogy a névváltoztatást támogassuk. Azt gondolom, hogy kiváló névválasztásról hozhattunk döntést, hiszen egy olyan személy adhatja meg elnevezésében a mezőkövesdi alapfokú művészeti oktatási intézménynek az arculatát, aki az itteni nemzeti kultúra alapjait jól ismerve, azt művelve, a magyarság zenei nyelvét beszélte 

- tette hozzá a köznevelési államtitkár.

A program végén Nick Ferenc, a Kultúra Lovagja a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke méltatta személyes ismeretségük okán Béres János Kossuth-díjas furulyaművészt, a zenepedagógust és népzenekutatót. A műsorban elhangoztak Bartók és Vujicsics szerzemények Béres János átiratban, valamint Bartók és M.A: Charpentier művek. Közreműködtek a Mezőkövesdi Alapfoú Művészeti Iskola növendékei és művésztanárai, facimbalmon játszott Ziegenhain Júlia.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában