Benedek Elek születésnapján

2 órája

Magyar népmese napja: így ünnepeltek Miskolcon és Felsőzsolcán

A Magyar Népmese napját szeptember 30-án ünnepeljük, Benedek Elek a nagy mesélő születésnapján. Magyar népmese napja: fő célja, hogy a mesék fennmaradjanak és a bennük élő bölcsesség továbbörökítődjön az új generációkra.

Mesét hallgató gyerekek a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban

Forrás: II. Rákóczi Ferenc Könyvtár

A magyar népmese napjának célja, hogy a könyvtárosok pedagógusok, óvónők és a magyar népmesével foglalkozó, szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon kiemelt figyelemmel és tisztelettel forduljanak a magyar népmese és más népek meséi felé.

Magyar népmese
Magyar Népmese napján só színházat késztettek

Magyar népmese napja

Benedek Elek magyar népmese gyűjtő, egyszerre volt író, kiadó, szerkesztő, oktatáspolitikus, országgyűlési képviselő, mesemondó és mesegyűjtő. A magyar népmesék sokszínűsége, gazdagsága egészen egyedülálló. Kifejeződik benne az igazságba vetett hit, a játékosság, a csodák öröme, a kaland szeretete. Mindaz, ami, az elbeszélésben gyönyörködtetni tudja az ismeretlen világokat ismerni áhító hallgató. A magyar népmese lelkünk tápláléka, amely a lelket csodákkal könnyíti, a nehézségeknél rejtett segítőket ad, és a mindennapok szigorúságára határtalan szabadsággal felel. A közmédia gyerekeknek szóló csatornái rendhagyó módon ünneplik a magyar népmesék napját: 24 órás mesemaratonnal várják a látogatókat. Az M2 gyerekcsatorna facebook oldalán 24 ismert ember olvas fel 24 közkedvelt népmesét. A kezdeményezéshez csatlakoztak olimpikonok, sportolók és olyan elismert művészek, mint Miklósa Erika operaénekes, Pindroch Csaba Jászai-Mari díjas színművész. A Csukás meserádió tematikus napot szentel a magyar népmese napjának. Szívmelengető történeteket hallgathatnak a gyerekek többek közt Csőre Gábor, Mécs Károly, Szabó Gyula és Básti Lajos előadásában.

A magyar népmese napja megyénkben

II. Rákóczi Ferenc könyvtár örömmel fogadta a magyar népmese napja alkalmából az alsó tagozatos kis diákokat. A nap során bővebb információt szereztek a gyerekek Benedek Elek munkásságával kapcsolatban. Ezt követően megtekinthették A só című mesét egyedi stílusban a papírszínház technikával. A Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtárban így ünnepeltek: 

Ebben az évben a Hol volt, hol nem volt… című népmesemondó találkozót az Országos Könyvtári Napok programsorozaton belül szerveztük meg, melynek ebben az évben a mottója „Jó szóval oktasd, játszani is engedd...” . Ez alatt az egy hét alatt színes programokkal várjuk a látogatókat, minden korosztály számára változatos kulturális eseményekkel készülünk

– tudtuk meg a boon.hu Farkas Tünde Erzsébet könyvtárvezetőtöl. A népmesemondó találkozót Szarka Tamás nyitotta meg ünnepélyes beszédével.

Több éve hagyomány

A már több éve hagyományosan megszervezett népmesemondó találkozó célja, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a népmesékhez, foglalkozzanak vele, hogy hallgassák, olvassák őket. A mese megmozgatja a képzeletüket és érzelmeiket, illetve választ ad az őket foglalkoztató kérdésekre. Fontosnak tartják, hogy a gyerekek minél hamarabb találkozzanak a népmesékkel, hiszen a népmesékből megismerhetjük, hogy mit jelent a család, a közösség, a barátság, mi a félelem és a bátorság. A népmesék mesélnek a jóról és a rosszról, a tudásról és a leleményességről, hogy becsüljük meg egymást, építsünk bizalmat, törődjünk másokkal és segítsünk - nyilatkozta Farkas Tünde Erzsébet könyvtárvezető a boon.hu-nak. A népmese mondó találkozóra 23 gyerek nevezett be. Három kategóriában várták a jelentkezéseket, óvodás korosztály, általános iskola alsó tagozat, illetve felső tagozat kategóriákban. A gyerekek egy tetszőleges népmesével jelentkezhettek.  

A délelőtt folyamán egymásnak meséltünk, úgy ahogy régen meséltek hideg téli estéken, kukoricafejtés, tollfosztás közben és különböző közösségi eseményeken. Hallhattuk többek között a Kiskakas gyémánt félkrajcárját, a Kisgömböcöt, a medve és a macska meséjét, a pletykás asszonyok történetét, szorgos és a rest lányról

 – fejtette ki a könyvtárvezető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában