boon.hu video

1 órája

Még nincs tolongás a téli gumiabroncs csere miatt - fotókkal, videóval

Az általunk megkérdezett műhelyek szerint változó az autósok cseréhez való hozzáállása. A legtudatosabbak a hetekben megejtik a téli gumiabroncs cserét.

Ujlaki Attila

Téligumi csere: ha nem akarunk sorakozni, már most jó túlesni rajta

Fotó: Vajda János

Ahogy az ősz hűvös szelei megérkeznek és az időjárás egyre kiszámíthatatlanabbá válik, sok autós fejében megfordul a kérdés: mikor kell téli gumiabroncsra váltani? A biztonságos közlekedés egyik legfontosabb eleme a megfelelő gumik használata, különösen a téli időszakban, amikor az utak gyakran csúszósak vagy jegesek lehetnek. A miskolci gumis műhelyek szerint már elkezdődött a gumiabroncs cserék szezonja, de a nagyobb roham még várat magára.

téli gumiabroncs csere
Téli gumiabroncs csere Miskolcon a Vágtató Ménes Kft.-nél.
Fotó: Vajda János

A téli gumiabroncs jelentősége

A téli gumi alapvető különbsége a nyári és négy évszakos gumikhoz képest a gumikeverékük, illetve a mintázatuk kialakítása. A téli gumiabroncsok speciális anyaga lehetővé teszi, hogy még alacsony hőmérsékleten is rugalmasak maradjanak, biztosítva a megfelelő tapadást, miközben a futófelület mélyebb barázdái segítenek a hóban és latyakban való biztonságos haladásban. A szakértők egybehangzóan ajánlják, hogy a téli gumikat akkor cseréljük le, amikor a napi átlaghőmérséklet tartósan 7 Celsius-fok alá esik, hiszen ekkor a nyári gumik már nem képesek optimálisan teljesíteni.

Korán jönnek, akik előrelátóak 

Az egyik miskolci gumis műhely munkatársa a boon.hu-nak az nyilatkozta, hogy már most érkeznek az első ügyfelek, különösen azok, akik előrelátóak vagy külföldön dolgoznak, és tudják, hogy ott hamarabb lesz szükségük a téli abroncsokra. 

Náluk hamarabb jön el a csere ideje, mert Nyugat-Európában sok helyen már november elején kötelező a téli gumi. Ezen kívül látjuk, hogy azok is megjelennek, akik előrelátóak, nem akarják kivárni a tolongást, hanem időben felkészítik az autójukat a hideg időre

 – mondta a műhely vezetője. Ez a csoport általában szeptember végétől, október elejétől keres fel minket, hiszen a külföldi munkavállalóknak nincs lehetőségük megvárni a hazai időjárás változásait. „Van, aki már november közepén havas tájakon vezet, ezért számukra ez nem kérdés. Ők már ilyenkor előre terveznek, és megjelennek a műhelyünkben” – teszi hozzá.

Még nincs roham, de közeledik az idő

Egy másik miskolci gumis műhely dolgozója arról számolt be, hogy a nagyobb érdeklődés még nem kezdődött el. „Nincs még nálunk tolongás a gumicsere iránt, de egyre több hívást kapunk időpontkérésekkel kapcsolatban. Az ügyfelek szeretnének időben felkészülni, de sokan még kivárnak” – mutatott rá. A szakember szerint azonban nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a cserét, hiszen a hirtelen hidegebbre forduló időjárás gyorsan ellehetetlenítheti a biztonságos közlekedést. 

Azt javasoltam az ügyfeleinknek, hogy két hét múlva mindenképp ejtsék meg a gumiabroncs cseréjét. Az időjárás hirtelen változhat, és nem érdemes megkockáztatni, hogy már a fagyos úton kelljen az első hideg reggelen közlekedni. Október közepére már mindenképpen javasolt a csere

 – hangsúlyozta. „Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nagy roham mindig akkor jön, amikor megérkeznek az első fagyos reggelek, és hirtelen mindenki egyszerre szeretne időpontot kérni. Ezt érdemes elkerülni” – tanácsolja egy harmadik miskolci gumisműhely munkatársa.

További videós tartalmainkért keresse fel YouTube csatornánkat itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában