Helyi sport

2023.09.18. 14:25

Center kellene a kenterbe veréshez

A London Lions nagy pénzeket mozgatott meg annak érdekében, hogy felülmúlja a DVTK-t.

Kaila Charles (a labdával) új játékosként erőssége lehet a DVTK Hun-Therm csapatának

Fotó: Ádám János

Kedden útra kel, szerdán – közép-európai idő szerint – 20 órától pedig Londonban játssza az évad első tétmérkőzését a DVTK Hun-Therm női kosárlabdacsapata. A piros-fehérek a London Lions együttesének vendégei lesznek, az Euroliga selejtező párharcának első meccsén, amelynek a visszavágóját a jövő héten szerdán, 18.00-tól rendezik meg Miskolcon, a DVTK Arénában. Ez utóbbi összecsapás után válik ismerté, hogy a két fél közül melyik gárda folytathatja a csatározásokat az európai elit sorozatban, a legjobb 16 között, az Euroliga A-csoportjában, a Lyon DLC ACVEL (francia), a Casademont Zaragoza (spanyol), a Baretta Famila Schio (olasz), az AZS UMCS Lublin (lengyel), a Valencia BC (spanyol), a Fenerbahce (török) és a TTT Riga (lett) – ACS Sepsi SIC (romániai) EL-selejtező győztesével, illetve melyik csapat játszik majd a második számú kontinentális sorozatban, az Európa Kupa I-csoportjában, a Gdessa-Barreiro (portugál), a Castors Braine (belga) és a Rutronik Starts Keltern (német) ellen. Előbbiben a mostani EL-selejtező győztese, utóbbiban a London Lions – DVTK Hun-Therm párharc vesztese szerepelhet. 
A Diósgyőr papíron a tavalyinál erősebb kerettel vág neki a 2023/24-es évadnak, ám centerhelyen van egy kis problémája a csapatnak, ugyanis az új igazolás, Ana Tadic sérült, és a csak néhány hét múlva lesz bevethető. A diósgyőriek szakvezetője, Völgyi Péter csapata szombati, bajnoki főpróbáját – a szlovák rózsahegyi együttes elleni edzőmeccset – követően tartott szurkolói ankéton is elmondta: nem tervezték, hogy az Euroligában selejtezővel kezdik a szezont, továbbá a hat hetes felkészülésről is beszélt, hogy a tervezett öt edzőmeccs helyett négyet tudtak játszani.


Erőfelmérő

Ebből egy volt olyan, amelyik egy igazi erőfelmérő volt, a múlt héten hétfőn, Olaszországban az EL-csoportkörös Famila Schio ellen lejátszott találkozó, amelyen 79-63-ra kaptak ki a piros-fehérek. Érdekesség, hogy augusztus 26-án és 28-án a schióiak a London Lions gárdája ellen is játszottak két felkészülési meccset Szlovéniában, és előbb 90-80-ra, majd 84-82-re nyertek az angolok. Persze egyik csapat sem teljes kerettel játszott, de van a londoniaknak egy ennél is aktuálisabb referencia meccsük, ugyanis a Serco UNI Győr vendégeként felkészülési meccsen léptek pályára, szeptember 8-án, amelyet 82-76-ra nyertek meg. Centerek nélkül. Ugyanis az Oroszlánok három palánk alatti játékosa is hiányzott erről a meccsről. 
A London Lions EL-csoportkörbe jutási terveinek komolyságát jelzi, hogy eljöttek Magyarországra, egy edzőmeccsért, illetve, hogy a Schioval is leszerveztek két mérkőzést, és nem utolsósorban az is, hogy alaposan megerősítették a keretüket. Alig maradtak páran a tavalyiak közül, négy angol válogatottjuk (Wilkinson, Winterburn, Fagbenle, Green) mellett, egy szerb (Katanic), egy fehérorosz (Snytsina) és egy spanyol (Gustafson) légióson kívül három amerikai kosarasuk is van (Landrum, Meyers, Samuelson). Ütős, 13 fős keretükből a Győr ellen a kiváló center Fagbenle, a tavalyi évadban a DVTK-ban szerepelt Green nem szerepelt, ahogy az észak-amerikai női kosárlabda bajnokságból, a WNBA-ből szerződtetett, ott a Los Angeles Sparksban játszott bedobó, Samuleson, valamint a Phoenix Mercuryban kosarazott center, Gustafson sem. 
Erős ellenfél vár a Diósgyőrre, a DVTK mellett az összeszokottság szólhat ebben a párharcban, az erősebb csapatjáték, mert a keretek minőségét tekintve a London Lionsban – papíron – több van.
 

A London Lions kerete

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában