Labdarúgás

2024.06.23. 19:39

Akkor hívják ki a bírót, ha egyértelmű a hiba

Eb 2024: így látja Bede Ferenc egykori FIFA-dirigens

Az „átkosban” azt mondtuk, hogy a játékvezető a pálya tartozéka, a bíró hibázhat, hiszen téved a játékos is, ennek jegyében ez a bizonyos tévedéshez való jog a dirigenst és kollégáit ugyanúgy megilleti. Aztán eltelt néhány évtized és a technika vívmányai forradalmasították az ítélkezést is. A múlt században a döntnökök nem álmodhattak az úgynevezett VAR-vizsgálatról, vagy éppen a gólvonal technológiáról, amelyek manapság már régen polgárjogot nyertek. A nézők a stadionokban, vagy a képernyők előtt csak azt látják, hogy áll a játék, közben persze sokan és sokat dolgoznak egy-egy ítélet elemzésén.

 

Mindent kontrollálnak 

Bede Ferenc egykori NB I-es játékvezető már mintegy másfél évtizede visszavonult, a volt FIFA-jelvényes fekete ruhás sportember szakmai szolgálataira azonban gyakran igényt tartanak az írott és az elektronikus sajtó képviselői. 

A neves füttyöst ezzal az ürüggyel hívtuk fel: mondja el, hogy a már-már eldönthetetlen esetekben miért nem rendelik a képernyő elé a pályán dolgozó sípmestert a „vegykonyhában” dolgozók, mire ezt a választ kaptuk: 


– Abból induljunk ki, hogy a VAR minden szituációt kontrollál, a játékvezetőt azonban csak akkor hívják ki, ha egyértelmű hibát észlelnek. Ennek szellemében rendkívül fontos az alapdöntés és az elemző segítők azt nézik, hogy az adott esetben helyes ítélet született-e a zöld gyepen. Amennyiben a VAR-kocsiban ülők eldönthetetlen szituációt észlelnek, akkor a vezetőbíró fülére szólnak, hogy nézze meg a vitás tételt. Az más kérdés, hogy a helyes határozatot olykor nagyon hosszú idő után hozzák meg és ez kételyeket szül, alkalmat ad az ügy tovább ragozására. 
A hajdani nemzetközi minősítésű játékvezető ezután általánosságban foglakozott a videós visszanézésekkel kapcsolatos mechanizmussal: 
– Egyáltalán nem mindegy, hogy a játékvezetőket és a csapataikat milyen intsrukcióval látják el az UEFA illetékesei, ezek az ukázok bizony akár el is térhetnek a Magyarországon rendszeresítettektől. A kontroll bevetése gyakran szerencse, vagy szerencsétlenség kérdése: sok meccsen előfordul, hogy nincs vitatható ítélet, a legtöbb összecsapáson azonban több történést is vissza kell nézni. Hamarosan eljutunk az egyenes kieséses rendszerhez, amelyben majd alaposan felértékelődik a VAR jelentősége, hiszen egy jó, vagy rossz döntésnek – hazai pénzben számolva – nagyon sok milliárd forintra rúgó következményei lehetnek. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában