Helyi sport

2024.06.08. 18:08

Fercsák-tripla, tíz emberes győzelem

Az NB III-ba jutásért zajló osztályozó első meccsét szombaton délután hazai környezetben vívta az Ózd-Sajóvölgye csapata, és Veszprém vármegye bajnoka, a Balatonalmádi SE.

Molnár István

Az ózdiak (feketében) fontos győzelmet arattak

Fotó: Vajda János

Miután a szabályok értelmében csak négy túlkoros szerepelhet ebben a csatában az észak-borsodiaknál, akik a Putnok FC tartalék együttesének számítanak, a stábnak el kellett döntenie, hogy az első helyet megszerző alakulatból kiknek szavaznak bizalmat. 

Úgy volt, hogy a védelemben Zimányi helyet kap, de sérülés miatt végül nem állt rendelkezésre, így Pápai, Szemere, Takács és Pataki volt az, aki ott lehetett a kezdőben.

Két kapufa

Meleg, nyárias időben, az igazi retró stadionnak számító ózdi létesítményben (ahol egykoron húszezren is szurkoltak), de kiválóan kezelt játéktéren bátran kezdte a mérkőzést a hazai együttes, az 5. percben Komári huppant a gyepre a látogatók 16-osán belül, de inkább nem volt büntető, mint igen. A fekete mezes pályaválasztó igyekezett kezdeményezni, nem látszódott, hogy a kezdőjük ezúttal tele van fiatalokkal. 

Egy-egy lelátói bekiabálás tarkította a meccset, amely nem egyszer állt, szabálytalanság miatt. A kapuk nem forogtak veszélyben, bár volt pár ígéretesnek tűnő megindulás. A 16. percben, egy nagy bedobás után a felső lécet találták el az ózdiak, a Balaton-partiaknál leginkább Jánó volt a címzett, azonban Szemeréék jól semlegesítették. A 20. percben Márcsik fejelt közelről, Pápai hárított, nem sokkal később pedig elérkezett az időjárás miatti ivószünet. 

Ebből visszatérve Fercsák döngette meg a kapufát, miután kapott egy remek kiugratást, így aztán maradt a 0-0-s állás. Pár perccel később újfent Fercsák került helyzetbe, de blokkolták, kijárt volna a vezetés a Sajóvölgyének. A 28. percben azonban hátrányba kerültek a borsodiak, egy szabadrúgás után Király elé pattant a labda, aki 8 méterről a léc alá lőtt, 0-1. Némileg leült a mérkőzés, Komári cselei hoztak színt bele, illetve egy óriási bedobást követő hazai helyzet. Az első játékrész utolsó szakasza némi Balatonalmádi fölényt mutatott, náluk tíz ember játszotta végig a szünetig lévő három percet, Matejkó sérülése miatt.

A folytatásban

A második félidő kezdetén azonnal megduplázta előnyét a Balatonalmádi: Jánó, jobbról, közelről a jobb alsó sarokba helyezett, 0-2. Ezzel nagyon kényelmes pozícióba került a látogató együttes, kérdés volt, van-e annyi a fiatal Sajóvölgyében, hogy igazi minőségi cserék híján egyenlíteni, netán fordítani tudjon. Feljebb tolta védekezését a pályaválasztó, bízva abban, hogy labdát tudnak szerezni, a Balaton-partiaknak nem kellett sietniük, az idő nekik dolgozott, nyugodtan passzolhattak akár egyel többet is. A közönség várta a helyzeteket csapatától, és Fercsák lőtt is egy nagy gólt laposan, a bal alsóba, 17 méterről, 1-2. 

A szépítés jót tett a házigazdának, a hazai szurkolók egy füstbombával mutatták ki örömüket. Hajtottak az ózdiak az egyenlítés érdekében, a 66. percben Pataki szabadrúgását követően adódott Sajóvölgye helyzet, ám megúszta a Balatonalmádi. A 67. percben Filkóházi megkapta második sárga lapját, így csapata tíz emberre fogyatkozott (helyére Bochkor lépett hátra). Ez aztán újabb csapás volt az ózdiaknak, távolra került az eredmény további kozmetikázása. Ennek ellenére keményen harcoltak Komáriék, és ez már elég volt a tapshoz a közönségnek. A 77. percben ismét Fercsák pillanata jött el, aki 14 méterről óriási gólt ragasztott a jobb felső sarokba, 2-2. 

Pataki Roland, a hazaiak játékosa
Fotó: Molnár István

Egy nagyon jó, magasabb szinten is megsüvegelendő egyéni teljesítményt láthattak a nézők, és még nem volt vége. A 80. percben Fercsák középen jól ismert fel egy lehetőséget, és 13 méterről elpörgette a labdát a védő, valamint a kapus mellett, amely a vendég kapuban kötött ki, 3-2. A kétgólos hátrány, és a kiállítás után óriási teljesítményt tettek le a pályán a sajóvölgyések, amit a vendégek láttak, de nem hittek el. A második félidőben, 0-2-t követően az almádiak elfelejtettek focizni, és így a házigazda megérdemelten győzött.

A visszavágót jövő szerdán rendezik Balatonalmádiban. A Sajóvölgye sorsa a putnokiakkal is összefügg, hiszen ha ők nem váltanak osztályt, akkor fiókcsapatuk sem tud.


 

Labdarúgás: jegyzőkönyv

Ózd-Sajóvölgye – Balatonalmádi SE 3-2 (0-1)

Ózd, városi stadion, 600 néző. V.: Takács (Szilágyi, Gergely).

Ózd-Sajóvölgye: Pápai – Filkóházi, Szlifka, Szemere, Vislohuzov (Boros, 56.) – Papp M. (Bochkor, 46., Kapott, 76.), Takács T. - Sipos, Komári, Fercsák – Pataki. Játékos-edző: Bene Attila.

Balatonalmádi SE: Jójárt – Piri (Sánta, 78.), Hoffer, Mátyás (Kovács N., 91.), Matejkó (Bencsik, 46.) – Horváth B., Király D., Ács, Márcsik, Markó – Jánó. Játékos-edző: Farkas László.

Sárga lap: Takács (10.), Filkóházi (52.), ill. Piri (30.), Mátyás (83.), Király (85.).

Kiállítva: Filkóházi (67.).

Gólszerző: Fercsák (60., 77., 80.), ill. Király (28.), Jánó (47.).

Bene Attila: - Az MLSZ szabályzatának köszönhetően ma négy felnőtt játékossal álltunk ki, mellettük a fiataljaink jutottak szóhoz. Minden pályára lépőt maximális dicséret illet, és az, hogy 0-2-ről, 9 mezőnyjátékossal megfordítottuk az eredményt, ez jelen állás szerint kisebb hőstettel ér fel. Az egész csapat remekül küzdött, de külön kiemelném Fercsák Róbert mesterhármasát.

Farkas László: - Hullámzó lélektanú mérkőzés volt. Az első gólunkat két nagy hazai helyzet után rúgtuk. A piros lap viszont az Ózdnak nagyobb lelki pluszt adott, mint nekünk nyugalmat. Kíváncsiak várjuk, hogy a visszavágón hány játékost ad az NB III-as bajnok Putnok. Azonban bármilyen csapat ellen is játszunk szerdán, bízom benne, hogy azt önbizalommal telve tesszük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában