Foci EB 2024

2024.06.27. 14:30

Nem érez keserűséget a válogatott búcsúja miatt

Cseri Tamás úgy gondolja, egy játékos mindig hálás lesz annak a kapitánynak, aki behívta.

Hungary's midfielder Tamas Cseri takes part in an MD-1 training session at the Allianz Arena in Munich on June 22, 2021, on the eve of their UEFA EURO 2020 Group F football match against Germany. (Photo by Christof STACHE / AFP)

Fotó: AFP

A magyar labdarúgó-válogatott elbúcsúzott az idei németországi kontinenstornától, így egyfajta összegzésre kértük az NB II-es Mezőkövesd Zsóry FC szakmai kordinátorát, és játékosát, Cseri Tamást. A középpályás 2020-ban és 2021-ben is két-két alkalommal húzta magára a nemzeti mezt, többet között a 2020-ról 2021-re halasztott kontinenstornán, a Franciaország elleni Puskás Arénában megrendezett találkozón (1-1).

Honnan hová jutott

– Úgy gondolom, hogy a csapat megtett mindent a pályán, de a futballban van ellenfél, amelyik szintén győzni szeretne. Továbbá a mérkőzésen belüli történések is alakítják a meccset, valamint az ilyen tornán más szereplőkön is múlik, múlhat a továbblépés – kezdte az 1988-as születésű futballista. – Amennyiben a szívünkre tesszük a kezünket, akkor bevallhatjuk, hogy a reális elvárás az a csoport harmadik helyének az elérése volt. Lehet utólag azon filozofálni, hogy mi van, ha az első félidőnk jobb a svájciak ellen, és teszem azt hozunk azon a mérkőzésen egy pontot, vagy mondjuk Varga Barnabás fejese bemegy a németek ellen, szoros állásnál. Abban hittem, bíztam, hogy a skótokat megverjük, akik fizikálisan rendkívül erősek, azonban technikai, taktikai téren jobbak vagyunk náluk. Azt most tegyük félre, hogy a döntő találat a 100. percben esett, örök törvény, hogy egy meccs addig tart, ameddig a játékvezető le nem fújja. Persze, jó lett volna továbblépni, és tovább drukkolni a srácoknak, de nem érzek keserűséget. Érdemes azt nézni, hogy a válogatott honnan, hová jutott, a folyamatot, és ez pozitív. Zsinórban a harmadik Eb-n lehettünk ott, nem szabad elégedetlennek lenni. Nyilván, a szurkolók mindig többet szeretnének, ami érthető, de értékelni kell azt, hogy folyamatosan ott vagyunk a kontinenstornán. Ez lehet a továbbiakban is az elvárás, hogy lépcsőfokról lépcsőfokra építkezzünk az elkövetkezendő időszakban is.

Különleges pillanatok

Cseri Tamás egyébként a televízión keresztül követte a magyar csapat összecsapásait.
– Sajnos, egyéb elfoglaltság miatt nem tudtam kimenni az Eb-re – árulta el. – Amikor a meccseink voltak, zavarni sem lehetett, ugyanakkor nyugodtan néztem a mérkőzéseket, nem idegeskedtem. A foci olyan, hogy egyszer kifelé pattan a labda, egyszer befelé...
A válogatott egykori tagját arról is faggattuk, mi lehetett az öltözőben az adott találkozók kezdése előtt nem sokkal.
– Vannak, akik beszélgetnek, vannak akik a telefonjukkal bíbelődnek, és vannak a szokásos dolgok, a gyuratás, a tépelés, a bemozgatás – osztotta meg mindezt Cseri Tamás. – Mindenki készül, az utolsó simításokat végzi, tisztában van azzal, hogy az ellenfélnél kivel fog találkozni a posztján. A szövetségi kapitány is hangolódik a meccsre, a feladata nem csak az, hogy ott áll a pálya szélén. Azok a pillanatok különlegesek, maga a légkör, nehéz beszélni róla, át kell élni, ami keveseknek adatik meg. Ilyenkor eszembe jut a franciák elleni 2021-es csata, a Puskás Arénában való kivonulás, még most is borsódzik a hátam az atmoszférától, az 55 ezer néző morajától, könny is szökött akkor a szemembe. Nagyon megbecsülöm a négy válogatottságomat, mindig hálás leszek Marco Rossinak. Amennyiben egy futballistát behív egy szövetségi kapitány, az a játékos mindig így fog érezni azzal a szakemberrel kapcsolatban, ,,örökké" köszönni fogja neki a lehetőséget.

Mióta elment, nem

Azt is megkérdeztük Cseri Tamástól, mi a véleménye általánosan a kontinenstornáról, valamint a grúz válogatott továbbjutásáról, amelynek tagja egykori csapattársa, Budu Zivzivadze is.
– Nálam a spanyolok a favoritok, jó futballt nyújtanak – közölte. – Én ugyan Real-os vagyok, de az extra focistájuk között van a Barcelona fiatalja, Lamine Yamal, akinek el kell ismerni a képességeit. Meg kell említeni Cristiano Ronaldót is, aki több, mint 20 éve ott van a válogatottban, 200-nál több mérkőzésen játszott, 39 évesen is ilyen magas szinten képes teljesíteni, erre, rá egy rossz szót nem lehet mondani. Kialakult a nyolcaddöntők párosítása, az megállapítható, hogy van egy úgynevezett könyörtelen ág a spanyolokkal, a németekkel, a portugálokkal, és a franciákkal, míg a másik nyolcas valamivel könnyebb, ott vannak többek között az olaszok, az angolok, és a hollandok is. Történt már meglepetés is, ilyen a grúz csapat továbbjutása. Volt csapattársam, ,,Budu" öt évvel ezelőtt jött Kövesdre, már akkor is be-behívták. Egy csendes játékos, nálunk csinálta a dolgát következetesen, mert fejlődni akart. Láthattuk, hogy mindez nem volt hiába, beigazolódott, hogy miért is válogatott, amit sehol, egyik országban sem egyszerű kivívni. Profi a szemlélete, és meg van benne a megfelelő tudás is. Amióta elkerült Magyarországról, nem beszéltem vele, de mint egykori csapattárs neki is szurkolok. Igazából igyekszem mindenkit szemmel tartani, akikkel valaha egy klubban voltam. MI


Budu Zivzivadze: a tények
 

Született: 1994. március 10., Kutaiszi

Mezőkövesd-időszak: 2019.07.11–2020.07.08.

Mezőkövedre érkezett: a Torpedo Kutaisi-től

Mezőkövesd bajnoki mérkőzés/gólok: 32/8 (2480 perc)

A Mezőkövesddel: bajnoki 4. hely (2019/2020), Magyar Kupa-ezüstérem (2019/2020: Mezőkövesd Zsóry FC – Budapest Honvéd 1-2)

Mezőkövesdről távozott: a Fehérvár FC-hez

Jelenlegi klubja: Karlsruher SC (német)

Piaci értéke: 900 000 euro

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában