Sakk

Tegnap, 10:06

Sakkolimpia: Magnus Carlsen és az ötven év (fotókkal, videóval)

A Bódva-völgyiek éltáblása számára hatalmas élményt jelentett a sakkolimpiai vizit. Budapesten járt a sakkolimpiai játékokon.

Kiss Pál nemzetközi mester az Edelényi VSE NB II-es, Barcza Gedeon csoportban szereplő csapatának éltáblása „mindössze” ötven esztendeje sakkozik, ezért érdeklődik a sakkolimpia iránt. 

Elemzi a sakkolimpia partijait 

– Nekem a budapesti a harmadik sakkolimpiám – kezdte a népszerű játékos a boon.hu-nak, majd hozzátette: 

– Ott voltam az 1988-as szaloniki tornán és az 1990-es, újvidéki eseményen, már csak ezért sem hagyhattam ki a saját rendezvényünket, amelynek elhozatala óriási sportdiplomáciai fegyvertény. Szeptember 16-án, hétfőn jártam a BOK-csarnokban, ahol a férfiak éppen a favorit indiaiakkal játszottak és a píparformának megfelelően vereséget szenvedtek. Abban az élményben is részem volt, hogy a norvégok világbajnoka, Magnus Carlsen előttem vonult be a hatalmas terembe, erről természetesen fotót is készítettem. 

A norvégok sakkolimpia világbajnoka
A képen: a norvégok világbajnoka, Magnus Carlsen érkezik a BOK-csarnokba, ahol zajlik a sakkolimpia Fotó: olvasónk 

A tanár úr – mert Kiss Pál Egerben hosszú ideig nevelő tanár volt egy középiskolai kollégiumban – napjainkban a sakkjáték fortélyait tanítja a kicsiknek, a Bódva-völgyi járási székhely klubjánál pedig edzősködik. 

– Most vagyok hatvan éves, és pont ötven esztendeje jegyeztem el magam ezzel a fantasztikus műfajjal – folytatta a nemzetközi mester. – A mieink közül Berkes Ferenccel és Gledura Benjámin nagymesterekkel kiváló kapcsolatot ápolok, utóbbi két utcával mellettünk lakott a hevesi megyeszékhelyen, de már régóta a fővárosban tologatja a figurákat. Berkes Fecóval például egy izlandi viadalon szerepeltem jó régen, Reykjavikban „nyomtuk” és felejthetetlen élményeket szereztünk. Természetesen szintén ismerem Lékó Pétert és Rapport Richárdot, akiknek az összes ötkarikás partiját kielemzem – a jó pap holtig tanul mottóval. 

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában