Labdarúgás

1 órája

A balhé után most találkoznak újra

Balhé tört ki a DTVK csapatának a Nyíregyháza elleni legutóbbi meccse után. A balhé magyar foci XXI. századi történelmének egyik legnagyobb stadionon belüli rendbontása volt.

A balhé egyik jelenete a balmazújvárosi stadionban

Fotó: Magánarchívum

A keleti rangadóra, a szombaton 19.30-tól, a labdarúgó NB I 9. fordulójában sorra kerülő Nyíregyháza SFC – Diósgyőri VTK mérkőzésre kiemelten készülnek a szurkolótáborok. Tizenhét hónap után csapnak össze újra a felek, egy emlékezetes balhé után. Egy nappal az összecsapás előtt a vendégek szurkolói csoportjának, az Ultras Diósgyőrnek a facebook oldalán egy, a meccsel kapcsolatos bejegyzés jelent meg, amely többek között ezt tartalmazza: ,,Az NB1-be való feljutás és az új stadion átadása kihatott a szabolcsi ,,ultrákra" és új erőre kaptak, már ami a nekünk való üzengetést illeti a lelátón és az interneten egyaránt. A tavaly májusban történtek után újból eljött az idő, hogy a helyükre tegyük és emlékeztessük őket a Kelet-Magyarországon uralkodó erőviszonyokról. Egyértelmű elvárásunk a pályán aratott győzelem, a lelátói fölényről pedig nekünk kell gondoskodnunk, ezért mindannyiunknak mindent bele kell majd adni a szezon eddigi legfontosabb idegenbeli találkozóján!”

A balhé a meccs után azzal kezdődött, hogy a hazai táborból néhány drukker betámadta a diósgyőrieket
A balhé a meccs után azzal kezdődött, hogy a hazai táborból néhány drukker betámadta a diósgyőrieket
Fotó: Trifonov Éva

A balhé, tavaly májusban

És, hogy mi történt tavaly májusban?
A 2023. május 7-én megrendezett Nyíregyháza SFC – Diósgyőri VTK NB II-es labdarúgó bajnoki után szurkolói rendbontás, csatajelenetek játszódtak le Balmazújvárosban. Ezt a mérkőzést azért rendezték a hajdúsági városban, mert a nyíregyházi együttes stadionját akkoriban építették újjá. A meccsre a DVTK már bajnokként érkezett, a szabolcsi csapatnak viszont akkor a biztos bennmaradás eléréséhez kellettek volna a pontok. A találkozót 1500 néző előtt játszották le, és a diósgyőri Bárdos Bence által a 87. percben szerzett góllal alakult ki az 1-1-es végeredmény. Miután a játékvezető sípszóval jelezte a meccs végét és a pályán véget ért a csata, ezt követően azonban a lelátón, illetve a pálya szélén a két szurkolótábor között folytatódott a harc. Akkor így számolt be a történésekről helyszíni tudósítónk: 

,,A mérkőzés lefújását követően, 3-4 perccel, miután a két tábor megköszönte játékosainak a küzdelmet, a nyíregyháziak mintegy 100 fős ultratáborából 30-40 fanatikus nem a kijárat felé indult, hogy elhagyja a szektort, hanem a klubház feletti lelátón a DVTK tábor felé kezdett futni, összecsapást keresve. A 300 fős piros-fehér tábor tagjai vették a ,,jelzést” több tucatnyian kitörtek a számunkra fenntartott szektorból és a pálya melletti sávban, a hozzájuk közelebb eső kispad mellett, a mintegy egy méter magas kerítés felett keveredtek ütésváltásba. A kemény ,,diók” közül többen a lelátó felső soraiban megjelenő szabolcsiak ellen fordultak, majd miután a hazaiak érzékelték, hogy túlerőben vannak a vendégek, visszavonulót fújtak. Az üldözéses csatának a DVTK drukkerekkel érkezett rendezői gárda próbált véget vetni, és ha nem is könnyen, de sikerrel jártak. Mire az addig a stadionon kívül állomásozó készenléti rendőrség tagjai az attak helyszínére értek, nagyjából normalizálódott a helyzet. Az egyenruhások felsorakozása a vendégszektort elhagyó diósgyőrieket is arra késztette, hogy a pálya melletti részről, ezt követően pedig a stadionból távozzanak. A vendégekkel érkezett rendezői gárda a balhé után a hazai rendezőgárda felelősségét vetette fel, azt, hogy miért nem akadályozták meg, hogy a hazai szurkolók a diósgyőriek közelébe kerüljenek.”

Utóélet

Az incidens másnapján az is kiderült, hogy a mérkőzés után történtekkel kapcsolatban a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amelyet nem sokkal később súlyos testi sértés bűntettel egészíttek ki. Ám az eljárást 2024. január 26-án felfüggesztették, a rendőrségi indoklás szerint azért, mert ,,az elkövetők kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható.”
Honlapunk, a boon.hu információja szerint a nyomozás során mindkét szurkolótábor részéről hallgattak meg olyanokat, akiket a stadion kamerarendszere alapján, és más módon sikerült beazonosítani, de mivel ők nem tudtak azonosítani másokat, a csoportosan elkövetett garázdaság bűntettet át kellett minősíteni. Információink szerint a súlyos testi sértés azért nem volt bizonyítható, mert az esetnek nem voltak sértettjei, ugyanis azok, akik sérülést szenvedtek a stadion területén azon az estén, nem erősítették meg, hogy ez verekedés során történt velük.
Mindez azt jelenti, hogy elmúlt tíz év legnagyobb magyarországi, stadionon belüli rendbontása után nem vontak felelőssége senkit. Ugyanis a két ellentétes tábor tagjai ,,összezártak”, az ügyben kihallgatottak értékelhető vallomásokat nem tettek másokra, illetve nem kerültek elő olyan képi felvételek, amelyek segítették volna a rendőrégi eljárás eredményes lefolytatását, személyek beazonosítását. Ha ez utóbbi így marad, akkor az ügy rendőrségi része nem éled fel jelenlegi tetszhalott állapotából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában