Labdarúgás

3 órája

DVTK: legutóbb kitapétázták az öltözőt

A DVTK által az egyetlen, Nyíregyházán megnyert NB I-es meccs edzőjét kérdeztük. A DVTK korábbi csupaszív játékosa, Vitelki Zoltán nyilatkozott honlapunknak.

A DVTK legutóbbi Nyíregyházán elért gólját Boros Gábor szerezte 2015. május 23-án, a 2-1-es siker alkalmával, a 90. percben

Fotó: DVTK

Nyíregyháza SFC – Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgó bajnokit rendeznek szombaton 19.30-tól a szabolcsi megyeszékhelyen. És akkor a múlt: több mint kilenc év után mérkőznek meg egymással a csapatok az élvonalban, ez lesz a felek 25. egymás elleni meccse az első osztályban. A két együttes egymás elleni múltjában, a nyíregyházi együttes 12 alkalommal volt pályaválasztó, és egy mérkőzés kivételével mindig pontokat, vagy pontot szereztek. A DVTK csupán egyetlen egyszer tudott nyerni a szabolcsi gárda vendégeként: a legutóbbi nyíregyházi ütközet során, 2015. május 23-án, 2-1-re, egy 90. percben szerzett góllal. A diósgyőri csapatot ezen a mérkőzésen megbízott vezetőedzőként, a labdarúgóként nagy közönség kedvenc, a csupaszív játékáról ismert Vitelki Zoltán irányította. 

A DVTK egyetlen olyan csapata, amelyik győzni tudott NB I-es meccsen, Nyíregyházán
A DVTK egyetlen olyan csapata, amelyik győzni tudott NB I-es meccsen, Nyíregyházán
Fotó: DVTK

DVTK: képek a falon

– Persze, hogy emlékszem erre a meccsre, hiszen ez az egyik legemlékezetesebb mérkőzésem edzőként, ráadásul éppen két napja újra éltem néhány pillanatot – mondta Vitelki Zoltán, majd így folytatta: – Kerestem egy dokumentumot egy külső winchesteren, amelyen korábbi adatokat tárolok, és ez is köztük volt, úgyhogy amikor észrevettem, rákattintottam, és megnéztem a mérkőzésről készült összefoglalót, még a meccs teljes felvételéből is megtekintettem néhány percet, de még a találkozóval kapcsolatos, az összecsapás előtt készült feljegyezéseimbe is belelapoztam, az akkori taktikát is átfutottam. De nem kellett nagyon nézegetnem, mert élénken él bennem ez a mérkőzés, tudom, hogy kiemelten készültünk rá. Diósgyőrben nőttem fel, játszottam hosszú éveken át, nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy mit jelentenek a Nyíregyháza elleni összecsapások. A játékosok motivációját magas szintre kellett hozni erre az összecsapásra, amit mi azzal próbáltunk a maximumra emelni, hogy a nyíregyházi öltöző falait olyan képekkel tettük tele, ami a DVTK szurkolókról készült. Azért, hogy az öltözőben töltött minden pillanatban tisztában legyen mindenki azzal, hogy ez a meccs a drukkerek számára mindennél fontosabb.

Vitelki Zoltán 2015. április 28-a és 2015. május 31-e között 5 bajnokin irányította a DVTK-t
Vitelki Zoltán 2015. április 28-a és 2015. május 31-e között 5 bajnokin irányította a DVTK-t NB I: 5Nemzeti Sport    
Fotó: Korponai Tamás

Az akkori meccs

És, hogy milyen volt az akkori mérkőzés?
– Pontosan emlékszem erre: mindkét oldalon voltak helyzetek, és valamivel talán a Nyíregyháza állt közelebb a győzelemhez. A 77. percben sikerült egyenlítenünk, és bár a hazaiak mentek az újabb gól megszerzéséért, ezt nekünk sikerült elérni – mondta Vitelki Zoltán. – A 90. percben született Boros Gabi találta, aki előtte néhány másodperccel állt be, élete első NB I-es bajnokijára. A döntő gól előtt a Nyíregyháza támadott, de labdaszerzésünk után Okuka jobbról beindította Bognárt, aki vagy 30 méteren vezette a labdát a jobb oldalon. Aztán a 16-os magasságában középre passzolt, ahol Gosztonyi átlépte a lasztit, ami így Komanhoz került, ő pedig kitette balra, ott pedig Boros, bal lábbal, a kapus mozgásával ellentétesen, a kapu bal oldalába lőtt. Hozzáteszem: ezen a mérkőzésen Antal Botond remekül védett, nagy bravúrokat mutatott be, még a 93. percben is volt egy szuper hárítása. Persze, azért nem érdemtelenül nyertük meg a meccset, nagyon sokat gyakoroltuk azon a héten a kontrákat, és végül ez döntötte el a mérkőzést.

A mostani ütközetről 

A Termálfürdő FC Tiszaújváros NB III-as felnőtt csapatát irányító edzőnek szóba hoztuk a mostani meccset is. 
– Természetesen figyelemmel kísérem, hogy mi történik az NB I-ben, így tisztában vagyok azzal, hogy mind a két csapat jó formában van – mondta Vitelki Zoltán. – Számomra szimpatikus, amit a Nyíregyháza képvisel, a csapatszellem, a küzdés nagy erősségük, a megalkuvást nem ismerő támadó futball viszi őket előre, ha vezet is az ellenfél, mindent megtesznek azért, hogy ez változzon, a játékosok motiváltak, és azon vannak, hogy győzelemre hozzák a meccseket. Stabilan, kiegyensúlyozottan nyerték meg tavaly az NB II-t, és azt gondoltam, hogy talán a keretük nem olyan, amivel már a bajnokság elején is jó eredményeket tudnak elérni, de nagyon gyorsan összeálltak, és azzal, hogy legutóbb a Kecskeméti TE ellen nyerni tudtak idegenben, még erősebbek lesznek, ráadásul a telt ház, a várható remek hangulat sem lesz idegen számukra. A Diósgyőr egy picit nyögvenyelősebben halad, annak ellenére, hogy több pontot szereztek, és bár a csapat játékát én még nem látom kiegyensúlyozottnak, az eredményeket tudják hozni, és ez a legfontosabb. Biztos vagyok benne, hogy a DVTK szakmai stábja azon van, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a csapatból szombaton, és szerintem mindenki, minden játékos felszívja majd magát erre az összecsapásra. És, hogy milyen eredmény születhet? Ez nagyon nehéz kérdés, de akárhogy is nézem, ez egy háromesélyes ütközet.

Vitelki Zoltánról

Vitelki Zoltán a diósgyőri utánpótlásban kezdte a futballt, és 28 éves koráig a Diósgyőr játékosa volt. Ezt követően két éven át a Vác FC csapatában szerepelt az élvonalban, majd 2000-ben történt visszatérését követően további 8 éven át volt a DVTK játékosa, mígnem 2008-ban, 38 évesen az NB II-es Mezőkövesdi SE-hez szerződött, ahol még két évet futballozott. Összesen 183 NB I-es meccsen szerepelt, a Diósgyőr játékosként 136 élvonalbeli találkozón jutott szóhoz.
Első számú edzőként összesen hét bajnokin irányította a DVTK NB I-es együttesét, kétszer is beugró, megbízott edzőként, előbb a 2014/15-ös, majd a 2016/17-es évadban. A két alkalommal levezényelt bajnokik közül 4-szer nyert a Diósgyőr, 1-szer döntetlenre végzett, 2 alkalommal pedig kikapott. Vitelki Zoltán ezzel a mérleggel, a DVTK eddigi 56 NB I-es szakvezetője közül azon kevesek közé, konkrétan kilenc edzője közé tartozik, akiknek működésük során legalább 50 százalékos volt az eredményességük (a további nevek: Csapkay Károly, Móré János, Jánosi Béla, Kiss Gábor, Tóth József, Sisa Tibor, Tomislav Sivic, Kuznyecov Szergej).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában