Helyi sport

2 órája

Röplabda: volt bajnoktársak csatája (is)

Idén is két borsodi lesz az élvonalban. A MEAFC és a VRCK is jól szerepelne a röplabda Extraligában.

Röplabda. A csütörtök esti, Kecskeméti RC – Pénzügyőr SE összecsapással kezdetét vette a férfi röplabda Extraliga 2024/2025-ös idénye. A bajnokságban két vármegyei együttes szerepel – miként tavaly –, a MEAFC-Peka Bau, valamint a Green Plan-Vegyész RC Kazincbarcika együttese. A két klub éppen egymás ellen kezdi a küzdelemsorozatot, a meccs pénteken 19 órától indul Miskolcon, az Egyetemi körcsarnokban.

röplabda
A MEAFC-Peka Bau extraligás férfi röplabda csapata Fotó: MEAFC


– Jócskán kicserélődött, megfiatalodott a keretünk – kezdte Barócsi Ákos, az egyetemisták szakosztályvezetője. – Nagyon fontos volt, hogy az edzésszámon tudjunk tovább emelni, hogy mindenkinek csak a röplabdára kelljen koncentrálnia, hiszen ezt kívánja az Extraliga. Haladunk a profi státusz, munka felé, most már ,,proficskák" vagyunk. A felkészülés rendben zajlott, játszottunk elegendő felkészülési mérkőzést, persze, lehetett volna egy-kettővel több, de ilyen lehetőségeink voltak. A csapat egyben van, így érzem, mindenki elfogadta a másikat, beilleszkedett, felkészülten várjuk a rajtot, edzőpárosunk, Kovács Zoltán vezetőedző, és Varga László másodedző is mindent megtett, elégedettek vagyunk a munkájukkal, aztán majd minden kiderül a pályán. A tavalyi volt az első, történelmi évadunk a legmagasabb osztályban, nem sikerült a nyolcba jutnunk, most szeretnénk. Stabil tagjai lettünk a magyarországi férfi röplabdázásnak, és itt jegyezném meg, hogy a felnőtt csapat mellett ugyancsak lényeges az utánpótlás-nevelés, tíz korosztályos együttest üzemeltetünk. A keretből négy játékos saját nevelés, az előző bajnokságban is volt több fiatalunk. Más helyzetben vagyunk, mint évekkel ezelőtt, az Extraliga azért plusz motiváció a gyerekeknek, és nyílván a szponzorok számára is, ennek egyik jele volt a nemrég megkötött szerződés a Fux Zrt-vel. A visszajelzések, a tények azt mutatják, Miskolcon van létjogosultsága a minőségi férfi röplabdának, de folyamatban van azon elképzelésünk, hogy nyissunk a vármegyeszékhely vonzáskörzete felé is. Az, hogy most a Vegyésszel kezdünk, helyi derbivel, külön pikantéria. Még sem edző, sem tétmeccsen nem tudtuk őket megverni, meglátjuk, ezúttal mi rejlik bennünk. Várjuk a szurkolókat, a barcikaiakat is, bízunk abban, hogy jó meccset vívunk.

Röplabda: a pozitív oldalát

A barcikai csapatnál – amely tavaly 5. volt – ötödik évadát kezdi el a vezetőedzői poszton Toronyai Miklós.
– Mivel voltak feladataim nyáron az utánpótlás-, az U22-es és a felnőtt válogatottnál is, körülbelül négy hétig Vass Renátó és Dudás Tamás kollégáimmal dolgoztak a játékosok, azonban folyamatos volt köztünk a kapcsolat, megbeszéltük a teendőket – vágott bele a Green Plan-VRCK trénere. – A szűkösebb anyagi lehetőségeink miatt az átigazolási fronton kevésbé voltunk aktívak, de így is érkezett hozzánk egy minőségi bolgár feladó, aki ugyan hazájában a harmadik lett a klubjával, de kevés lehetőéget kapott, amit nálunk meg fog kapni. Más stílusú, mint volt a múlt szezonban itt szereplő azeri Gurskij, viszont a mezőnyben is nagyon ügyes. Szélső ütőben a cseh Jíráseket a brazil Davi Luiz Pozzobon-ra váltottuk. Ő Szegedről érkezett, van benne finomság, nagy a repertoárja, jól veszi észre az üres területeket. Ausztriába igazolt Bibók Balázs, aki ki akarta magát próbálni külföldön, és úgy érezte, most érett meg erre a helyzet. Ha esetleg nem úgy alakulnak a tervei, szívesen várjuk vissza. A kezdő hatosunk – amelyben korosztályos- és felnőtt válogatottak vannak –, úgy gondolom, nem rossz, bízunk abban, hogy nem jön közbe nehezítő köröülmény, mert akkor kicsit nehéz lesz. Azonban mindennek a pozitív oldalát nézzük, azért vagyok, vagyunk, hogy megoldjunk helyzeteket. A felkészülés során több csapattal is játszottunk, tudás, keret, lehetőségek alapján a Kaposvár és a Fehérvár kiemelkedik, viszont mögöttük nagy verseny lesz a négybe kerülésért a Pénzügyőr, a MAFC, a Debrecen, a Kecskemét, a VRCK, és a MEAFC között. Ebben az lesz a döntő, hogy kinek lesz jobb az aktuális formája, hol lesz esetleg betegség-, vagy sérülés hullám. Otthon, várhatóan, mindenki erősebb lesz, az idegenbeli bravúrok majd sokat érhetnek. A statisztika ellenére nem írjuk, írhatjuk le a MEAFC-ot, de szeretnénk sikeresen indulni, ahogyan ők is. A csarnok mérete nekik kedvez, ezt gyorsan meg kell szoknunk, de sok múlhat a fogadások minőségén is, illetőleg a stabilabb alapjátékon. Barcikán, a felnőttben nagyon sokat játszottunk együtt vezetőedzőjükkel, Kovács Zolival, nyertünk bajnokságot és kupát is. Sok sikert kívánok neki az első éves vezetőedzői munkájához, ezt a meccset leszámítva. MI

röplabda
A GreenPlan-VRCK férfi röplabda csapata Fotó: VRCK

 

 


  1. A tények
    A MEAFC-Peka Bau keretéről:
    Az előző évi keretből maradt: Árva Milán, Komlósi Márk, Simkó Dániel, Fenyvesi Dániel, Faragó Bence, Gombkötő Ábel, Csizmadia János.
    Új érkező: Dobovics Gergely (center, Dunakanyar SE), Dóczi Attila (center, Dunakanyar SE), Pejtsik Botond (feladó, Dunakanyar SE), Marko Kostovic (szerb, feladó), Piotr Piwowarczyk (lengyel, szélső ütő). Az utánpótlásukból csatlakozott az első kerethez Bari Bence és Kondor Kristóf.
    A Green-Plan VRCK keretéről:
    Az előző évi keretből maradt: Cziczlavicz Dávid, Kiss Máté, Péter Márton, Garan Bálint, Miklósi-Sikes Zétény, Péter Benedek, Óhidi Richárd, Csordás László, Fecske Szabolcs, Melher Milán.
    Új érkező: Borislav Nikolov (bolgár, feladó), Davi Luiz Pozzobon (brazil, szélső ütő), Kisházi Valentin (center, Dunaújvárosi KSE).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában