koronavírus

2020.11.14. 20:00

Este nyolc után, tilosban

Kijárási tilalom Mezőkövesden és Miskolcon. Mit tapasztaltunk?

Hajdu Mariann és Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Szerda este fél 10 volt. Elkészült az újság, vége a munkának, indulás haza. Kicsit más volt ez, mint egyéb napokon, hiszen ez az első alkalom azóta, hogy este 8-tól életbe lépett a kijárási korlátozás, azaz elvileg nem léphetnénk ki az utcára egészen hajnali 5 óráig. Pedig a kései munka után muszáj nekiindulni az éjszakába – haza.

Kolléganőnk meséli, mit tapasztalt: „Megnézem a táskám, biztos, ami biztos, ott lapul-e benne a papír, ami tanúsítja, munkaügyben mászkálok az utcán a késő esti órákban. Kicsit tartok tőle, megtalálom-e, ha megállít a rendőr, de ez nem derül ki, mert nem találkozom eggyel sem. Kilépek a szerkesztőség ajtaján, ketten jönnek szembe sietve, maszkot viselnek. A 12 perces belvárosi séta alatt velük együtt öt emberrel találkozom, mindnyájan maszkban. Kutyát egyikük sem sétáltat, bizonyára munkából sietnek haza. Furcsa a kihalt város, az utcák, az üzletek. Máskor erre még fél 10-kor is van élet. Ami meglep viszont, hogy gépkocsi annyi jár, mint más, egyéb napokon, a kereszteződésben, a piros lámpánál 4-5 is sorakozik. A buszmegálló fényjelzője mutatja, 22:10, majd 22:45-kor még érinti busz a megállót, egy el is húz mellettem. Ha jól látom, üres.”

Volt, hogy intézkedni kellett

A kritikus időpont környékén, este nyolc óra után Mezőkövesden is kiürültek az utcák szerdán, a kijárási tilalom életbe lépésével. Addig még néhány kerékpáros igyekezett haza, valamint sok autós, a busz­állomás környékén. A nem sokkal korábban bezárt üzletek munkatársai a nyitvatartási időn kívüli dolgaik elvégzése után ültek autójukba, és siettek haza. Az autóbusz-állomáson néhányan vártak járatukra, amelyekkel természetesen este nyolc után érhettek haza (volt, akinek már a tilalom beköszönte után indult a busza), de mint mondták, munkáltatójuktól megkapták a szükséges igazolást, hogy ne legyen probléma az utcán tartózkodásból. Volt, aki Tiszaújvárosba munkába indult épp, ő is megkapta már a papírt. Egerből, Miskolcról is többen nem sokkal nyolc előtt értek haza, ők is gyorsan hazafelé vették az útjukat, ki kerékpárral, ki pedig az érte érkezett autóval, de zsebükben az igazolással. Volt, aki szerint van értelme a szigorításnak, egészségügyi dolgozóként látja, mennyien kerülnek kórházba. Egy idősebb hölgy szerint ilyen helyzet, amit a járvány okoz, még nem volt az országban, így nincs is tapasztalat arról, mit is jelent, és mennyit is ér a korlátozás, ezért mindenkinek be kell tartani a szabályokat.

Az autós forgalom azonban este nyolc után megszűnt pár percre, de csak kevés ideig volt üres a főutca, hamarosan kimerészkedtek azok, akiknek valamilyen dolguk volt, pizzafutárkodtak, vagy munkahelyre indultak, vagy hazafelé tartottak. De biztosan voltak olyanok is, akik későn kaptak észbe, vagy úgy gondolták, pár perc még belefér, elnézik majd nekik. A rendőrök is megjelentek a főutcán, és szúrópróbaszerűen megszólítottak kerékpárost, gyalogost, állítottak le autóst, hogy jogosan tartózkodik-e az utcán. Volt, aki rendelkezett munkáltatói igazolással, de előfordult olyan is, hogy intézkedniük kellett a rendőröknek.

(A borítóképen: Gépkocsit ellenőrző rendőrök Mezőkövesden)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában