Magyarország

2011.11.15. 16:58

A Tesco teljesítette pótlékfizetéssel kapcsolatos kötelezettségeit

Budapest, 2011. november 15., kedd (MTI) - Lezárta a nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Tesco munkaidő nyilvántartásának vizsgálata ügyében és megállapították, hogy a Tesco teljesítette a pótlékfizetéssel kapcsolatos kötelezettségeket - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. kedden az MTI-vel.

Budapest, 2011. november 15., kedd (MTI) - Lezárta a nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Tesco munkaidő nyilvántartásának vizsgálata ügyében és megállapították, hogy a Tesco teljesítette a pótlékfizetéssel kapcsolatos kötelezettségeket - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. kedden az MTI-vel.

 

A Tesco hozzáfűzi: mivel az eljárás során nem állapítottak meg bűncselekményt, a hatóság október 14-én megszüntette a nyomozást, amelyet 2010-ben indított a Tescós munkaidő beosztástól eltérő áttervezések ügyében.

Tavaly júliusban a Magyar Nemzet írt arról, hogy dolgozói béréből akár hétszázmillió forintot csalhatott el a Tesco Global Áruházak Zrt., mivel nem fizették ki a rendkívüli munkavégzés esetén járó pótlékokat. A Tesco már akkor azt közölte a cikk kapcsán, hogy az "minden alapot nélkülöz és tudatosan kelti a Tesco rossz hírét". Az áruházlánc hangsúlyozta: a Tesco, a munkavállalóira vonatkozó munka- és pihenőidő nyilvántartását minden esetben a Munka törvénykönyve alapján végzi.

2010 nyarán a vállalatnál működő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) levélben fordult a Tesco-Globál Áruházak Zrt. humánerőforrás vezetőjéhez, hogy tájékoztatást kérjen a sajtóban megjelent hírek szerint ki nem fizetett pótlékokról, és a Tescónál működő másik szakszervezet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) is kérte a Tesco vezetésétől, hogy haladéktalanul intézkedjen a munkaidő-beosztástól eltérő munkavégzésért járó elmaradt munkabérek és késedelmi kamataik kifizetéséről.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tavaly júliusban kezdett nyomozást az ügyben.

A kereskedelmi lánc hangsúlyozza, hogy az eljárás során folyamatosan együttműködtek a hatósággal, és minden információt rendelkezésükre bocsátottak.

"A Tesco soha nem tévesztette meg szándékosan munkavállalóit és ahogyan a hatósági vizsgálat is megerősíti, a vállalat vezetése nem járt el törvénytelenül és nem folyamodott etikátlan eszközökhöz" - áll a közleményben. Hozzáfűzik: az áruházlánc Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójaként törvényes és bejelentett munkahelyet nyújt minden munkavállalójának, bérüket és egyéb járandóságaikat rendben és időben megfizeti.

A Tesco közvetve és közvetlenül több mint 30.000 munkavállalót foglalkoztat az élet minden területéről és több mint 100 községben és városban teremtett munkalehetőségeket. A vállalat évente átlagosan több száz új munkahelyet hoz létre és munkahelyek ezreinek létrejöttét és fenntartását támogatja beszállítóinál, valamint a szolgáltatási szektorban - olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!