Magyarország

2012.04.22. 10:44

Nem változtatja meg struktúráját a Magyar Ifjúsági Konferencia

Kolozsvár/Szováta, 2012. április 22., vasárnap (MTI) - Nem fogadta el az átalakítására vonatkozó tervezetet Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK); a MIK-et alkotó ifjúsági szervezetek egyeztető fórumának szovátai tanácskozásán eldőlt, hogy a MIK továbbra is változatlan formában kívánja folytatni tevékenységét.

Kolozsvár/Szováta, 2012. április 22., vasárnap (MTI) - Nem fogadta el az átalakítására vonatkozó tervezetet Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK); a MIK-et alkotó ifjúsági szervezetek egyeztető fórumának szovátai tanácskozásán eldőlt, hogy a MIK továbbra is változatlan formában kívánja folytatni tevékenységét.A meglévő struktúrában és az alapítók szellemiségének jegyében kívánják működtetni továbbra is a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) leképzésének is tekintett Magyar Ifjúsági Konferenciát (MIK) az azt alkotó ifjúsági szervezetek - áll a fórum Szovátán tartott szombati ülésének az MTI-hez eljuttatott zárónyilatkozatában. A dokumentum szerint a MIK-et alkotó ifjúsági szervezetek "együtt kívánnak dolgozni a szervezet jövőjének garanciáin, azok erősítésén". Támogatják ugyanakkor a magyarországi Nemzeti Ifjúsági Tanács megalakulását, a szoros, határokon átívelő együttműködést. Bozsó Imre-Lehel, a MIK állandó bizottságának erdélyi tagja az MTI-nek elmondta: a szovátai ülésen hosszas vita után nem fogadták el azt a javaslatot, hogy a MIK alakuljon át Nemzeti Ifjúsági Fórummá. Egy ilyen szervezetnek az Európai Unió által biztosított források lehívása szempontjából lenne jelentősége. Ehelyett azt javasolták, hogy a magyarországi ifjúsági szervezetek hozzák létre Nemzeti Ifjúsági Tanácsukat, amely az EU-s pályázatoknál képviselheti a magyarországi ifjúsági szférát.

A MIK átalakításának tervezetét, a magyarországi és a nyugati régió egyes képviselői készítették elő, ám elfogadásához konszenzusos döntésre lett volna szükség. A beterjesztők - látván, hogy az erdélyi, a vajdasági és a burgenlandi képviselők nem támogatják a tervezetet - visszavonták javaslatukat. A szovátai fórum résztvevői a tanácskozás zárónyilatkozatában leszögezték: a Magyar Ifjúsági Konferencia nemzet- és ifjúságpolitikai kérdésekben a magyar kormány stratégiai partnere kíván lenni, ezért felhatalmazta a MIK állandó bizottságát, hogy e célok megvalósítása érdekében kezdeményezzen tárgyalásokat a magyar kormány illetékes szerveivel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!